Se, han smiler

Thomas Alsgaard (31) smiler igjen. Formen er på vei, og han har et ørlite håp om å ta sitt niende strake mesterskapsgull. En prestasjon ingen skiløpere har greid før ham.

ALPE DI SIUSI (Dagbladet): Denne sesongen har resultatene foreløpig uteblitt for Norges fremste mesterskapsløper. Etter hvert renn har det stort sett vært en skuffet Alsgaard som har vist seg fram for mediene og det skiinteresserte publikum. Etter NM på ski måtte Alsgaard tåle kjeft både fra arrangørene og tidligere langrennsledere over at han har framstått som sur og mutt. På gårsdagens pressetreff på høydesamlingen i italienske Alpe di Siusi, forklarte Alsgaard hvorfor han har vært så innesluttet den siste tida.

Under press

- Jeg har vært under knallhardt press, særlig den siste måneden. For å greie å finne formen i tide til VM, har jeg vært nødt til å prioritere steinhardt. Desverre har det å bruke tid til pressen blitt nedprioritert. Treningen har gått foran alt, sier Thomas.

Derfor beklager han at folk har oppfattet han som sutrete.

- Jeg beklager virkelig hvis noen har oppfatta meg som sur og sær. Men jeg har vært utrolig pressa på tid, og har heller trukket meg unna enn å stå og snakke med journalister og bli pepret med negative spørsmål etter renn.

- Jeg vet jo hva folk lurer på. Jeg lurer jo selv på hvorfor det går dårlig. Men jeg har ikke noe svar på problemene mine. Ikke engang når jeg spør meg sjøl hva som er galt. Men jeg kan forsikre folk om at humøret mitt har vært bra hele tida, smiler Alsgaard.

Under NM i Molde trente Alsgaard hver eneste kveld etter konkurransene. Det førte til en serie svake resultater. Verst var det på 30-kilometeren der han ble nummer 32.

- Da jeg sto på startstreken på tremila, var jeg sliten. Jeg hadde trent hardt dagen før og hadde kjørt meg helt ned. Etter NM har jeg fått kjørt rolig noen dager i høyden. Den siste uka har jeg trent godt, men rolig. Jeg har kjørt mye uten staver, trent en del styrke og litt intervaller i lavlandet.

Stolt

Rett før VM i Val di Fiemme er Alsgaard nesten å tolke som optimist på egne vegne.

- Det føles helt greit faktisk, men jeg vet ikke om jeg er i bra nok form før VM er over. Jeg har et ørlite håp om at jeg skal greie å ta gull.

Thomas har tatt gull i samtlige mesterskap siden 1994.

- Man bør ha lov til å være litt stolt over det. Ingen skiløpere har greid å vinne medaljer i åtte mesterskap på rad. Greier jeg å ta gull i Val di Fiemme, blir jeg den første. Jeg skal innrømme at det ligger der som en ekstra liten gulrot for motivasjonen. Det er litt artig.

Alsgaard vet ikke ennå hvilke distanser han skal gå i VM. Han holder kortene tett. I utgangspunktet bør han være gullkandidat i staffetten, jaktstarten, og på femmila i fristil. Så fremt han er i form. Fra tv-stolen lot han seg imponere av Christian Zorzis og René Sommerfeldts innsats i sprinten i Reit im Winkl onsdag.

- De gutta er i form, så blir det en spurt på stafetten, så blir det steinhardt å vinne.

- Men Zorzi uttalte etter seieren i Reit im Winkl at du var hans verste mareritt?

- He, he, det er nok omvendt. Han er mitt verste mareritt i den formen han viser nå.

I går spøkte Thomas med å kopiere hårtrikset til italieneren.

- Jeg vurderte å barbere inn en Z, med et stort kryss over. Men i den formen jeg er i nå er kanskje det risikabelt. Skulle jeg gjort det burde jeg være ganske sikker på å vinne, ler Thomas.

FORNØYD: Thomas Alsgaard er offensiv etter et perfekt høydeopphold. - Jeg er usikker, men har et ørlite håp om å ta gull i VM, sier Alsgaard til Dagbladet.