Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Schumacher burde aldri gjort comeback

Men i dag kan 43-åringen bli den åttende vinneren på ti løp i tidenes mest åpne formel 1-sesong.

DÅRLIG DØMMEKRAFT: Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen mener Michael Schumacher undervurderte hvor vanskelig det var å komme tilbake etter to år borte fra sirkuset, og at tida har gått fra den aldrende tyskeren.Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB scanpix
DÅRLIG DØMMEKRAFT: Formel 1-kommentator Atle Gulbrandsen mener Michael Schumacher undervurderte hvor vanskelig det var å komme tilbake etter to år borte fra sirkuset, og at tida har gått fra den aldrende tyskeren.Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): På ni VM-løp har hele sju ulike sjåfører vunnet. Nye regler og en dekk-gåte skaper hodebry for Sebastian Vettel og resten av superstjernene.

I dag er det duket for årets tiende VM-runde i Hockenheim. 150 000 tilskuere er ventet til den tyske byen. Tidligere har Michael Schumacher kjørt fra alt og alle.

Det var før de nye reglene ble tatt i bruk.

Mindre vinger bak på bilen, for at de skal kunne ligge tettere på banen og muligheten for rask akselering ved hjelp av en knapp, er noe av utviklingen.

MØKKAVÆR: Regnet satte inn for fulølt under gårsdagens kvalifisering til formel 1-løpet på Hockenheim i dag. På årets ni første VM-runder har det vært sju forskjellige vinnere, og kampen om VM-gullet er mer åpent enn noen gang. Foto: AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE / NTB scanpix
MØKKAVÆR: Regnet satte inn for fulølt under gårsdagens kvalifisering til formel 1-løpet på Hockenheim i dag. På årets ni første VM-runder har det vært sju forskjellige vinnere, og kampen om VM-gullet er mer åpent enn noen gang. Foto: AFP PHOTO / THOMAS KIENZLE / NTB scanpix Vis mer

- Fansen var lei av at Michael Schumacher var så overlegen. Spenningen var forsvunnet og de krevde jevnere løp, sier
mangeårig bilsportutøver og Formel 1-ekspert Atle Gulbrandsen.

Og legger til:

- VM har aldri vært så åpent.

Nye regler har gjort sirkuset jevnere. I tillegg har ingen av lagene klart å løse årets dekk-gåte.

- Som skismøring - Dekk er som skismøring. Det er forskjellige dekk fra løp til løp. Et hardt og et mykt. Men ingen av lagene har så langt funnet ut hvordan Pirelli-dekkene fungerer optimalt, sier Gulbrandsen.

VM-LEDER I POLE: VM-leder Fernando Alonso fra Spania og Ferrari er én av to førere som har vunnet to løp denne sesongen. Den andre er Mark Webber. Spanjolen starter også i beste startposisjon under dagens Tysklands Grand Prix på Hockenheim.Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB scanpix
VM-LEDER I POLE: VM-leder Fernando Alonso fra Spania og Ferrari er én av to førere som har vunnet to løp denne sesongen. Den andre er Mark Webber. Spanjolen starter også i beste startposisjon under dagens Tysklands Grand Prix på Hockenheim.Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB scanpix Vis mer

- Dette er svær uvanlig. På vintertestinga pleier man som regel å se hvilket lag som kommer til å dominere.

Men ikke alle jubler over de nye reglene.

- Kritiske røster mener løpene blir for uforutsigbare.

Venter på Schumacher Så langt har sju forskjellige sjåfører vunnet i løpet av årets ni løp. Gulbrandsen er overrasket over at det er så mange, men tror samtidig at flere vil melde seg på.

- Jeg hadde aldri trodd så mange skulle vinne, men vi vil få flere vinnere. Michael Schumacher og Kimi Räikkönen er to som også kan vinne.

UFORUTSIGBART: Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen mener årets formel 1-sesong kankjse har vært den mest uforutsigbare og åpne affæren noensinne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UFORUTSIGBART: Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen mener årets formel 1-sesong kankjse har vært den mest uforutsigbare og åpne affæren noensinne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hva har skjedd med Schumacher?

- Jeg mener han aldri burde gjort comeback. Han undervurderte det å være borte et par år. I tillegg har han blitt 43 år. Det er en ulempe i forhold til fysikk og reaksjon. Og nå er trenden at kjørere bare blir yngre og yngre, sier Gulbrandsen.

Men ingen kan ta fra Schumacher hans sju VM-titler. Heller ikke hans betydning når det kommer til tysk rekruttering i Formel 1.

- Schumacher-effekten kom på midten av 90-tallet. Plutselig ble det en voldsom rekruttering på Gokart. Interessen eksploderte, sier Gulbrandsen.

Fem tyskere til start I dagens løp stiller hele fem tyskere til start. Det har aldri skjedd før.

- Det er veldig uvanlig med så mange fra samme land, sier han og fortsetter:

- Stiller du fra start i et formel 1-løp, er du i et ekstremt eksklusivt selskap. Du kan sammenlikne det med å ha en nordmann på A-laget til Manchester United.

I Norge har vi aldri hatt en formel 1-kjører. Ifølge Gulbrandsen har vi likevel unge gutter med stort potensial.

- Pål Varhaug og Dennis Olsen er to unggutter jeg har troen på og som kan ta steget helt opp.

Tror på Vettel Gulbrandsen tror Sebastian Vettel vinner på hjemmebane i dag.

Og hvem som til slutt løser dekkgåten og vinner VM?

- Det har aldri vært vanskeligere å tippe en vinner, men jeg mener Mark Webber og Red Bull kommer til å ta det.

• VM-leder Fernando Alonso vant gårsdagens kvalifiseringen og sikret seg pole position for annen gang på rad. Schumacher starter i fjerde beste startposisjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media