Se hvem som snakker!

SAARBRØCKEN (Dagbladet): Marit Breivik får så ørene flagrer for sine VM-disposisjoner, men hun svarer Sven-Tore Jacobsen og Frode Kyvåg med et skuldertrekk. Er det fordi hun husker rollebildet fra forrige episode?

Da satt hun selv i det såkalte landslagsutvalget, og prøvde å skjerme en utkjørt Jacobsen fra det kobbelet av spåmenn og sannsigere som skulle lese tullebukken teksten.

Jacobsen heiste hvitt flagg da kritikken kom i brevs form, men gikk på igjen med visshet om at han hadde sitt forbund i ryggen.

Han kom ut av den floken som en folkets mann, men ingen kan tro at den evige striden var hans vakreste landslagsminne?

Nå har han gått fra rollen som den dyktigste treneren til den klareste kommentatoren, og bestreber seg på renhårig analyse framfor etterpåklokskap.

Det er en god målsetning.

Men i en TV-tabloid form er det fort bare en gradsforskjell mellom det han prøver på, og det han selv ble utsatt for.

Allmannamøte

Noen vil si at dette er den evinnelige håndballdiskusjonen slik vi kjenner den.

Helt siden håndballjentene under Jacobsen klatret til et internasjonal toppnivå, har en hel nasjon kunnet følge den lille familiens diskusjoner om hvordan posisjonen best skal forsvares.

Et 10 år langt allmannamøte med gamle storspillere, forsmådde trenere, bitre fiender, tidligere samboere, matte ledere, dumme journalister og andre taletrengte med en slags flik av forbindelse til landslagsmiljøet.

På fullt volum.

I alle kanaler.

Hele tiden.

Tenk at man noensinne skulle savne en helt ordinær Duracell-kanin som i tidas fylde bare ble stille.

Store tabber

Den er ikke her.

Jacobsen kommenterer med fynd og klem for TV2, og ikke før var NRK stengt ute før Frode Kyvåg, huks-fluks, bringer minst like gode råd for P4.

Hva sier hovedpersonen selv?

- Sven-Tore har vel sagt ja til å være kritisk. Jeg respekterer den rollen. Frode ser jeg på som en trenerkollega. Jeg ville valgt en annen form å diskutere på, men bryr meg ikke veldig mye om det.

Hvor store er hennes tabber?

  • For lite spilletid på en stillestående Trine Haltvik mot Kroatia?
  • Noen korte øyeblikk med en forfjamset Hege Kvitsand på bakspillerplass?
  • Eller for liten tillit til to kantspillere som så ut som de ønsket seg et helt annet sted?

Ikke til stede

Det er episoder som håndballfolk kan diskutere til det gror mose på dem. I hvert fall holder de som tema inntil dette mesterskapet er vunnet eller tapt.

Helst det siste.

Og det blir ikke spakere av Breiviks stil. Gårsdagens pressemøte var et nytt høydepunkt, der landslagssjefens talemåter fungerte som bensin på bålet. Et knippe i utvalg:

- Det er dødsviktig mot Østerrike at vi alle er til stede i nuet.

- Vi vet i teorien at vi har 100 prosent psykisk energi.

- Vi er opptatt av å få trykket av-knappen godt nok.

- Planen er å være 100 prosent til stede, og vinne kampen. Vi var til stede i går også, men ikke nok.

Og da spurte TV2s Harald Bredeli, fordi heller ikke han kunne forstå hva det ble snakket om:

- Alle er vel til stede?

- Mer eller mindre, svarte Breivik. Og da lo alle jentene som om replikken skulle vært den frekkeste grovis. 1-0 til oss, hi-hi, og så trykket de av presseknappen.

Blåser trompet

Kanskje skal man ikke betakke seg noen gode råd.

I hvert fall ikke når man kommer til en åttendedelsfinale med et lag i limbo, og trenger dramatisk forbedring.

Breivik har opplagt rett i at dette laget framstår som veldig dårlig når det først butter imot. Og så langt i mesterskapet har de heller bekreftet bange anelser, enn de har sviktet store forventninger.

Hjemme sitter Kjersti Grini, hun som bar laget til EM-finale for ett år siden, og konstaterer at lagkaptein Susann Goksør av og til ser ut som hun blåser trompet.

Og her sitter den samlede håndballpressen, med eks-landslagssjefen som den klokeste, og spår at dette går ad undas.

Kjente toner. Kanskje er det riktig. Kanskje er det galt. Eller kanskje som det heter hos forfatteren Erlend Loe i den utmerkede «Naiv. Super.»:

«Er det slik at disse menneskene egentlig ikke er dumme, at de mener det godt, men feiler gang på gang? Det er også en mulighet.»

Som kan trøste de fleste av oss.

<B>OPPHETET STEMNING:</B> Landslagstrener Marit Breivik har valgt sin linje i VM, men den er det ikke mange av ekspertkommentatorene som forstår noe av. Sven-Tore Jacobsen (TV2) mener hun må finne på noe dramatisk.