Se Aksel Lund Svindal pine seg gjennom «helvetesdagen»

Vi fulgte alpinguttas blodslit på nært hold.

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): - Jeg har aldri hatt så vondt før, klynker juniorverdensmester Henrik Kristoffersen (17).

Alpintalentet har nettopp løpt i mål til bestetid på 3000 meter-testen ved Toppidrettssenteret i Oslo, med tiden 11,01. Cirka 25 sekunder bak kommer Aksel Lund Svindal drassende på sine 100 kilo. I motsetning til de andre blir han ikke liggende og gispe etter luft - derimot rister han på hodet over det hasardiøse åpningstempoet til unggutta.

- Det er sjanseløst å åpne så hardt, sier han.

29-åringen er Norges desidert beste alpinist, men ikke like utilnærmelig når alpingjengen gjennomfører sin versjon av «Ironman». Den består av til sammen åtte øvelser innenfor utholdenhet, styrke og spenst.

- Jeg er ikke veldig god på noe, men ganske god på alt. Det er ingen store, svarte hull, men heller ingen øvelser der jeg knuser de andre, sier Lund Svindal med et smil.

- Ble forbannet og gadd ikke løfte mer
For de som lurer på hva en av verdens beste alpinister er god for på fysiske tester utenfor konkurransesesong, så kommer et utdrag her:

• Maks knebøy: 190 kilo.

• Submax knebøy (1,5 x kroppsvekt = 150 kilo, så mange repetisjoner man klarer): 13.

• 3000 meter løping: 11,25

• Benkpress: 110 kilo

• 90 sekunder kassehopp (ca. knehøyde): 96 repetisjoner

- Hva er du mest fornøyd og misfornøyd med?

- Jeg er mest misfornøyd med benkpress, men det var forventet, for jeg har ikke trent overkroppsstyrke ennå. Jeg fikk opp 120 kilo, men fikk ikke godkjent fordi jeg hadde rumpa opp fra benken. Da ble jeg forbannet og gadd ikke løfte mer. Mest fornøyd er jeg med submax knebøy. Jeg skal over 15 repetisjoner til høsten, men 13 på denne tida av året er OK, sier Svindal.

Suveren Aamodt
Siden testen ble utviklet i 2002 har Kjetil André Aamodt oppnådd den høyeste poengsummen med 890. Dagens vinner, europacuplagets Aleksander Kilde, hadde til sammenligning 795 poeng.

Selve utregningen er av det innfløkte slaget, men greier man for eksempel over 100 repetisjoner i kassehopp, får man ekstra mange poeng for hvert eneste hopp man klarer.

Alle utøverne var godt over 500 poeng: Fem utøvere i 500-poengsklubben, to mann i 600-poengsklubben og to utøvere i 700-poengsklubben.

Aksel Lund Svindal var blant «de beste» - men noe mer detaljert enn det ville ikke alpinledelsen røpe.

- På denne tida av året, er resultatene veldig oppløftende. Det ble et veldig bra trykk gjennom konkurransen, hvor Aksel lå i spissen av verdenscupgutta og ble pustet greit i nakken av mange av unggutta på enkelte øvelser. Det er bra for verdenscupløperne å ha en så bra trent europacupgjeng som kommer bakfra. Det inspirerer hele gjengen, sier landslagstrener Håvard Tjørhom.

Lund Svindal sier at han føler seg «OK» på den biten som minner om skikjøring.

- Kan du sammenligne noe av det du har vært gjennom i dag med for eksempel siste heng i Adelboden, når det brenner som verst?

- Det er en mix, tror jeg. Det er om å gjøre å ha bra oksygenopptak, for å utsette brenninga så lenge som mulig - kanskje kjøre ti sekunder til før det svir skikkelig. Men når det først begynner å brenne, så må du klare å mobilisere. Og det blir da submax knebøytesten og den kassa vi hopper på - at jeg kan bite tenna sammen selv om det gjør vondt.

- Hangups og benkpress er ikke så relevant, men skal du først ha svære lår og står på startstreken i Kitzbühel, gjør det ikke noe om du er litt kompakt, sånn at du føler deg som en viking, gliser Lund Svindal.