<strong>&lt;GIKK FRA KOWALCZYK:</strong> Therese Johaug og Marit Bjørgen var henholdsvis ett minutt og 34 sekunder og 52 sekunder foran Justyna Kowalczyk i dag. Etterpå vanket det skryt til gullvinneren fra den polske verdenscuplederen. Foto:   AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN
<GIKK FRA KOWALCZYK: Therese Johaug og Marit Bjørgen var henholdsvis ett minutt og 34 sekunder og 52 sekunder foran Justyna Kowalczyk i dag. Etterpå vanket det skryt til gullvinneren fra den polske verdenscuplederen. Foto: AFP PHOTO/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

Se, ei norsk jente som blir hyllet av Kowalczyk

- Fantastisk av Therese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Verdenscupleder Justyna Kowalczyk endte uten en gullmedalje i VM, men drar i det minste hjem med en sølv og en bronse fra Holmenkollen.

Den siste medaljen kom på dagens 30-kilometer, der hun havnet halvannet minutt bak Therese Johaug og 52 sekunder bak Bjørgen.

Om Kowalczyk har problemer med å anerkjenne Marit Bjørgens prestasjoner, grunnet hennes bruk av astmamedisin, virket holdningen til Johaug å være mer positiv.

- Et fantastisk løp av henne i dag. Jeg er ikke overrasket, sier hun til Dagbladet.

- Ikke noe overrasket over at hun slo Bjørgen?

- Nei. Hun var nummer én i dag. Du husker Alpe Cermis? Sisteetappen i Tour de Ski? spør Kowalczyk.

Johaug bruker ikke medisin
Hun sikter til slalåmbakken i Val di Fiemme, der Johaug blant annet var to minutter raskere enn nettopp Kowalczyk. Samtidig var hun ni sekunder raskere enn Snorri Einarsson, det norske herrelagets fjerde beste løper, og bare et drøyt halvminutt dårligere enn Marcus Hellner.

Johaug er ikke blant jentene på det norske laget som bruker astmamedisin, bekrefter trener Egil Kristiansen til Dagbladet. Det gjør som kjent Marit Bjørgen, og selv om flere eksperter har understreket at medisinen ikke gjør prestasjonene bedre enn hos de som ikke har astma, er Kowalczyk ennå ikke overbevist.

- Viser ikke Johaug her i dag at Bjørgen kan slås uansett om man ikke bruker astmamedisin selv?

- He-he. Alle har muligheten til å vinne. Beklager, ingen kommentar, sier Kowalczyk.

- Hvorfor skal ikke jeg kunne bruke EPO?
Til polske medier kommenterer hun derimot gjerne saken. Før VM startet ga hun et TV-intervju til en polsk kanal der hun trakk paralleller mellom bruk av astmamedisin og EPO.

- Jeg har et lavt hemoglobinnivå i blodet. Hvorfor skal ikke jeg kunne bruke EPO, slik at jeg kan øke mitt nivå til det som er tillatt i konkurranser, sa hun ifølge Aftenposten.

Og la til:

- Dette er ikke et angrep på Marit, men det er et generelt skandinavisk problem. Jeg kan akseptere at to-tre prosent av utøverne er syke, men skjønner ikke at det er mulig at alle fire på det norske stafettlaget har fått dispensasjon etter VM i Liberec, hvor bare Steira tok medalje. Nå vinner de alt.

Får støtte av professor
Med unntak av sprintstafetten har de norske langrennsjentene - og da i særdeleshet Marit Bjørgen - vunnet rubbel og bit her i Holmenkollen.

Etter stafetten på torsdag snakket Kowalczyk igjen med polske medier om fordelene astmamedisin gir, for i Polen får hun nå støtte av en professor innen lungemedisin,

- Når det gjelder professoren, så vet jeg ikke hvordan jeg kan takke ham. Jeg har aldri trodd at noen med en slik autoritet ville klare å sette seg inn i utøvernes situasjon. Kanskje han har kommet fram til at det er nok av den slags forvrengninger. Jeg mener saken vår er tapt. Jeg har så mange ganger kjempet for en sak som jeg i grunn ikke har mulighet til å vinne, så hvorfor ikke prøve igjen? Det er vanskelig å forstå hvorfor det er et slikt avvik mellom det som legene til idrettsutøverne sier, og hva som blir sagt av professoren ved Lungeavdelingen, siteres hun på Rzeczpospolita.

<strong>PÅ GULLSTOL:</strong> Therese Johaug ble løftet opp av Bjørgen og Kowalczyk i målområdet. Foto:  REUTERS/Michael Dalder
PÅ GULLSTOL: Therese Johaug ble løftet opp av Bjørgen og Kowalczyk i målområdet. Foto: REUTERS/Michael Dalder Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer