SCORER MINDRE ENN FØR: Tippeliga-lagenes målsnitt er det laveste på 25 år.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SCORER MINDRE ENN FØR: Tippeliga-lagenes målsnitt er det laveste på 25 år.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Scoringsfall i Tippeligaen:-Det var større «strekk» i lagene

Målsnittet i den norske eliteserien 2016 kan bli det laveste på 25 år. Bodø/Glimt-trener Aasmund Bjørkan mener jevnere lag kan være en del av årsaken til at det scores mindre enn før.

Antall mål per kamp 17 runder ut i årets eliteserie er 2,74, mot 3,23 etter endt sesong i fjor, viser tall fra Nifs. 2016-sesongens snittall har dessuten kurs mot å bli det laveste siden 1991 (2,61), da Aasmund Bjørkan debuterte for Bodø/Glimt. Nå er han trener for nordlendingene.

– Min opplevelse er at kampene er jevnere nå. Det jobbes mer og mer profesjonelt i eliteserieklubbene, sier Bjørkan til NTB.

– Større strekk

1991 var et «unntaksår» i eliteserien på 1990-tallet. Fra 1992 til 2000, samt i 1990, ble det nemlig scoret over tre mål i snitt per kamp hver eneste sesong. Fra 2001 til 2015 ble det mindre nettsus: Kun i seks av 15 sesonger ble det scoret over tre mål per kamp i snitt.

– Det var større «strekk» i lagene da jeg spilte aktivt. Det blir hele tiden jevnere. Lagene blir bedre og bedre organisert, og spillerne får mindre tid på seg. Nå blir det færre og færre kalasseire, sier Bjørkan, som peker på forrige serierunde som en sjeldenhet. Da vant blant annet Rosenborg 6-0 mot Haugesund, mens Brann slo Aalesund med samme sifre.

Usikker

Viking-trener Kjell Jonevret tør ikke fastslå hvorfor scoringssnittet foreløpig er så lavt i år.

– Det vet jeg ikke. Mange lag har vel blitt bedre på å forsvare seg. Slik tenker i alle fall vi. Vi har mistet mange viktige spillere framover på banen det siste året, sier Jonevret, og trekker fram navn som Veton Berisha (Greuther Fürth), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern) og Yann-Erik de Lanlay (Rosenborg).

– Da må man tenke smartere. Før sesongen tenkte vi at «skal vi vinne, så må vi først og fremst gjøre det med bra forsvarsspill», sier Jonevret til NTB.

– Vi har scoret relativt få mål, men vi har også sluppet inn få, poengterer svensken, som selv spilte aktivt i Viking i perioden 1988-1990.

(NTB)