Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Se, en verdensstjerne!

Og så var Arjen Robben endelig så god som alle trodde han ville bli.

EN GANG hadde jeg en gang en litt yngre klubbkamerat som ble plukket ut av banen etter 5 nitriste minutter.

Det var ikke pent å se på, og da tenker jeg ikke på alle de feilene som den unge spilleren rakk å gjøre på disse minuttene, men på den voksne treneren som hodeløst byttet ham ut.

Serbias trener IIija Petkovic er 62 år og har det meste av sitt lange fotballiv byttet ut og inn spillere med stor suksess over hele verden, men aldri har Ilija vært så gem som mot høyrebacken sin i denne kampen.

Stakkars Nenad Djordjevic fikk lov til å bli runddriblet, fraløpt og ydmyket i 42 minutter mot Arjen Robben før det var slutt. Som en god fotballspiller på et sterkt landslag er han ellers slett ingen stakkar.

Han var bare så uheldig å bli jordfar under fødselen av en verdensstjerne.

NÅ ER vel kanskje en spiller som går fra en klubb til en annen for 140 millioner allerede som en verdensstjerne å regne. Men Robbens Chelsea-karriere er ikke blitt helt som ventet i løpet av de to sesongene etter overgangen fra PSV Eindhoven sommeren 2 004.

Dengang ble kjøpet av Robben karakteristert som det klareste tegnet på overføringen av fotballens kapitalmakt fra Manchester til London ettersom United glapp budrunden mot Chelsea. Siden har skader og ujevn form gjort at rentene av investeringen har latt vente på seg.

Men etter i dag er det ingen tvil om Arjen Robbens kvalitet.

AVGJORDE: Arjen Robben scoret kampens eneste mål mot Serbia og Montenegro. Foto: REUTERS
AVGJORDE: Arjen Robben scoret kampens eneste mål mot Serbia og Montenegro. Foto: REUTERS Vis mer

GRUPPE C er nettopp mesterskapets kvalitetsgruppe. Her er det ingen svake lag, men Serbia som knapt slapp inn mål i VM-kvalifiseringen, hadde likevel ikke noe defensivt å stille opp med mot Robben.

Igor Duljac overtok for Djordevic og vant kanskje en takling eller to, men ballen var egentlig aldri borte fra Robben. Han vandret fra venstre til høyrekant; brukte det ekstreme rykket til å løse opp hver eneste trange duell, og ledet et nytt nederlandsk lag til en oppsiktsvekkende sterk seier.

MED FLERE nye spillere og et sentralt forsvar bygget opp av hjemlige krefter, hørte ikke Nederland til de største VM-favorittene.

Før Arjen Robben gjennombrudd som verdensstjerne altså.

For fakta om linken mellom hans personlige suksess og gode lagresultater er dårlig nytt for Nederlands motstandere gjennom denne turneringen.

22-ÅRIGE Robben har spilt 125 offisielle klubb -og landskamper i sin skadeutsatte karriere. I løpet av disse kampene har han scoret 54 mål - og ganske bemerkelsesverdig:

• I kamper der Arjen har scoret, har laget hans vunnet 46 ganger.

Sånn var Serbia like sjanseløse på statistikken som på banen etter at Robben sprintet fra stopperne og laget 1 - 0 tidlig i førsteomgangen på Robin van Persies smarte entousch inn i det serbiske bakrommet.

Se, en verdensstjerne!

DET VAR mye nederlandsk fotballkultur i den scoringen akkurat som Arjen Robben er typisk produkt av den nasjonale tenkningen om hvordan denne sporten skal drives.

Som 12-åring ble han sett av den legendariske toppscoreren Willy van der Keulen på en lokal fotballskole, og fikk et brev i posten noen uker etterpå med beskjed om at PSV kom til å følge ham opp.

I Nederland er van Keulen symbolet på fabrikklaget PSV med sine rekordmange 528 mål på 844 offisielle kamper, og dit kom Arjen etter en læretid i Groningen.

MEN SYNES du dette blir mye statistikk rundt en enslig kamp i VM-åpningen, kan du trøste deg med at denne nederlandske utgaven ellers ikke er preget av trøttende matematikk.

Med Marco van Basten som trener holdes tradisjonen med variert totalfotball oppe. Den har gitt en internasjonal turneringsseier i Tyskland før. Bak EM-gullet i 1988 var Marco selv stjernen.

Nå gjelder det Arjen Robben, og tilsynelatende mye mer enn Nederland.

IMPONERT: Dagbladet.no-redaktør Esten O. Sæther likte det han så av Arjen Robben søndag ettermiddag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling