MYE SØPPEL: Et bilde fra 22. mai viser at det flyter mye søppel i Guanabara Bay ved Rio der OL-seilerne skal i aksjon om to måneder. Norske OL-håp er derimot ikke bekymret for forholdene. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
MYE SØPPEL: Et bilde fra 22. mai viser at det flyter mye søppel i Guanabara Bay ved Rio der OL-seilerne skal i aksjon om to måneder. Norske OL-håp er derimot ikke bekymret for forholdene. Foto: EPA/MARCELO SAYAOVis mer

Se nøye på dette bildet. Her skal OL-utøverne starte om 63 dager

- Det påvirker ikke min konkurranse, sier norsk OL-håp.

(Dagbladet): Seileren Kristian Ruth (30) er et norsk OL-håp i laser-klassen under lekene i Rio de Janeiro om drøyt to måneder.

Før OL har det vært stort fokus på vannet der seilerne skal konkurrere, og flere har slått alarm om et urovekkende høyt bakterienivå og søppel som flyter.

- Det er et stort problem for dem som bor der, men det vil ikke påvirke min konkurranse, sier Ruth til Dagbladet.

Det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg uttrykker at situasjonen er under kontroll:

OL-SEILER: Kristian Ruth er en av flere norske seilere som skal til OL. Han frykter ikke for vannkvaliteten. Foto:  Alberto Sanchez
OL-SEILER: Kristian Ruth er en av flere norske seilere som skal til OL. Han frykter ikke for vannkvaliteten. Foto: Alberto Sanchez Vis mer

- De respektive forbundene har akseptert at vannet er som det er. Vannet er ikke som man opprinnelig hadde ønsket, men det har nå kommet fram rapporter på at det ikke er helsefarlig, sier Heiberg til Dagbladet fredag ettermiddag.

- Men selv om forbundene har akseptert at dette vannet ikke blir noe bedre enn det er nå, gjelder ikke det alle utøverne. Noen av dem vil nok dessverre stå over konkurransene, forteller Heiberg.
Redd De to tyske seilerne Victoria Jurczok og Anika Lorenz er OL-klare, men forteller at de er skremt.

- Vi vil ikke havne i vannet, sier Jurczok til CNN.

- Vi treffer masse plastikposer. En lagkamerat av oss traff en stol under seiling i vannet, sier Lorenz.

Vannet i Guanabara Bay i den brasilianske millionbyen ser nemlig fint og idyllisk ut ved første øyekast, men tar man en båttur ut og ser nøyere etter, er området preget av forurensing.

En rapport fra i vinter viste at forurensingen i vannet var hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde.

Et bilde fra bildebyrået EPA, datert 22. mai, viser at det stadig er mye søppel som flyter i områdene der OL-seilerne skal måle krefter. Lokale fiskere sier det er umulig å få fisk - og at de er redd for å få sykdommer dersom de kommer i nærkontakt med vannet.

En uttalelse fra «World Sailing» slår derimot fast at vannkvaliteten er blitt «merkbart bedre» den siste tida.

- Utviklingen er oppløftende, sier Andy Hunt, direktør i seilerorganisasjonen.

Borgermester rolig Forsker og virusekspert Kristina Mena fra Universitetet i Texas omtalte vannet som «ekstremt» og at «sjansen for smitte er svært sannsynlig».

Eduardo Paes, borgermester i Rio, mener situasjonen er under kontroll før lekene på seinsommeren. Åpningssermonien er 5. august.

- Det er helt sikkert for utøverne å konkurrere her, sier Paes i intervju med CNN.

Men det er likevel ingen hemmelighet at Guanabara Bay har vært preget av søppel og forurensing i en årrekke. Fortsatt går kloakk rett ut i vannet.

Ikke redd Det norske OL-håpet Kristian Ruth bruker ikke energi på alt snakket om forurensing.

- Jeg føler jeg er i rute til OL og målet mitt er medalje. Formen blir bedre og bedre framover, og jeg er fornøyd med utviklingen, sier Ruth, som var på vei til verdenscup i England da Dagbladet snakket med ham fredag formiddag.

I VINDEN: OL-seileren Kristian Ruth. Foto:  Alberto Sanchez
I VINDEN: OL-seileren Kristian Ruth. Foto: Alberto Sanchez Vis mer

- Hvordan er forholdene i Rio?

- Seilmessig er det helt supert. Det er flere baner og vi får seiltekniske utfordringer. Alt ser veldig fint ut. Det har jo vært mye snakk om forurensing og sånt, og det er trist for dem som bor der til daglig. Men for oss seilere er ikke det et stort problem da vi bare skal være der en kort stund, sier Ruth.

Han fortsetter:

- Jeg hadde kanskje håpet og trodd at Brasil skulle bruke OL til å rydde opp i disse problemene. Vi som seiler opplever mye rart. Det er forurensing i havet uansett hvor vi seiler, og det er på mange måter trist, sier Ruth.

OLJESØL: Et bilde fra 22. mai viser oljesøl i området ved Guanabara Bay. Foto: EPA/MARCELO SAYAO
OLJESØL: Et bilde fra 22. mai viser oljesøl i området ved Guanabara Bay. Foto: EPA/MARCELO SAYAO Vis mer

- Er du redd for å havne i vannet?

- Overhodet ikke. Jeg ser ikke på det som et problem, sier seileren fra Asker.

Skummel rapport i vinter Ruth forteller til Dagbladet at han planlegger en tur til Rio i to-tre uker fra 20. juni for å teste forholdene og OL-banene. Så skal han hjem til Norge, før han reiser til OL i slutten av juli.

Allerede i fjor sommer ble det rettet kritikk mot kvaliteten på vannet ved Rio. Og i vinter kom nyhetsbyrået AP med en ny rapport fra Rio-vannet som fortalte at situasjonen var blitt verre.

«Vannet er mer forurenset og verre enn først antatt», skrev nyhetsbyrået i en større artikkel publisert i desember.

MYE RART: I vannkanten ved Guanabara Bay. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
MYE RART: I vannkanten ved Guanabara Bay. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer

Virus funnet over en kilometer fra stranda i Guanabara var like ille som det som er oppdaget nær land.

- Hvis dette hadde blitt oppdaget når en strand i USA, ville den blitt stengt på flekken, sier virusekspert Mena.

I sommer ble 13 roere syke under testing av OL-vannet. OL-seileren Erik Heil måtte til behandling på sykehus i Berlin etter å ha blitt rammet av en kjøttetende bakterie.

OL-arrangøren mener derimot de har alt under kontroll.

- Helsen og sikkerheten til utøverne er alltid topp-prioritet. Vannet oppfyller relevante standarder. Rio-OL følger ekspertråd fra Verdens helseorganisasjon, skriver organisasjonskomiteen for Rio-OL i en mail til AP.

De olympiske sommerlekene i sommer vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro. OL varer fra 5. til 21. august.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.