Schumacher kongen av formel 1

Med sin 6. VM-tittel i formel 1 er Michael Schumacher kongen over alle som liker raske biler.

Om noen, noen gang har tvilt ble det klinkende klart hvem som er sjefen i formel 1 etter Japans Grand Prix søndag.

I motsetning til fjorårets suverene mesterskap fikk Michael Schumacher det langt vanskeligere denne sesongen. Han tok hjem VM-tittelen under dramatiske omstendigheter i Japans Grand Prix søndag.

- Jeg er helt tom. Jeg er stolt, men akkurat nå er det vanskelig å føle noe personlig over seieren. Vi er et team, en eneste stor familie. Mange avskrev oss i sommer, men vi kjempet oss tilbake og vant, sa formel-1-kongen.

Michael Schumacher trengte bare å fullføre på 8. plass for at VM-tittelen skulle bli hans. For første gang på lenge fikk han ikke engang være med på seierspallen. Men han fikk sin 8. plass.

- Det føles rart å sitte her med en 8. plass, slo Schumacher fast.

VM-tittelen ble sikret i et dramatisk løp hvor Schumacher måtte starte helt nede fra 14. startposisjon. På den sjette runden kolliderte han med japaneren Sato og ble tvunget å gå i depotet for å skifte en frontvinge.

Ga alt

- Etter uhellet måtte jeg gi alt for å henge med, sa tyskeren.

Etter at to tredeler av løpet av unnagjort kjempet han hardt med da Matta og broren Ralf om plasseringene fra 8.-10. plass. I kampens hete måtte både han og lillebror Ralf av banen og kjøre over en sjikane.

- Jeg måtte kjøre over noen gamle banemarkeringer. Det kunne det fort blitt punktering av, sa 34-åringen og fortsatte:

- Det var ett av mine tøffeste løp, slo VM-vinneren fast.

Dobbel sikkerhet

Lagkameraten Rubens Barrichello vant løpet på Suzuka, og hindret at det nye finske stjerneskuddet Kimi Räikkönen fikk full poengpott. Hvis det hadde blitt finsk seier og Schumacher ikke hadde fått poeng, hadde VM-tittelen gått til Räikkönen.

Michael Schumacher vet selv hvor raskt det kan gå feil. Tre ganger tidligere han har mistet VM-tittelen i sesongens siste løp.

- Et stort takk til Rubens Barrichello som jeg vet jeg kan stole på, sa den tyske VM-kongen som nå kan trone ensom på formel-1-toppen.

Det var Schumachers fjerde VM-tittel på rad. Han vant også i 1994 og 1995 og ingen førere har tidligere tatt seks titler.

Han slettet Juan Manuel Fangios lenge uslåelige rekord fra 50-tallet. Akkurat som han gjort med snart alle rekorder som finnes innen formel 1.

Her er er noen rekordene: Flest pallplasseringer gjennom tidende, flest Grand Prix-seirer (71), flest raskeste runder, flest VM-poeng, flest runder i ledelse, flest kilometer i ledelse.

Bare en eneste rekord er igjen. Flest antall pole position. Michael Schumacher har 55 mot Ayrton Sennas 65.

Detaljfreak

En av de viktigste forklaringene til hans enorme suksess er at han er uhyre nøye når det gjelder detaljer, og at han har bygd opp en stab av verdens beste spesialister rundt seg. Men naturligvis er også hans utrolige evne til hele tiden å ville vinne vært medvirkende.

Han var den første innen formel 1 som viste hvor viktig fysisk og mental trening betyr. Og føreren med hytte i Trysil ser ut til aldri å bli trett.

- Det finnes ikke noe annet jeg vil gjøre. Så lenge jeg er konkurransedyktig og så lenge jeg liker det jeg holder på med finnes det ikke anledning til å gi seg, sa VM-kongen etter jubelsesongen.

(NTB)

KONGE: Med 7 VM-titler er Michael Schumacher Formel 1-sportens ubestridte ener.