Scoret for ektemannen

Solveig Gulbrandsen lovte ektemannen Espen Andreassen å score to mål. Ett for ham - og ett for seg sjøl. Hun holdt løftet.

WARRINGTON (Dagbladet): -  Dette er bare noe man drømmer om. Helt sinnssykt, sier Solveig Gulbrandsen.

Hun gjorde unna dopingkontrollen på rekordfart i går. Omtrent i samme tempo som da hun på randen til utmattelse etter 109 minutter breisidet inn 3- 2 scoringen som sendte Norge til EM-finale. De norske jentene er i finale i et internasjonalt mesterskap bare ti måneder etter at laget under OL satt hjemme og så på for første gang siden tidlig på 80-tallet.

-  Jeg sa til mannen min før kampen at jeg skulle score to mål i dag. Ett for ham og ett for meg sjøl, sier Gulbrandsen.

Snakket ut med Bjarne

Hun sto der fullstendig utladet og snakket med pressen. Hadde ikke engang vært i garderoben og jublet sammen med jentene.

-  Det er rimelig vilt der inne nå. Full musikk og greier, sier hun til Dagbladet.

For landslagssjef Bjarne Berntsen var Gulbrandsens innsats - og vilje - i går på linje med det beste han har sett fotballspillere prestere - uansett kjønn - gjennom over 30 år på toppnivå.

-  Solveig har vært litt frustrert over det hun har prestert hittil i mesterskapet. Vi hadde oss en god og lang samtale før kampen i dag. Jeg ba henne om å gå på banen og smile og ha det kjekt. Spille på det hun var god på. Jeg sa til henne at dette var dagen hennes. Og jeg så helt fra start av at det stemte. Etterpå kom hun og spurte meg om jeg er synsk, sier Berntsen.

 EKTE SEIERSJUBEL: Norges store helt Solveig Gulbrandsen viste ekte idrettsglede da hun scoret målene sine,      og sendte Norge til EM-finale mot Tyskland. -  Dette er bare noe man drømmer om. Helt sinnssykt, sier Solveig. Foto: Reuters/AP/Scanpix
EKTE SEIERSJUBEL: Norges store helt Solveig Gulbrandsen viste ekte idrettsglede da hun scoret målene sine, og sendte Norge til EM-finale mot Tyskland. - Dette er bare noe man drømmer om. Helt sinnssykt, sier Solveig. Foto: Reuters/AP/Scanpix Vis mer

-  Det stemmer det. Jeg har følt meg litt pesa. Spesielt fordi jeg har brukt for mange touch. Mot Italia ble det til at jeg nesten brukte for få touch. Derfor var det så bra med praten med Bjarne i dag, sier hun.

Enkelt på 1- 0

Hun begynte kampen litt anonymt. Norge ble overspilt på midten og det var først mot slutten av førsteomgang at ting begynte å stemme. Etter 38 minutter ble Gulbrandsen frispilt av Ingvild Stensland.

-  Jeg fikk en fin pasning og keeperen kom ut. Da var det bare å sette den over henne, sier hun.

Svenskene kom tilbake og utliknet straks etter en fin stupheading av Hanna Ljungberg, men etter pause var det Norge som styrte kampen. Det var helt fortjent da Isabell Herlovsen headet inn 2-1 etter et praktfullt innlegg fra Gulbrandsen. Men svenskene var seige i går. To minutter før full tid var Ljungberg frampå igjen.

-  Da de scoret 2- 2 hadde jeg bare lyst til å legge meg ned og bli liggende, sier Gulbrandsen.

Praktfullt mål

Ane Stangeland, Dagny Mellgren og Solveig Gulbrandsen hentet fram en kollektiv prestasjon som viser at kontringsfotball kan være vakrere enn det meste.

Midtstopper Stangeland kapret ballen og forserte framover. Hun så klubbkollega i Klepp, Dagny Mellgren, starte på høyresida og tuppet ballen avgårde med de siste kreftene hun hadde. Pasningen var perfekt. Mellgrens løp og presise innlegg til Gulbrandsen på bakre stolpe likeså.

-  Jeg fikk rom og litt blikkontakt med Dagny. Avslutningen husker jeg ikke engang, bare at jeg scoret med venstrefoten - igjen, sier Gulbrandsen.

-  Hvordan orket du det løpet så seint?

-  Like før så Lise (Klaveness) på meg og spurte om jeg visste hvor jeg var. Men det er aldri noen problemer å løpe framover på banen, sier Gulbrandsen.

Trøtt og god

-  Solveig er blant de som blir bedre når de er trøtte. I alle fall når hun går framover på banen, sier Berntsen.

Han ble nesten rørt da jentene scoret seiersmålet.

-  Dette har vi trent så mye på. At Ane, Dagny og Solveig henter ut en slik scoring fra læreboka på et tidspunkt da de er så trøtte gjør meg bare stolt, sier Bjarne Berntsen.

-  Hva sa du til jentene før ekstraomgangene?

-  At de så sterke ut. At de måtte gå ned i kjeller nummer to der det fortsatt var krefter.

Nå venter Tyskland i finalen.