Se for deg Petter Northug vinne VM-stafetten i Falun for Sverige

Sveriges landslagstrener ler av idéen.

BILDET BARE EN SVENSKE KAN GLEDE SEG OVER: Her er Petter Northug i svensk landslagsdrakt i Falun (NB! Bildet er manipulert!). Om Northug ikke blir enig med Norges Skiforbund og melder overgang til Sverige vil han i så fall bli den første i verden som går VM på hjemmebane med fire års mellomrom. Fotomanipulasjon: Jens Olav Kløvrud/ Dagbladet/ NTB Scanpix
BILDET BARE EN SVENSKE KAN GLEDE SEG OVER: Her er Petter Northug i svensk landslagsdrakt i Falun (NB! Bildet er manipulert!). Om Northug ikke blir enig med Norges Skiforbund og melder overgang til Sverige vil han i så fall bli den første i verden som går VM på hjemmebane med fire års mellomrom. Fotomanipulasjon: Jens Olav Kløvrud/ Dagbladet/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tirsdag skrev Dagbladet om presset Petter Northug utsettes for fra alle dem som har interesser i ham (lenka krever Dagbladet Pluss-abonnement). I verste fall, om Northug ikke ender med å skrive under på representasjonsavtalen til Norges Skiforbund, kan han nektes å stille opp i ski-VM i Falun i februar.

Northug har frist på seg til 1. november med å undertegne avtalen.

For Northug selv er Falun-VM sesongens store mål. Å banke svenskene på hjemmebane har vært en drøm som har drevet ham til å trene knallhardt hele sommeren.

Svenskemuligheten
Om han ikke får stille for Norge vil det være en gigantisk nedtur for skikongen. Og skulle han finne på å melde overgang til svenskene i ren desperasjon, er det ikke sikkert han blir tatt imot med åpne armer av söta bror heller.

- Nehei, det tror jeg faktisk ikke kommer på tale. Jeg tror de blir enige om den avtalen seg imellom, sier Sveriges landslagstrener, Rikard Grip, til Dagbladet.

- Vi fokuserer på dem vi allerede har, fortsetter landslagssjefen, som så sine egne gutter ha betydelig suksess i vinterens Sotsji-OL med blant annet stafettgull.

- Hadde det ikke vært litt moro for deg om Petter Northug vant en spurtduell mot Sjur Røthe på stafetten, iført svensk drakt?

- Ha ha, jo, men det fins nok noen andre svensker som også vil gå den etappen der, så det ville nok blitt konkurranse om den plassen uansett, ler Grip.

Har skjedd før

Nasjonsbytte er blitt stadig vanligere blant utøvere som på et eller annet vis føler de ikke kan stille opp for sitt opprinnelsesland.

Mest kjent, og mestvinnende, er kanskje østerrikeren Marc Girardelli, som etter uoverenstemmelser om trening med hjemlandet, meldte overgang til Luxemburg og vant flere VM-gull i alpint.

Men østerrikerne har fått sin del av andre lands utøvere også. Russeren Mikhail Botvinov og tsjekkeren Katerina Smutna har begge gått langrenn for Østerrike, mens det på håndballbanen ble samlet et helt lag av spillere som var født utenfor Østerrike til storklubben Hypo Niederösterreich.

Også norske løpere har lekt med tanken om å bytte nasjonalitet i forkant av store mesterskap.

Da skiskytteren Frode Andresen skjønte at det kunne bli vanskelig å komme med til OL i Sotsji for Norge, vurderte han seriøst å søke om dansk pass for å får være med.

Og før OL i London meldte tre norske jenter overgang til det britiske håndball-landslaget for sitt livs største opplevelse.

Nasjonsbytter har med andre ord blitt gjennomført før.

Håper på Petter

Til tross for den morsomme tankeleken, er Grip mer seriøs når han oppriktig håper skiforbundet og Northug kommer til enighet før sesongen begynner i november.

- Ja, jeg håper det, for Petter er en stor skiløper som idretten behøver, sier han.

- Er det viktig for Falun-VM at han blir klar også?

- Ja det er klart. Petter er jo den store stjerna og det store navnet i langrenn, så han er veldig verdifull. Nå blir det nok bra i Falun uansett, vi har jo fortsatt mange veldig gode skiløpere både fra Sverige og Norge som skal gå der, men man vil jo at de beste skal være med når det er snakk om mesterskap. Om Petter ikke går blir det jo litt som å se Brasil uten Neymar. Du vet at de er utrolig gode de andre som er utpå banen, men det blir ikke helt det samme.

Ski-VM i Falun går av stabelen mellom 18. februar og 1. mars 2015.

Team Northug har foreløpig ikke kommentert svenskeideen overfor Dagbladet.