Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Schumacher operert på nytt i går kveld

- De neste timene er kritiske. Alt kan skje, sier legene.

GIR STATUS TIL FULLSATT PRESSESAL: Nevrokirurg Stephan Chabardes, anestesilege Jean-Francois Payen, sykehusdirektør Jacqueline Hubert og sjef for nevrokirurgi Emmanuel Gay ga pressen oppdateringene på Michael Schumachers tilstand. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau
GIR STATUS TIL FULLSATT PRESSESAL: Nevrokirurg Stephan Chabardes, anestesilege Jean-Francois Payen, sykehusdirektør Jacqueline Hubert og sjef for nevrokirurgi Emmanuel Gay ga pressen oppdateringene på Michael Schumachers tilstand. Foto: SCANPIX/REUTERS/Charles Platiau Vis mer

(Dagbladet): Klokken 11 i formiddag ga sykehuset i Grenoble en ny oppdatering på tilstanden til Michael Schumacher.

Den tyske formel 1-legenden har ligget i kunstig koma i to dager, etter at han falt med hodet først i en stein i alpinbakken i Mériel søndag.

Legene forteller at det ble gjennomført en ny røntgen av hjernen i går kveld, og at tegnene var positive: Schumacher viste en viss forbedring. Det ga dem en åpning til å senke trykket på hjernen.

Dermed ble Schumacher operert på nytt kl 22, etter at legene hadde orientert familien. Operasjonen tok rundt to timer, og legene fjernet en blodpropp på venstre side.

- Det er signaler som tyder på at det er litt mer stabilt. Vi har ingen rapporter om noen forverring, sier legene, og forteller at en ny røntgen i dag morges bekreftet den lille forbedringen.

Søndag fjernet legene blodansamlinger utenfor Schumachers hjerne, men det var fortsatt ansamlinger både i høyre, venstre og i sentrum av hjernen. En av disse ansamlingene var noe større og lettere tilgjengelig enn de andre, og det var denne som ble fjernet i går kveld.

44-åringens tilstand beskrives stadig som kritisk, og legene advarer om at tyskeren fortsatt har store blødninger i hjernen. De andre blodansamlingene kan ikke fjernes nå, men de er heller ikke like store og situasjonen er «ikke den samme», forteller de.

Overrasket over forbedring Teamet følger naturligvis Michael Schumachers tilstand time for time. Deler av tyskerens hodeskalle er fjernet for å lette trykket på hjernen. Behandlingen nå består av en kombinasjon av å lette trykk, og fjerne blodansamlinger.

Tyskeren er fortsatt i koma, og legene forsøker ikke å vekke ham. Det er heller ikke snakk om noen nevrologiske vurderinger, eller forsøk på å spå hvilken tilstand Schumacher vil være i når han eventuelt våkner.

- Han er fortsatt i en kritisk tilstand, og det er det vi kan si i dag. Vi kan ikke si at han er utenfor fare, men nå har vi fått litt mer tid, og det ser bedre ut, sier legene, som ble overrasket over forbedringen i går kveld.

I KUNSTIG KOMA: Michael Schumacher (44). Foto: SCANPIX/AFP/DENIS CHARLET
I KUNSTIG KOMA: Michael Schumacher (44). Foto: SCANPIX/AFP/DENIS CHARLET Vis mer

- De kommende timene er fortsatt kritiske, og vi hadde en mulighet i går kveld til å undersøke situasjonen bedre. I en akuttsituasjon kan fortsatt hva som helst skje, men vi har fått litt mer tid. Det er bra, fortsetter de.

Hva som helst kan skje Familien til Michael Schumacher er på plass i Grenoble, og følger tyskeren gjennom hele prosessen. Schumacher er gift med Corinna, og har to barn, Gina-Maria og Mick, 14-åringen som var med i løypene søndag. Faren Rolf og broren Ralf har også vært på sykehuset.

- Familen er fortsatt her. Corinna, barna og broren Ralf. Beslutningen i går ble tatt av det medisinske teamet, men vi er fortsatt urolige. Det ser bedre ut i dag, men vi må være realistiske med tanke på at hva som helst kan skje, blir det sagt på pressekonferansen.

- Det er ikke like kritisk som i går, men fra time til time kan hva som helst skje. Vi er her for å snakke om de siste 24 timene, men kan ikke si noe om framtiden, fortsetter legene.

Michael Schumacher er for svak til å kunne flyttes til Tyskland, men det kan bli aktuelt etter hvert.

Legeteamet som behandler Schumacher var tilstede på orienteringen i dag. Blant andre nevrokirurg Stephan Chabardes, anestesilege Jean-Francois Payen, sykehusdirektør Marc Penaud og sjef for nevrokirurgi Emmanuel Gay ga pressen oppdateringene.

Dagbladet fikk hjelp av reportere fra Expressen og Sky News til oversettelsen fra fransk.