SITATGULL:  Norges ankermann Petter Northug gikk i mål som førstemann foran Sveriges Marcus Hellner under verdenscupåpningen i Gällivare forrige sesong, uten trinse på høyre stav. Det var han heller ikke redd for å gjøre et poeng ut av.
Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
SITATGULL: Norges ankermann Petter Northug gikk i mål som førstemann foran Sveriges Marcus Hellner under verdenscupåpningen i Gällivare forrige sesong, uten trinse på høyre stav. Det var han heller ikke redd for å gjøre et poeng ut av. Foto: Anders Wiklund / SCANPIXVis mer

Södergren bestilte Northug-trøye til Marcus Hellner

Ville gi «Uten trins!»-utgaven i presang etter stafettnederlaget i fjor.

||| (Dagbladet): Ordkrig eller ikke, det er nok bare i ett land Petter Northug er like populær som han er i Norge, og det er i Sverige.

Til tross for at mange svensker denne sesongen har luftet frustrasjonen over Northugs bråkjekke uttalelser både før, under og etter OL, har langrennskongen selv fortalt at han føler seg som hjemme når han er i Sverige, og de svenske nettavisene har opplevd klikktall uten like når de har skrevet om nordmannen.

Også Team Northugs offisielle nettsider merker pågangen fra nabolandet. Web-redaktør Kyrre Aas Hustad forteller blant annet at svenskene følger hakk i hæl blant nordmenn når det gjelder handling i Northugs nettbutikk.

- Vi selger mest her i Norge, så kommer Sverige på en ganske klar andreplass. Den mest populære varen er t-skjorta med påtrykket «Kor va dæm hen?», sier Hustad til Dagbladet.

Den T-skjorta har solgt i et par hundre eksemplarer siden butikken åpnet for litt over et år siden, da nettredaksjonen så muligheter for å utnytte Petters munnrapphet. Flere av dem har altså havnet på svenske overkropper.

Södergren bestilte
Nettbutikken selger t-skjorter, gensere, truser og forkler med påtrykket «Uten trins!», «Lætt - barneskirenn», «Kæm e kongen?» og «Kor va dæm hen?», alle sammen godkjent av Northug selv.

Til og med Petters rivaler har benyttet seg av tilbudet, forteller Kyrre Aas Hustad.

- Vi fikk en henvendelse fra Anders Södergren i fjor, han ville bestille et eksemplar av «Uten Trins!» som han kunne gi til Marcus Hellner i gave, sier Hustad.

Marcus Hellner ble spurtslått av Petter Northug i stafetten i Gällivare i november i 2008, da Petter utbrøt: «Og uten trins!» rett etter målgang, mens han viste den ødelagte trinseløse staven han staket Norge til seier med.

GOD TONE: I årets OL var det Sverige og Hellner som vant stafetten, men i fjor sendte Anders Södergren et lite stikk til lagkameraten om trinse-hendelsen.  Foto:  ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
GOD TONE: I årets OL var det Sverige og Hellner som vant stafetten, men i fjor sendte Anders Södergren et lite stikk til lagkameraten om trinse-hendelsen. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Så vi trykket opp en egen «Hellner edition» av den t-skjorta som vi sendte til Södergren. Han skulle vel terge lagkameraten litt, humrer Kyrre Aas Hustad.

Kanskje var det med på å fyre opp Marcus Hellner før denne sesongen, de fleste fikk vel i det minste med seg at Hellner gikk Sverige inn til OL-gull på stafetten i Vancouver.

Økende pågang
Webredaktøren bekrefter forøvrig at Team Northugs hjemmesider har merket økt pågang under OL og etter all medieomtalen Petter har fått i vinter.

- I vintersesongen har vi nok vanligvis rundt 1500 unike brukere innom siden daglig, men det har vært topper på over 5000 brukere når det har stått på som verst. Vi merker det etter at Northug har gått løp, eller han har vært mye i media på grunn av ett eller anent, sier Hustad, som trekker fram dagen etter Northugs femmilsgull i Vancouver som en av tidenes beste dager.

Også i Northugs gjestebok på nettet har det til tider gått hett for seg i vinter.

- Det har jo blitt noe drittslenging også, men de utjevnes ganske greit av de som er Petter-fans. Vi har uansett valgt å sensurere så lite som mulig, vi fjerner bare det verste, som ikke gir leserne noe som helst. Men vi vurderer om vi skal lage en ny diskusjonsside som stiller litt større krav til hva vi vet om folkene som vil komme med innlegg, sier Kyrre Aas Hustad.

T-SKJORTA: Northug-utbruddet foreviget på skjortebrystet.Foto: Teamnorthug.no
T-SKJORTA: Northug-utbruddet foreviget på skjortebrystet.Foto: Teamnorthug.no Vis mer