SKAL BEGYNNE REHABILITERINGEN ET ANNET STED: Ifølge Michael Schumachers manager er Schumacher ute av koma og ute av sykehuset i Grenoble (bildet). Foto: AFP /PHILIPPE DESMAZES/ NTB Scanpix
SKAL BEGYNNE REHABILITERINGEN ET ANNET STED: Ifølge Michael Schumachers manager er Schumacher ute av koma og ute av sykehuset i Grenoble (bildet). Foto: AFP /PHILIPPE DESMAZES/ NTB ScanpixVis mer

Schumacher har forlatt sykehuset

- Han er ikke lenger i koma.

(Dagbladet): Michael Schumacher skal være våken og ha forlatt sykehuset i Grenoble, opplyser Schumachers manager Sabine Kehm i en pressemelding.

«Michael har forlatt sykehuset i Grenoble for å fortsette sin lange rehabilitering. Han er ikke lenger i koma,» skriver manageren.

Videre bruker Kehm pressemeldingen til å takke legene, sykepleierne og alle som har hjulpet ham så langt, men ber også om forståelse for at omstendighetene er slik at de ikke vil gi flere opplysninger om rehabiliteringen i den nærmeste framtiden.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal Schumacher nå være overført til en rehabiliteringsinstitusjon i Lausanne i Sveits.

Det er 169 dager siden Schumacher falt i alpinbakken og endte på sykehuset i Grenoble med alvorlige hodeskader. Komplikasjonene har gjort at den tidligere verdensmesteren i formel 1 stort sett har vært holdt i kunstig koma siden da.

De få framskrittene som ble rapportert har gjort at mange har tvilt på om det i det hele tatt kom gode nyheter fra Schumacher-leiren i det hele tatt.

- Jeg er alvorlig redd for, og ganske sikker på, at vi aldri kommer til å få gode nyheter om Michael. Nå er jeg egentlig mer redd for en pressemelding fra familien, skrev vennen og legen Gary Hartstein i sin blogg for knappe to uker siden.

Den lange tida på sykehus og i koma har satt spor som i beste fall vil ta lang tid å lege. Det kan også være noe av grunnen til at familien og manageren nå ber om at Michael får begynt på rehabiliteringen i ro og fred.

- Han må finne en måte å takle ting på, og lære seg grunnleggende ferdigheter som å spise, snakke og gå. Ingenting vil være så enkelt som det var, sa professor Peter Hutchinson ved universitetet i Cambridge om det som ventet Schumacher om han skulle våkne fra koma.

Tyske Bild melder at Schumacher nå er i stand til å kommunisere med familien, uten at dette blir bekreftet fra manager Kehm.