Se Alsgaards innbitte tetkamp

Tok selv opp unik video fra sporet i König Ludwig Lauf.

(Dagbladet): De færreste av oss vil noen gang få oppleve hvordan det er å kjempe helt i teten i et stort, internasjonalt langrennsløp.

I videoen over får du imidlertid et unikt innblikk i hvor fort det egentlig går når verdens beste langløpsutøvere kniver side om side, kampen om posisjonene underveis og litt av kommunikasjonen mellom løperne.

Thomas Alsgaard festet et lite kamera til lua da han gikk det 42 kilometer lange König Ludwig Lauf sist søndag. Den ferske bronsevinneren fra NM satt med helt framme til løpet var halvgått. Da tok kreftene slutt og han måtte slippe gutta i front.

«21 kilometer - kroppen sier stopp, jeg må bare la dem gå», kommenterer Alsgaard selv på videoen.

I mål var han seks minutter og 28 sekunder bak vinneren fra Sverige, Jerry Ahrlin. Det holdt til en 26. plass.

- Blir en helt annen fartsfølelse
Overfor Dagbladet forteller Alsgaard at responsen har vært over all forventning etter at han selv la ut videoen på YouTube.

- Folk synes tydeligvis det er veldig spennende å se løpet fra «vår» vinkel. Én ting er å følge løperne fra scooter eller helikopter, men det er mye som skjer i disse lange løpene som den offisielle dekningen ikke får med seg. Jeg fanger jo opp flere ting også, hvordan man posisjonerer seg og mye av kommunikasjonen underveis, selv om det meste er tatt bort.

- Er det mye røff språkbruk?

- Overhodet ikke, men det er ikke sikkert alle er like begeistret over at det de sier kommer med i videoen. Derfor klipper jeg bort det meste, sier Alsgaard.

Videoen varer i cirka fem og et halvt minutt, og ettersom alt sees gjennom løperens egen synsvinkel kan man nesten få en slags Playstation-følelse.

- Det blir en helt annen fartsfølelse når kamera er rettet den veien, det gir et mer realistisk bilde av hvordan det er. Utfordringen er at det er mye bevegelse.

- Hva synes du selv er det kuleste med videoen?

- At det blir formidlet på en ny måte. De kameraene som finnes på markedet i dag er veldig bra. Jeg filmer i full HD, så bildene blir i utgangspunktet flotte.

- Litt ubehagelig
- Er det plagsomt å gå med et kamera på hodet i et sånt løp?

- Hadde jeg vært 100 prosent profesjonell, og virkelig satset alt, ville jeg ikke valgt den løsninga. Men så lenge jeg føler selv at jeg er mosjonist, og hoveddrivkraften er å ha det gøy, så går det greit. Det er som å ha på en hodelykt. Kameraet veier 300 gram. Strikken strammer rundt hodet, og det er litt ubehagelig. Men hva gjør man ikke for publikum, flirer Alsgaard.

Starten av løpet kan for en menigmann se temmelig kaotisk ut. 39-åringen sier derimot at det var som barnemat å regne.

- I König var det ingen problemer, her var det stor startflate og mange spør de første to, tre kilometerne. Men i andre løp kan det være veldig kaotisk. I Marcialonga er det helt håpløst, arrangøren har mista noen vesentlige ting. Gode løpere kan for eksempel havne i startrekke 10, 12 eller 14, mens mosjonister som deltar for første gang uten særlig treningsgrunnlag kan stå i tredje rekke. Det er veldig tilfeldig, og det skaper problemer for begge parter.

- Du satt godt med i tetgruppa halvveis, men så måtte du slippe. Hvordan beskriver du ditt eget løp?

- Jeg følte meg dau i hele kroppen og sliten i hodet. Jeg var ikke i nærheten av å mobilisere det som kreves, og da blir resultatet deretter. Men det er fordelen man har som mosjonist. Når kroppen ikke vil, så går det greit. Det svir litt i det øyeblikket kreftene tar slutt og toget forsvinner, men så går det fem minutter før man tenker realistisk og bare koser seg og nyter det, sier Alsgaard.

PS! Dagbladet skrev i går at Sandra Hansson, som fikk stor oppmerksomhet for sin bajasoppførsel på den siste kilometeren av König Ludwig Lauf, er en del av det Alsgaard-eide laget Team United Bakeries. På hjemmesida møtes man av en bildekollasj av blant andre Alsgaard, Sandra Hansson, Simen Østensen og en syklist. Men at hun går for Alsgaards lag stemmer ikke, sier han.

- Det eneste vi har felles er sponsoren. Ellers har vi ikke så mye med hverandre å gjøre. Sandra Hansson har sitt eget opplegg og sitt eget apparat, sier han.

For egen regning legger vi likevel til at det kunne vært interessant om sveitsiske Seraina Boner hadde gjort som Alsgaard, og gått med et kamera på lua under innspurten mot Sandra Hansson...

KAMERAMANN: Men Thomas Alsgaard ville droppet kameraet om han var 100 prosent seriøs, sier han til Dagbladet. 
Foto: Ned Alley / Scanpix
KAMERAMANN: Men Thomas Alsgaard ville droppet kameraet om han var 100 prosent seriøs, sier han til Dagbladet. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer