PARK MED NØKKELEN: Alex Ferguson hadde noen minutter med Ji-Sung Park under fire øyne da United trente på Wembley i går kveld. Foto: SCANPIX/REUTERS/Paul Hanna
PARK MED NØKKELEN: Alex Ferguson hadde noen minutter med Ji-Sung Park under fire øyne da United trente på Wembley i går kveld. Foto: SCANPIX/REUTERS/Paul HannaVis mer

Scorer Park vinner United

Ji-Sung Park vet godt hva som gikk galt for Manchester United i Roma for to år siden. Han scoret ikke da han hadde muligheten.

• Følg Champions League-finalen i fotballstudio kl. 20!

London — lørdag 28. mai

MESSI ELLER ROONEY, Villa eller Chicharito og kanskje til og med Ryan Giggs på returen fra utroskapsskandalen som har plaget ham. Men ikke Ji-Sung Park. Ingen snakker om Manchester Uniteds flittige og løpssterke sør-koreaner.

OG NETTOPP DERFOR velger jeg meg spilleren Sir Alex Ferguson hadde noen minutter med under fire øyne da United trente på Wembley i går kveld. Det har noe med historien å gjøre. Og skjebnen.

«THIS IS THE ONE» synger Stone Roses før hjemmekampene på Old Trafford. Mon tro om ingen ser det symbolske i sangtittelen og klarer å presse inn låta på Wembley i kveld også. For this is the one — dette er CL-finalen over alle CL-finaler.

Og kanskje over alle finaler som sådan.

ENGLAND ER FOTBALLENS mor, Wembley er fotballens katedral og Barcelona og Manchester United er to av verdens tre beste klubblag. Så igjen — this is the one. Og leser du historien finner du at både Man U og Barca vant sine første og største trofeer, og dermed også la det internasjonale grunnlaget for klubbenes storhet på Wembley.

Manchester United da de vant sitt første europeiske trofe i 1968.

Barcelona da de gjorde det samme 24 år senere.

DA BARCELONA SLO Manchester United 2-0 i Roma for to år siden var Ronaldo like god som Messi. Før kampen. Her og nå er Rooney like mye omtalt som den samme Messi. Også det før kampen. Men selv om Messi vant sist og har blitt enda bedre siden den gang — det er snart en regel at lille Lionel skal avgjøre kamper for Barcelona — så er det ikke sikkert at det blir sånn i kveld.

Ikke fordi Wayne Rooney er blitt 25 år og overmoden for å ta det siste steget opp blant de store.

Men fordi Ji-Sung Park helt plutselig kan dukke opp hvor som helst og avgjøre kampen med ro og ferdigheter de færreste tar seg tid til å snakke om.

FOR VI HAR jo Messi. Og Rooney. Og Villa, Pedro, Iniesta, Xavi, Chicharito, Giggs og til og med Vidic på en corner. For ikke å snakke om Ferguson og Guardiola. Og det holder det - for medier som spyr ut en fortløpenende strøm av bilder, lyd og bokstaver.

Park du liksom?

I dette selskapet?

Han som ikke scoret sist?

OG DERFOR HAR jeg bare sett en liten parentes av en sak om Ji-Sung Park i engelske aviser - en sak som knapt handlet om fotball i det hele tatt. Men om populariteten hans. Og all fanposten fra Asia.

VISSTE DU AT Ji-Sung Park er den mest populære spilleren på Old Trafford? Ikke det? Vel, da vet du det nå. For ingen får flere brev og e-poster enn 30-åringen fra Sør-Korea. 

Det hender han får tilsendt klær og penger også.

IKKE AT HAN trenger det. Penger altså. Park tjener over en halv million kroner i uka i Manchester United. Men da Sør-Korea byttet ut pengesedlene sine var det folk som sendte Park noen av de nye sedlene sånn at han skulle få se hvordan de så ut.

Andre, når det ser surt ut i England, sender klær.

SOM FLEKSIBEL VENSTREKANT på Uniteds midtbane er Park mannen som tar ansvar der det trengs. Og når det trengs. Defensivt er han briljant og helt nødvendig for et United som skal slå Barcelona. Men Park har offensive ferdigheter også — både som pasningslegger og avslutter.

DET HAR HAN akkurat bevist i to av Manchester Uniteds tre helt avgjørende vårkamper mot Chelsea (2-1 scoringen i CL-kampen på OT — pasningen til 1-0 i seriefinalen).

Og det er derfor jeg holder han som joker i kveld.

HVORDAN DET ENDER? Resultatet? Har ikke peiling. Det eneste jeg er sikker på at det blir en finale for historien. Og at Wembley er arenaen over alle areaner.

DEN ENESTE ARENAEN som kan bære det en finale mellom Barcelona og Manchester United fortjener.