GULLVINNERE HJEMME: Thorir Hergeirsson har måttet etterlate seg ei lang rekke tidligere gullvinnere når han har reist på mesterskap. Sånn er det også i år. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
GULLVINNERE HJEMME: Thorir Hergeirsson har måttet etterlate seg ei lang rekke tidligere gullvinnere når han har reist på mesterskap. Sånn er det også i år. Foto: Lise Åserud / NTB ScanpixVis mer

Se den skremmende lista med alle gulljentene som har mistet et mesterskap

Og sånn vil det trolig fortsette.

Det scores som regel over 50 mål i løpet av en håndballkamp. Det er enda flere tøffe dueller. Høyt tempo og konstant motstanderkontakt gjør dette til en risikosport.

Spesielt skader i knær og skuldre setter spillere på sidelinja i lengre perioder.

Ifølge tall fra Senter for idrettsskadeforskning vil hvert lag i eliteserien i snitt ha en spiller med en alvorlig kneskade hvert år.

Kvinnefall Det norske landslaget har ikke sluppet unna. Dagbladets oversikt viser at Norge bare én gang siden 2005 har reist til et mesterskap uten å ha skadde spillere i hjemlandet.

De fleste åra har flere meldt forfall på grunn av skader.

- Jeg har ikke noe tallgrunnlag, men jeg har opplevd at andre nasjoner har hatt flere spillere ute, så jeg tror dette er en universell utfordring, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

VM starter mot Spania på lørdag, og det er et mesterskap Marit Malm Frafjord, Amanda Kurtovic og Kari Aalvik Grimsbø må se fra TV-stolen. Frafjord er så vidt i spill, mens Grimsbø var på vei tilbake da hun fikk en smell i låret - og med tanke på at hun ble mor i sommer gjør totalen at hun er hjemme.

Kontaktidrett - Er det for risikabelt å spille håndball?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vet ikke om håndballen har mer skader enn en del andre kontaktidretter. For håndball er kontaktidrett. Det er en eksplosiv idrett. Jeg tror vi må leve med skader, men vi jobber hele tida for å redusere det mest mulig, sier Hergeirsson.

To korsbåndsskader truet karrieren til landslagskaptein Karoline Dyhre Breivang da hun var yngre. Siden har hun gått klar, og siden mars 2005 har hun bare stått over en håndfull landskamper, hvor hun har blitt hvilt. Breivang synes det er gjort mye bra arbeid de siste ti åra.

- Håndball er en tøff sport, med mye risiko. Jeg synes de er blitt flinkere i forhold til forskning og hva slags grunntrening du bør gjennom. Vi trener helt annerledes nå enn i 2000, sier Karo.

Utopi Men å bli kvitt de alvorlige skadene i håndballen er trolig en utopi, om det ikke skal innføres basketregler.

- At du tar et korsbånd i ei finte, det er sånt som kan skje. Du kan bli løpt på, og så brekker du kjeven. Skuddhånda går i noen, og du pådrar deg brudd i hånda, sier Breivang.

Derfor er den norske skadelista de siste 11 mesterskapene så lang. Og spillerne kommer fortsatt til å dundre sammen i høyt tempo.

Det er lite sannsynlig at lista ikke vil fortsette å vokse.

Les også: 2010: Nora håpet genene ville holde knærne unna kniven. 2013: Hun har gjennomgått seks kneoperasjoner (krever abonnement i DB+)