Se, en norsk fotballsuksess erobrer verden!

Fifa vil ha «Handshake for peace» under VM i Brasil. Ber alle verdens ligaer adoptere Tippeliga-ritualet.

(Dagbladet:) Det var på Fotballtinget i mars at Norges Fotballforbund og Nobels Fredssenter presenterte årets nyvinning i Tippeligaen:

«Handshake for peace» innebærer at dommeren og de to lags kapteiner skal møtes umiddelbart etter kampslutt, ta hverandre i hendene, og sørge for å skilles som venner.

Alt mens direktesendt TV fanger opp både kroppsspråk og utsagn. Deretter blir kapteinene intervjuet mens svetten renner og pulsen ennå er på maksnivå.

Blir VM-ritual i 2014 Nyheten ble mottatt med både undring og beundring da den kom. Nå er en tredel av sesongen er gått.

At prosjektet er kommet for å bli, forstår vi av det vedtaket Fifa fattet for noen minutter siden.

Fra talerstolen på kongressen i Budapest kunngjorde Fifa-ledelsen at «Handshake for peace» fra nå av skal avrunde samtlige kamper som spilles i Fifas regi. Dette innebærer blant annet aldersbestemte mesterskap, klubb-VM, prøve-VM, og ikke minst:

Håndtrykksritualet skal brukes i VM i Brasil i 2014, samt under kvalifiseringsspillet i forkant.

I tillegg sender Fifa nå ut et rundskriv til samtlige 208 medlemsland om at de bør innføre «Handshake for peace» i sine hjemlige ligaer. Det betyr at vi kan få se stjerner som John Terry (Chelsea-kaptein) og Robin van Persie (Arsenal) utvise god sportsånd allerede til høsten i Premier League.

Engelske fotballmyndigheter har allerede signalisert en støtte til initiativet.

- Usedvanlig hyggelig Generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund er ideens far. Han legger ikke skjul på at dagens Fifa-nyhet er en stor fjær i hatten:

- Dette er usedvanlig hyggelige nyheter, sier Siem til Dagbladet.

Han er i dag tilstede på kongressen i Budapest. Det er også president Yngve Hallén og direktør Bente Erichsen ved Nobels Fredssenter.

 HANDSHAKE FOR PEACE: Didier Drogba (t.v.) og Lionel Messi takket hverandre etter semifinalen mellom Chelsea og Barcelona i Champions League. Som landslagskapteiner kan det hende de må gjøre det samme under VM i Brasil - fordi Kjetil Siems idé (innfelt) nå er blitt verdensomspennende. Foto: NTB scanpix/Dagbladet
HANDSHAKE FOR PEACE: Didier Drogba (t.v.) og Lionel Messi takket hverandre etter semifinalen mellom Chelsea og Barcelona i Champions League. Som landslagskapteiner kan det hende de må gjøre det samme under VM i Brasil - fordi Kjetil Siems idé (innfelt) nå er blitt verdensomspennende. Foto: NTB scanpix/Dagbladet Vis mer

Erichsen presenterte samarbeidet for kongressen.

- Fifa-samarbeidet gir oss en stor mulighet til å få fredsbudskapet ut i verden, sa Erichsen i sin innledning.

- Og vi er enormt stolte over at dere nå tar dette inn i protokollen, la hun til, før hun ble takket av Fifa-president Sepp Blatter.

- Det er et fantastisk initiativ. Shake hands! (Ta hverandre i hendene!) Shake hands! Shake hands! sa Blatter, og deretter satt hele salen og trykket hverandres never.

Ville ha forandring Opprinnelig lå det bak initiativet et ønske om å bedre omdømmet i norsk fotball.

- Da vi begynte å diskutere dette her hjemme i januar, tenkte vi det var viktig å vise handling. Vi hadde et reellt ønske om forandring etter et omdømmemessig turbulent år. Vår tanke var at «Handshake for peace» var et veldig sterkt symbol, sier Kjetil Siem til Dagbladet.

FREDELIG HÅNDTRYKK: Generalsekretær Jerome Valcke fra Fifa og Bente Erichsen ved Nobels Fredssenter er blitt enige om en utvidelse av det norske «Handshake for peace». Foto: Norges Fotballforbund
FREDELIG HÅNDTRYKK: Generalsekretær Jerome Valcke fra Fifa og Bente Erichsen ved Nobels Fredssenter er blitt enige om en utvidelse av det norske «Handshake for peace». Foto: Norges Fotballforbund Vis mer

Allerede før prosjektet ble gjort kjent i Norge før seriestart, hadde dialogen med større fotballorganisasjoner begynt. Norges Fotballforbund har besøkt Fifas hovedkontor i Zürich fem ganger siste halvår for å snakke om en mulig global utbredelse.

- De har hele tida vært svært positive. Derfor har vi hele tida hatt en drøm om at dette skulle bli vedtatt nå på denne kongressen.

- Funker delvis i Norge - Hva er erfaringene fra de første 11 serierundene her hjemme?

- At det funker delvis. Det må strammes litt inn, men det gir en bedre atmosfære. Det har vært litt blandet mottakelse, det har kanskje med det norske lynnet å gjøre. Men når vi nå ser at dette brer om seg internasjonalt, tror jeg det blir lettere å få aksept i Norge også, sier Siem.