Scorer best som singel

Lillestrøms Gylfi Einarsson (25) begynte å score da samboerskapet røk - og fortsatte i sju kamper på rad. Han truet seg selv med leilighetsvask dersom nettkjenningen uteble.

LØRENSKOG (Dagbladet): Noe må ha skjedd med islendingen som kom til Lillestrøm i 2001, for Gylfi Einarsson har ikke akkurat vært en scoringsmaskin med bare 4 seriemål før årets sesong. For tre måneder siden røk samboerskapet med barndomskjæresten, akkurat da Gylfi begynte scoringsrekken.

-  Jeg er aldri lenge nede og vi er fortsatt gode venner, men klart det er vanskelig, hun kom jo hit på grunn av meg - uten venner og familie. Men det er ingen sammenheng mellom bruddet og scoringene, sier han.

Dagbladet møter midtbanespilleren hjemme i leiligheten på Lørenskog. Cornflakes står på frokostmenyen, og han er sulten, sulten på flere scoringer. Det ser for øvrig forbausende ryddig ut, den nylige ungkarsstatusen tatt i betraktning.

-  Det er faktisk litt komisk. Leiligheten var veldig skitten, og jeg sa til meg selv:«Du skal rett hjem og vaske hvis du ikke scorer.»

-  En stund siden sist, med andre ord?

-  Nei, nei, ikke så lenge siden. Til slutt vasket jeg likevel - og scoret. Så det er nok ikke derfor heller.

-  Mye fokus-prat

Kanskje det skyldes fokus, ordet som står høyest i Arne Erlandsens vokabular. For det snakkes ikke i overskrifter på Åråsen, noe Gylfi er den første til å erkjenne.

-  Det blir mye fokus-prat. Det er bare sånn Arne er. Men vi må kunne innrømme at vi kan ta gull. Jeg vil vinne noe med Lillestrøm, sier Gylfi.

Og så kommer det, årsaken til at Gylfi scorer så mye mål, ifølge han selv.

-  Jeg ligger høyere på banen etter at vi la om til 4-3-3 og kommer oftere til målsjanser. I tillegg har jeg blitt mer voksen og kjenner mine styrker som spiller.

Kanskje det var på tide, for det var lenge uvisshet rundt Gylfis fotballframtid på Åråsen. Men hvem kan si nei til en midtbanespiller med ni mål på femten kamper

-  Veldig bra timing av meg. Jeg har blitt tilbudt ny kontrakt, og får snart se forslaget.

Heitur pottur

En ting er Gylfis suksess. En annen ting er at Island med sine 280000 innbyggere, så vidt større enn Bergen, får fram så mange gode fotballspillere.

-  Hva er det med islendinger og fotball?

-  Godt spørsmål. Kanskje vi er litt ekstreme og jobber hardere enn andre.

- Klimaet er røft og det blåser mye, og jeg har trent under mange rare forhold. Da er det ekstra deilig med heitur pottur etter trening, sier Gylfi og blir nesten drømmende i blikket.

Men han er ikke konge i Reykjavík. Suksessen i Lillestrøm får ikke mye oppmerksomhet i den hjemlige pressen, den er forbeholdt én mann.

-  Islendinger er litt gærne, blir ikke overskrifter hvis ikke du spiller på Chelsea og tjener millioner. Fins bare en konge på Island, Eidur Gudjohnson, sier Gylfi om landslagskompisen.

Verbal bom

Litt konge er han likevel, og som singel er neppe scoringsformen den dårligste kontaktannonsen.

-  Det trengs ikke, jeg har mange gode venninner, vet du, fleiper Gylfi, som ikke alltid har hatt like godt drag.

I fjor fikk han tre kampers karantene etter å ha brukt et kjønnslig ord som ikke egner seg på trykk. Nå kan tillater han seg å smile av det.

-  Fy faen, ikke akkurat den beste perioden i mitt liv. Hun dømte forferdelig, en spiller dro meg rett ned uten at hun blåste. Jeg hadde sagt det samme til mannlig dommer, men det tar seg selvfølgelig veldig dårlig ut, sier Gylfi.

I morgen møtes Lillestrøm og Tromsø på Åråsen. Og Gylfi er ikke i tvil:

-  Jeg vet Tromsø er et godt lag, men vi skal vinne og jeg skal score mål.

For åttende kamp på rad.

KAR ETTER MÅL: Gylfi Einarsson trives i ungkarsleiligheten på Lørenskog. Lillestrøms midtbanespiller lover å score i åttende kamp på rad mot serietoer Tromsø. - Jeg vet Tromsø er et godt lag, men vi skal vinne og jeg skal score mål, sier Einarsson.