Schumacher-brødrene i fokus i dramatisk premiere

Brødrene Schumacher var i fokus da årets formel 1-sesong ble innledet på dramatisk vis søndag. Michael vant, Ralf berget livet.

Årets første start og den første svingen ga årets første krasj, og den første kontroversen. Mange mente at løpet burde blitt stoppet og startet på ny. I stedet forsvant åtte av 22 biler ut av løpet i første sving, mens de andre fortsatte bak sikkerhetsbilen.

Michael Schumacher oppfordret lørdag til varsomhet i starten, men konkurrentene lyttet ikke. Heller ikke lillebror Ralf, som i 300 km/t traff ledende Rubens Barrichello. Tyskeren lettet, fløy over brasilianerens Ferrari og landet i avkjøringssonen. - Det var skremmende. Jeg foretrekker å bruke jetfly når jeg flyr, sa Ralf Schumacher, som innrømmet at han har flaks som er i live. Tyskeren fikk en pangstart og prøvde å ta ledelsen allerede i første sving. Etterpå skyldte han og Barrichello på hverandre.

- Det var ikke min feil. Han stengte meg, sa Schumacher.

- Jeg var ikke i veien for ham. Det var helt unødvendig å kjøre på meg, sa brasilianeren.

Ralf Schumacher var innblandet også i fjorårets ulykke i Melbourne, som kostet en brannvakt livet. Storebror Michael fryktet for brorens liv da han så ulykken søndag.

God avgjørelse

- Jeg så biler og bildeler fly omkring, og jeg ønsket ikke å kjøre inn i svingen. Jeg styrte rett fram på gresset, og det var en ganske god avgjørelse, sa verdensmesteren.

- Med en gang ble jeg veldig redd og bekymret. Jeg kalte opp depotet, og de sa at alt sto bra til med førerne, la han til etter kollisjonen mellom broren Ralf og lagkameraten Barrichello. Også Felipe Massa, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Allan McNish, Olivier Panis og Jenson Button forsvant ut av løpet i samme massekrasj.

Særlig Barrichello var sint fordi løpet ikke ble stoppet. I så fall kunne han brukt reservebilen og fått tilbake beste startposisjon. Men også der var Ralf Schumacher uenig.

- Løpssjef Charlie Witting gjorde rett. På forhånd gjorde han det klart at løpet ville bli stoppet bare om det var av sikkerhetsgrunner, og slike forelå ikke, sa han.

Da sikkerhetsbilen slapp feltet fri etter fem runder, ledet David Coulthard, men uhellene fortsatte. Først kjørte toeren Jarno Trulli av banen, så var det Coulthards tur. Dermed var det duket for en tøff kamp mellom erkerivalene Michael Schumacher og Williams-føreren Juan Pablo Montoya.

I runde etter runde var de to i nærkamp, helt til Schumacher passerte på 16. runde.

- Da Michael fikk varmet opp dekkene, hadde jeg ikke mye å sette imot, innrømmet colombianeren.

Overraskelser

De 42 resterende rundene var en ren oppvisning av Schumacher, som tok sin tredje strake seier i Melbourne. Nå har han 54 Grand Prix-seirer, flere enn noen annen, og han kan være på vei mot sin tredje strake VM-tittel og den femte totalt.

Ferrari bruker fjorårsbilen fortsatt, ettersom den nye modellen ennå ikke er testet tilstrekkelig med tanke på driftssikkerhet.

- Vi skal gjøre en ny test til uka, så beslutter vi hvilken bil vi bruker i neste løp, sa Schumacher.

Søndagens overraskelse var 22-årige Kimi Räikkönen fra Finland, som kjørte inn til 3. plass i sin McLaren. Han hadde femte beste startspor, var innblandet i startkrasjet og måtte i depot for å rense bilen for vrakdeler. Han var sist da han kom ut igjen, men kjørte seg raskt opp. Han presset Montoya hardt i kampen om 2. plass.

- Jeg lærer fortsatt, sa Finlands nye formel 1-stjerne, som tok sin første plassering på seierspallen.

Eddie Irvine utnyttet de mange krasjene til å ta 4. plass for Jaguar, men for de 300.000 tilskuerne handlet mye om mannen på 5. plass. Hjemmehåpet Mark Webber tok to VM-poeng for Minardi i sitt debutløp. Mika Salo tok siste VM-poeng i et løp bare åtte biler fullførte.

(NTB-Reuters)