Se hva Norge får til!

Fotballen vår er bedre enn vi tror. Esten O. Sæther kommenterer.

HØSTENS tristeste øvelse har vært å skjelle ut vår egen fotball. Nå kan de sureste unne seg en pustepause i påvente av returkampene i UEFA-cupen.

Sannsynligvis vil Norge stå igjen med minst ett lag i gruppespillet i denne nestbeste klubbturneringen, og på det viset beholde rangeringen som best i Norden.

Det stemmer i klubbfotballen, og da kan det også snu seg for landslaget.


SAMTIDIG
har det vært nok å ta tak i på gjennom de par siste årene med penge -og tilskuerboom i Tippeligaen. Andelen utlendinger er blitt for høy i forhold til utviklingen av hjemlige talenter, de fleste klubbene har slitt med manglende klarhet i spillestilen og resultatene har egentlig ikke stått i forhold til den velstandsveksten som sporten har vært inne i.

Desto bedre å se tegn på bedre tider.


DE KUNNE
ikke ha kommet mer passende enn i Bergen. Der har hjemmepublikummet alt for fort glemt fjorårets prestasjon og hvorfor Brann endelig ble et vinnerlag.

Den lokale utskjellingen av Mons Ivar Mjelde har vært både historie -og kunnskapsløs. Ikke fordi Mjelde som trener skiller seg ut som sjeldent faglig sterk, men fordi han uansett blir stående igjen som treneren som leverte gull fordi han ble vist tillit.

Akkurat det har ikke vært noen påfallende vane i byen de siste 45 årene siden forrige seriemesterskapet.

ROSENBORG OVERBEVISTE: - Høstens tristeste øvelse har vært å skjelle ut vår egen fotball, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX
ROSENBORG OVERBEVISTE: - Høstens tristeste øvelse har vært å skjelle ut vår egen fotball, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX Vis mer


MOT
Deportivo La Coruna viste uansett Mjelde at han kan fotballen sin bra nok til å spille ut et europeisk topplag. Det har ikke skjedd så ofte i dette jubelåret for spansk fotball, og måten det ble gjort på i Bergen var i tillegg overbevisende.

Brann burde ha vunnet med tre, fire mål, og skaffet seg et sikkert utgangspunkt for å nå puljespillet i UEFA-cupen for andre gang på rad.

Erik Huseklepps manglende avslutningsteknikk gjorde at forspranget bare ble på to, og at oppgaven blir vrien i returen.

Men stort mer å trekke for var det hverken på Huseklepp eller Brann.


TOTALT
sett var dette en av norsk klubbfotballs beste prestasjoner; gjennomført på en måte som viser styrken i vårt eget spill.

Det beste i norsk fotball har lenge vært løpskapasitet, fysikk og helhetlig lagorganisering. Deportivo fryktet disse tradisjonelle norske dydene på forhånd og nettopp denne blandingen gjorde at Brann dominerte kampen fra start. Dette var grunnlaget for den selvtilliten som uansett er nødvendig for å lykkes i de offensive duellene.

Der ble etter hvert Erik Huseklepp og Jan Gunnar Solli så ballsikre at spanjolene vegret seg for å takle maksimalt, og dermed ble det stadig bedre plass til Branns to dominerende spillere.

Særlig løpskapasiteten til Solli trakk hjemmelaget opp på et sjeldent høyt nivå. Etter en slik kveld er det vrient å se hvordan Åge Hareide kan dra til VM-kvalik i Skottland uten en så ressurssterk spiller i troppen.

Se hva Norge får til!


FOR IGJEN
gjelder det for norsk fotball å holde fast på stil og spillere som gjør det mulig å komme ofte i farlige rom.

Mons Ivar Mjeldes Brann var konsekvent på det gjennom hele denne praktkampen; på samme vis som Rosenborg spilte hurtig i lengderetning i sin gode førsteomgang mot Brøndby.

Først da danskene la om til ensidige lange baller mot den hodesterke spiss-innbytteren Morten Duncan Rasmussen etter pause, snudde kampbildet i København.


OMLEGGINGEN
av RBK er ikke kommet lenger enn at laget er sårbart. På tross av et glimrende utgangspunkt er ikke trønderne helt oppe på gammelt internasjonalt nivå, men det kan komme i løpet av denne UEFA-cupen.

Med tanke på de siste tiårenes beske danske kritikk av norske fotballferdigheter, er det interessant å se hvor langt de yngste RBK-spillerne har nådd nettopp i individuell ballkontroll. Denne gangen ble danskene virkelig spilt ut på det de har betraktet som sin hjemmebane.

Da er det kanskje på tide at vi er litt snillere mot oss selv.

BRANN OVERBEVISTE: - Nå kan de sureste unne seg en pustepause i påvente av returkampene i UEFA-cupen.