Se Eggens reaksjon på at «han nesten har rasert Rosenborg»

Ble angrepet av Dagbladet-kommentator på NRKs «Bakrommet».

||| TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Dagbladets kommentator Morten Pedersen gikk hardt ut mot Nils Arne Eggens Rosenborg i fotballmagasinet «Bakrommet» på NRK2 i går.

- Jeg husker Erik Hoftun sa da Nils Arne Eggen overtok, at det viktigste for Eggen og Rosenborg var å bygge videre på det fundamentet som Erik Hamrén hadde bygget opp. Det kan jeg ikke se ha skjedd. I stedet mener jeg nesten at han har rasert Rosenborg, sa Pedersen i programmet.

En oppglødd Eggen svarte på kritikken da Dagbladet konfronterte han med den på dagens pressekonferanse i forbindelse med Europ League-kampen mot Aris på Lerkendal torsdag.

- Morten Pedersen må få mene akkurat det han vil, men der tror jeg han tar feil, sier Eggen til Dagbladet og trekker på smilebåndet.

Han tar seg ikke spesielt nær av uttalelsene som Morten Pedersen kom med i «Bakrommet», men må som så ofte før, snike inn et Ibsen-sitat:

- Når utgangspunktet er som galest, blir svaret som originalest.

- Hvorfor var ikke jeg der?
Eggen skjønner heller ikke helt hvorfor han ikke var tilstede i debatten selv når det var han og Rosenborg som var diskusjonstema.

- Hvorfor var ikke jeg der hvis det var meg personlig og min fotball som ble diskutert? Det er jo nesten usaklig det, sier Eggen, og velger heller å konsentrere seg om morgendagens kamp mot Aris.

- Ekstrem uttalelse
Sportslig leder Erik Hoftun lar seg heller ikke provosere veldig.

- Det er alltid veldig mange som mener veldig mye om det vi driver med, og vi kan jo ikke løpe rundt og lage debatt i avisene hver gang, sier Hoftun til Dagbladet.

Ordbruken om at Nils Arne Eggen har rasert Rosenborg, liker han likevel ikke.

- Det er jo en ekstrem uttalelse, men disse kommentarene får stå for Morten Pedersen sin regning, understreker Hoftun.

- RBK en dårlig spøk i Europa Journalist, forfatter og fotballtrener Otto Ulseth, utgjorde sammen med Pedersen, Aftenposten-journalist Robert Veiåker Johansen og Vålerengas sportsdirektør Truls Haakonsen debattpanelet i gårsdagens program.

Ulseth tok Eggen og Rosenborg i forsvar, og påpekte at man ikke trenger gå lenger til sommeren 2009, da RBK gikk på et pinlig tap mot den aserbajdsjanske middelmåldigheten Karabakh, for å konstatere at alt ikke var like rosenrødt under Hamrén heller. «En vits» var ordene Ranheim-treneren brukte.

Det var omstendigheter Pedersen ikke så på som formildende da han evaluerte de to kampene i Champions League-playoff mot FC København.

- Hvis Rosenborg var en vits i Europa i fjor, er de en dårlig spøk i år, på bakgrunn av det som skjedde mot FC København. De hadde store problemer mot FCK på Lerkendal, selv om de vant. Da de spilte som de gjorde i Parken, var de sjanseløse.

OPPGLØDD: Det var en oppglødd Nils Arne Eggen som ledet Rosenborgs siste trening før kampen mot Aris i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPPGLØDD: Det var en oppglødd Nils Arne Eggen som ledet Rosenborgs siste trening før kampen mot Aris i morgen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Backene som herjet på Lerkendal fikk gjøre akkurat det samme i Parken. Høyrebacken (Zdenech Pospech) hadde alene tre store målsjanser før pause. Det er ikke imponerende, fortsatte Pedersen.

- Kan ikke lage annen virkelighet
At Eggen blir kritisert for å ikke ta lærdom fra første til andre kamp mot København, skjønner han også lite av.

- Det er jo helt utrolig at de sier det. Vi kjørte kampen hjemme mot dem og var millimetere fra å vinne 3-0. De kan da ikke lage en annen virkelighet enn det som er, sier RBK-treneren.

Pedersen svarer:

- Jeg har hørt i ettertid at Nils Arne Eggen har sagt at Rosenborg bare var et stangskudd unna avansement, men FCK hadde 12-13-14 målsjanser, flere av dem i stanga. Da må man fastslå at FCK var nærmere enn Rosenborg. Det er oppsiktsvekkende at en så god fotballtrener som Nils Arne Eggen ikke ser eller vil se det.

- Ja, Rosenborg var nær 3-0 på Lerkendal, men FCK var også nær flere mål. I Parken var det nærmere 5-0 enn 1-1, utdyper Pedersen i dag.

Erik Hoftun erkjenner at Rosenborg er inne i en liten bølgedal, og at det derfor er en naturlig konsekvens at klubben utsettes flere angrep utenfra.

- Den siste perioden har vi vært altfor ustabile, og det gjelder begge veier på banen. Vi har jo fått noen smeller, sluppet inn for mye mål og da blir alltid kritikken fortsterket, sier Erik Hoftun.
 
Både han og Nils Arne Eggen håper å få se et tryggere defensivt Rosenborg-lag mot Aris. Morten Moldskred er satt inn på laget fordi han er brukbar også defensivt, og utgangsformsjonen blir trolig 4-5-1. Førsteelleveren ble som vanlig delt ut dagen i forveien:

Daniel Örlund, Mikael Lustig, Mattias Bjärsmyr, Vadim Demidov, Mikael Dorsin, Markus Henriksen, Anthony Annan, Per Ciljan Skjelbred — Morten Moldskred, Rade Prica, Steffen Iversen.

- NESTEN RASERT ROSENBORG: Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener Nils Arne Eggen, i stedet for å bygge videre på arven fra Erik Hamrén, nesten har rasert Rosenborg.Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet.
- NESTEN RASERT ROSENBORG: Dagbladets kommentator Morten Pedersen mener Nils Arne Eggen, i stedet for å bygge videre på arven fra Erik Hamrén, nesten har rasert Rosenborg.Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet. Vis mer