SEIER: Mick Schumacher feirer etter Formel 3-seieren i Hockenheim i Tyskland. Foto: Photo by Daniel ROLAND / AFP
SEIER: Mick Schumacher feirer etter Formel 3-seieren i Hockenheim i Tyskland. Foto: Photo by Daniel ROLAND / AFPVis mer

Mick Schumacher vant Formel 3

Schumachers sønn går i farens fotspor: – Det betyr alt

Ikke Michael, men sønnen Mick vant Formel 3 i helga og er nå kvalifisert til deltakelse i Formel 1 neste år.

19 år gamle Mick Schumacher, sønn av den tidligere superstjerna, Michael Schumacher, sikret seg Formel 3-tittelen foran hjemmepublikummet i Hockenheim i helga.

I helgens løp endte Schumacher to ganger på andreplass, og har vært på podiet 13 ganger denne sesongen. Totalt sikret han seg 347 poeng i årets sesong.

Michael Schumacher vant Formel 3-tittelen i 1990.

– Jeg er så glad for at jeg kan være her og leve i øyeblikket, sa sønnen ifølge ABC Sport etter seieren.

– Betyr alt

Nå som Schumacher har vunnet Formel 3-tittelen og tilegnet seg nok poeng, betyr det at han har kvalifisert seg for superlisensen Federation Internationale de l'Automobile (FIA), som gjør at han kan konkurrere i Formel 1.

Nye regler i motorsporten gjør at kjørere ikke lenger kan kvalifisere seg direkte til Formel 1 etter å ha vunnet Formel 3. Disse reglene oppsto etter at Max Verstappen kvalifiserte seg som 17 åring. Norges motorsportekspert, Thomas Schie, forklarer:

– Kjørerne må få visse poeng og kjøre andre løp i tillegg, for å få et superlisens. Det har Schumacher gjort. Årsaken er for å unngå at kjørere med for lite erfaring kan konkurrere i den øverste ligaen, slik som Max Verstappen gjorde da han kvalifiserte seg som 17 åring, sier Schie til Dagbladet.

Schumacher var høyt oppe i skyene etter seieren søndag.

– Det er helt uvirkelig, jeg er så sinnssykt fornøyd, sa Schumacher, ifølge BBC.

Dette var Schumachers andre sesong i Formula 3. I 2017 endte han på 12. plass.

Til tross for en litt rusken start på sesongen, tok han etter hvert kontrollen og vant fem strake løp på rad. Det sikret ham kontrollen over rivalene.

– Helt ærlig, så betyr dette alt for meg. Det er det første skikkelige mesterskapet jeg har vunnet, fortsetter Schumacher.

– Det ligger så mye hardt arbeid bak denne seieren, ikke bare fra meg, men også fra resten av teamet. Jeg er så takknemlig for alt de har gjort for meg gjennom hele sesongen, sier han.

Gjennombrudd

Thomas Schie har fulgt med på Mick Schumacher.

– Jeg så ikke løpet i helga, men jeg har fulgt med på ham den siste tida. Han er et bra talent, men har ikke hatt noen store toppresultat enda, sier eksperten.

Schie mener at Schumacher-sønnen virkelig har imponert etter sommeren i årets sesong.

– Det var da han knakk koden. Mick sleit i starten. Det var først etter sommeren han tok sin første seier og virkelig fant formen. Etter det tok han fire seirer på rad. Formel 3 er et tøft mesterskap, så denne tittelen viser at han er en god kjører, sier Schie.

– Tror du Mick kan bli like god som faren?

– Det er umulig å si. Michael Schumacher har gjort det største noensinne innenfor motorsport. Om sønnen klarer å kopiere det, det vet jeg ikke. Han har nok en fordel av å bære på det etternavnet, det gir stor respekt i motorsport. Dørene åpner seg nok litt lettere og flere muligheter vil by seg, sier Schie, men legger til:

– Han er avhengig av riktig bil og riktig team på rett tidspunkt for å lykkes. Det har alt å si, sier han.

Annet etternavn

Schumacher kjørte i starten av karrieren under morens pikenavn, Betsch, for å unngå ekstra oppmerksomhet rundt farens kjente navn. Likevel har sønnen vært tydelig på at farens bragder har hatt stor innvirkning.

– Han har hatt stor påvirkning for at jeg driver med dette. Han var idolet mitt. Jeg prøver å lære av ham. Han har betydd alt for at jeg holder på med dette nå. Jeg er glad for det, sier Mick Schumacher til BBC.

Tidligere har få visst hvem Mick Schumacher er, og han har kunnet gå på gata uten at folk gjenkjente ham. Der mener 19-åringen at familien har lyktes.

– Da har vi vel gjort en god jobb med det å holde privatlivet privat.

Legende

Mick Schumacher ble født under farens storhetstid, i 1999. Pappa Schumacher har vunnet sju Formel 1-titler og totalt 91 løp, som også er rekord.

For fem år siden var 49-åringen var involvert i en tragisk skiulykke i de franske alper, der han slo hodet i en stein og pådro seg en alvorlig hodeskade. Det ble umiddelbart klart at tilstanden var alvorlig, selv om han kjørte med hjelm, og på et tidspunkt skal han ha kjempet for livet. Først etter ni måneder ble han skrevet ut fra sykehuset.