Se EM-byenes skrytevideoer

Hvem fortjener å arrangere kamper?

(Dagbladet.no): Klokka 17 i ettermiddag presenterer Norges Fotballforbund hvilke norske byer som vil inngå i et eventuelt  fotball-EM i 2016 i Norge og Sverige.

Oslo er allerede med som vertsby. Hvem følger med hovedstaden av Lillestrøm, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø?

Her kan du se kandidatenes skrytevideoer og stemme på din favoritt.

Dagbladet følger pressekonferansen fra Ullevaal stadion direkte, og i mellomtiden gir vi dere svar på noe av det dere måtte lure på hva en norsk-svensk EM-søknad innebærer.

Hva er det som avgjøres i dag?
I dag skal Norges Fotballforbund (NFF) offentliggjøre hvilke norske byer som skal inngå i en norsk-svensk søknad om EM-sluttspill i 2016. En delt løsning med våre naboer i øst betyr at fire av ni arenaer skal ligge i Norge, mens det vil være fem i Sverige.

Hvilke norske byer søker EM?
Det er allerede bestemt at Oslo vil være vertsby om Norge og Sverige skulle få arrangementet. De øvrige søkerne er Bergen, Lillestrøm, Stavanger, Bodø og Trondheim. Dermed skal fem søkerbyer bli til tre etter dagens offentliggjøring. I Sveriges tilfelle er Stockholm, Göteborg og Malmö tre åpenbare alternativer, mens det diskuteres en arena nummer to i Stockholm og én i Helsingborg.

Hvilke nasjoner konkurrerer vi mot om EM-sluttspillet i 2016?
Norge og Sverige konkurrer mot tre andre søkere om EM-sluttspillet i 2016; Frankrike, Italia og Tyrkia orientert Uefa formelt om sin interesse for å arrangere mesterskapet før fristen løp ut 9. mars i år. Det franske fotballforbundet gjorde det klart allerede i 2007 at landet kom til å søke om sluttspillet, og fikk tidlig støtte av myndighetene. Frankrike arrangerte VM i 1998 og har i så måte moderne stadioner som kommer til å kreve mindre investeringer. Italia arrangerte VM i 1990 og søkte om EM-sluttspillet i 2012, men tapte da mot Polen og Ukraina. Den siste søkeren er Tyrkia, som aldri tidligere har arrangert et internasjonalt sluttspill. Norge har heller aldri vært vertsnasjon for et fotball-VM eller -EM, men Sverige arrangerte VM i 1958 og EM i 1992.

Hva kreves av søkernasjonene?
Ettersom sluttspillet utvides fra sin nåværende form med 16 lag til 24 lag, innskjerpes også kravene fra Det europeiske fotballforbundet (Uefa). Infrastruktur er et nøkkelord. Først og fremst stilles det strenge krav på anleggssiden. Tidligere var minimumsantallet åtte stadioner. Det er nå hevet til ni. I tillegg ønsker Uefa at søkernasjonene også har tre mulige reservearenaer. Utfordringen ligger i størrelsen på anleggene: To stadioner må ha en netto tilskuerkapasitet på 50 000 sitteplasser tre på 40 000 og fire på 30 000. For å sette tallene i perspektiv rommer Norges største fotballanlegg, Ullevaal stadion, i overkant av 25 000 tilskuere. Den nåværende nasjonalarenaen inngår i utgangspunktet ikke i planene for et EM-sluttspill. Andre momenter som teller inn i Uefas vurdering er avstanden mellom vertsbyene og hvor mange 5-, 4- og 3-stjerners hoteller de har.

Hvor går veien videre for den norsk-svenske EM-søknaden?
Uefa leverte nylig de endelige kravene de stiller for EM-sluttspillet i 2016 til interessentene. Det betyr at NFF og det svenske fotballforbundet kan begynne arbeidet med å finpusse på den endelige søknaden, som må leveres til Uefa innen 15. februar 2010. Det innebærer blant annet et endelig valg av vertsbyer, som altså avgjøres i ettermiddag. 27. mai 2010 offentliggjør Uefa hvem de har besluttet skal arrangere EM-sluttspillet i 2016.

Hvor mye vil et EM-sluttspill koste i kroner og øre?
NFF har så langt lagt fullstendig lokk på hvor store kostnader som forbinder seg med en norsk-svensk EM-søknad, da de vil unngå en offentlig diskusjon om penger. Et anslag som har blitt brukt for et norsk-svensk fotball-EM er én milliard kroner per arrangørby. Det betyr ni milliarder kroner totalt for hele EM-sluttspillet. Samtidig regner man med at de samfunnsøkonomiske effektene ved et EM-sluttspill kan veie opp for kostnadene knyttet til mesterskapet. Anslag for denne gevinsten for EM i 2008 i Østerrike og Sveits var på cirka 11 milliarder kroner.

FOTBALL-EM I BERGEN?: På grunn av rettighetsproblematikk, kan vi ikke legge ut presentasjonsvideoen av Bergens EM-søknad, men du finner filmen HER.
FOTBALL-EM I BERGEN?: På grunn av rettighetsproblematikk, kan vi ikke legge ut presentasjonsvideoen av Bergens EM-søknad, men du finner filmen HER. Vis mer