Se jenta som får Northug til å framstå som pusekatt

FIS-juryen gjorde ingenting etter utrolig sperring. Da grep arrangøren inn selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Petter Northug gikk sikk-sakk opp en motbakke i Tour de Ski for å holde Dario Cologna og Marcus Hellner bak seg, ble han fratatt 15 sekunder av FIS-juryen etterpå.

En annen FIS-jury foretok seg utrolig nok ingenting da den svenske langløpsjenta Sandra Hansson under søndagens König Ludwig Lauf, som er et langløp over 42 kilometer, brukte alle tjuvtriks i boka for å holde rivalen Seraina Boner bak seg de siste kilometerne av løpet.

Hansson beyttet seg av en sperretaktikk vi sjelden ser maken til på dette nivået, hvor hun ustanselig byttet spor, dyttet og tråkket på skiene til Boner, som febrilsk forsøkte å ta seg forbi.

På de siste 500 meterne greide Hansson å få noen meters luke, og avgjorde det hele til sin fordel.

Løpet inngår både i Det internasjonale langdistansemesterskapet Ski Classics (består av Jizerská Padesátka, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Vasaloppet, Birkebeinerrennet og Norefjellrennet) og i FIS' maratoncup -altså to atskilte konkurranser.

FIS-juryen i König Ludwig Lauf valgte å se bort fra Hanssons åpenlyse blokkering. Da grep Ski Classics-sjefene inn og fratok svensken 30 av de 100 poengene hun fikk for seieren. Dermed mistet hun ledelsen i sammendraget til nettopp Boner, som ble stående med 80 poeng for sin annenplass.

Den avgjørelsen - uansett hvor riktig den var - har påkalt vreden til formannen i FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang.

Overfor langrenn.com går han i strupen på Ski Classics-sjefene med markedsdirektør Nils Marius Otterstad i spissen. Otterstad jobber for øvrig også som sportssjef for det private laget Team Xtra Personell.

- Jeg er sjokkert over at Nils Marius Otterstad og Ski Classics går inn og leker domstol her. Det kan de ikke gjøre. Det er kun en FIS-oppnevnt jury som kan ta slike avgjørelser. Dette er prinsipp nummer én. Skremmende. Dette viser veldig tydelig hvor farlig det er med private aktører, sier han til nettstedet.

Ulvang nekter å uttale seg om Hanssons oppførsel i sporet og hvorfor FIS-juryen forholdt seg passiv til det som skjedde.

Føler seg motarbeidet
Teamet rundt Sandra Hansson er opprørte over at Ski Classics på eget initiativ fratok henne verdifulle poeng.

- Dette strider mot alle demokratiske beslutningsprosesser. Man kan ikke ta bruddstykker av et 42 kilometer langt løp, uten å se på det som skjedde tidligere i rennet. Seraina Boner gikk oppå skiene til Hansson nesten hele veien. Det man ser på videoen er en konsekvens av dette, sier manager Harald Fladseth til langrenn.com.

Nils Marius Otterstad nekter å la seg rikke av Ulvang og FIS, og sier avgjørelsen blir stående.

<strong>PÅ KRIGSSTIEN:</strong> Vegard Ulvang er sjokkert over at arrangørene bak Ski Classics kunne overprøve FIS-juryen. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
PÅ KRIGSSTIEN: Vegard Ulvang er sjokkert over at arrangørene bak Ski Classics kunne overprøve FIS-juryen. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

- Jeg synes nok en gang det er utrolig synd at de (FIS) velger å gå så sterkt ut, og de går til personangrep. De kan de holde seg for gode for. Hele poenget med Ski Classics er å promotere langrenn, og vi har kommet godt i gang med et TV-konsept. Det er tydelig at denne saken ikke handler om feilen Sandra gjorde, for FIS er det mer som ligger bak. Det er trist at de i stedet for å samarbeide med Ski Classics bare motarbeider, sier han til Dagbladet.

- Hva mener du med det?

- Vår erfaring fra de siste fire årene med Team Xtra (der Aukland-brødrene går), er at FIS ikke har gjort noe for å løfte langløpssporten. Når noen endelig tar grep for å gjøre det til et bra TV-produkt får vi reaksjoner fra dem. Det er merkelig.

Har sendt klage til FIS
- Ulvang sier dere ikke kan opptre som domstol?

- Han må skille FIS maratoncup og Ski Classics. Vi har aldri rørt poengene på vegne av FIS, bare de som handler om vårt eget langdistansemesterskap. Her ønsket vi å statuere et eksempel for å promotere fair play og respektfull oppførsel overfor motstander. Det er mange som ser på TV (TV 2 har senderettighetene i Norge, journ.anm.), og mange unge som lærer av det. Vi er ikke en domstol, men vi jobber etter fair play. Jeg vil snu spørsmålet på hodet: Hvorfor gjorde ikke FIS noe, når Ulvang hevder de hadde en jury der og en teknisk delegert. Den sveitsiske jenta (Boner) har med sitt nasjonale forbund i ryggen levert en offisiell klage til FIS. Det blir spennende å se hva Ulvang & co gjør da, sier han.

Skjønt - Otterstad er ikke i tvil om at FIS må komme til samme konklusjon som dem om de følger sine egne regler. Han hevder imidlertid at Hanssons sperring ikke en gang var et tema hos FIS' delegat.

- Med tanke på at de straffet Northug, hva tenker du om at ikke grep inn her?

- Det er ganske mange likhetstrekk mellom sakene.

- Teamet rundt Hansson hevder at Boner også gikk ufint tidligere i løpet?

- Da tror jeg de må ha sett et annet renn. I langren er det kniving om posisjoner, mann mot mann og kvinne mot kvinne. Sånn skal det være, men når den siste kilometeren fører til at en løper (Boner) blir påført kutt og skrubbskader av en konkurrant, da er det bevist at noe ureglementert har skjedd. Når videobildene er såpass klare må det tas grep. Jeg vil presisere at Sandra, selv om hun gjorde en feil, er en veldig god skiløper som kommer til å vinne igjen. Men jeg håper FIS bruker energi på å ta klagen fra Boner og Sveits alvorlig, sier Otterstad.

<strong>BLE STRAFFET:</strong> Petter Northug var forbannet da han ble fratatt 15 sekunder av FIS for å gå sikk-sakk opp en bakke. Sammenlignet med den usportslige gåingen til Sandra Hansson framstår Northug som en pusekatt. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
BLE STRAFFET: Petter Northug var forbannet da han ble fratatt 15 sekunder av FIS for å gå sikk-sakk opp en bakke. Sammenlignet med den usportslige gåingen til Sandra Hansson framstår Northug som en pusekatt. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer