Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Se, en stor gutt!

For tre år siden skjøt han norsk herrehåndball til en kort hyggestund blant de største. Nå hjelper han Norge til det endelige gjennombruddet.

TILSYNELATENDE er dette fortsatt ikke Kristian Kjellings mesterskap. For Norges fremste internasjonale profil virker det litt stusslig med 14 minutters innbyttetid på to kamper før han ble sluppet i gang fra start i angrep mot Montenegro, og det strålte ikke så mye i løpet av denne kampen heller:

** Først da Frode Hagen overtok for Kjelling på venstrebacken, kom spillet som sender Norge videre til mellomrunden med 4 herlige poeng og tidenes semifinale-sjanser.

Men Kristian Kjelling hører absolutt med i det regnestykket

For denne gangen var det viktigere å se hva den feterte Spania-proffen ikke gjorde, enn de par scoringene og innspillene han bidro med..

UNDER VM i Tunisia for tre år siden gjorde Kjelling nesten alt. Og han forsøkte på enda mer.

Det ga laget noen overraskende triumfer og ham selv maksimalt med oppmerksomhet. Norsk herrehåndball hadde endelig fått en stjerne som lyste langt utover de spredte hallmiljøene.

Kristian Kjelling framstod som sportens vidunderbarn selv om han med sine 24 år forlengst var voksen. Aldersforvirringen skyldtes at det knapt hadde kommet noe nytt fra denne sporten siden Harald Tyrdal og resten av Oslo-gutta fra herrehåndballens forrige gullalder ble berømte tidlig på 1970-tallet.

MEN KJELLING var ikke voksen i lagspillet sitt. Han var egentlig en vrien kompis. Ikke fordi han søkte den store oppmerksomheten, men fordi han var uforutsigbar i bevegelsene og kollektive avtalene på banen.

STOR GUTT: Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther skryter av Kristian Kjelling, som har blitt mer av en lagspiller. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX
STOR GUTT: Dagbladet.nos kommentator Esten O. Sæther skryter av Kristian Kjelling, som har blitt mer av en lagspiller. Foto: JARL FR. ERICHSEN/SCANPIX Vis mer

I lengden blir det ikke vinnende håndball av sånt. Det er derfor den forsiktige jobben hans mot Montenegro virket såpass lovende.

FOR ENDELIG spilte Kjelling bevisst for laget. Det tok fra ham den ungdommelige friskheten; i åpningsminuttene ble han påfallende avventende , men etter hvert fant han rytmen som passet det kollektive arbeidet. I mellomrunden kan dette bli avgjørende for Norge.

Underveis mot semifinalen kommer laget sikkert til å trenge de helt spektakulære scoringene som har gitt Kristian Kjelling et godt navn internasjonalt. Men mest av alt er suksessen avhengig av at Norges mest kjente utenlandsproff kan komme inn og ta sin del av lagjobben. Bare det gir håndballgutta tidenes beste resultat.

FORELØPIG får de nøye seg med å ha fått tidenes beste start på en internasjonal turnering.

Trener Gunnar Pettersen fikk Håndballforbundet til å gamble på den lille Drammenshallen som startarena i stedet for å sette sporten opp på den store scenen i Oslo Spektrum. Det var en riktig satsing. Hjemmebanen ga maksimal trygghet for Glenn Solberg og Frode Hagen, som begge har vært avgjørende for poengpotten.

Det er Frode Hagen som holder Kristian Kjelling ute av laget mesteparten av tida. Det valget er åpenbart riktig. Dette laget er best med høyt tempo i overgangsfasene, og slikt er atskillig lettere å få til uten spillerbytte mellom forsvar og angrep.

DERMED kan det bli en stund til Kjelling får mye spilletid. Det gjør det enda verre for ham å begrense lysten til å vise seg fram, men oppgaven er til å fikse.

Sluttsekundene mot Montenegro var en liten studie i en mer moden Kjelling. Da hadde han sjansen til å si takk for sist til noen av de gamle-serbiske spillerne han har kranglet med i tidligere mesterskap ved å redde Russlands EM-plass med en enslig norsk scoring.

Vidunderutgaven av Kristian Kjelling fra VM 2005 hadde kastet alt kjekt inn i denne siste sjansen og sannsynligvis scoret.

Nye Kjelling lot bare sekundene tikke ut og Montenegro tikke inn til mellomrunden.

Nå er det bare det norske laget som teller.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media