Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Se og lær, Semb!

Rosenborg gjorde akkurat det de snakket om på forhånd for å sjarmere hjemmefansen: Sende opp backene og piske Roar Strand fram i alle åpne rom. Åge Hareide legger ikke skjul på at han mener landslaget har noe å lære av Rosenborg.

Det var ikke bare morsomt å se på. Det var effektivt også. Molde spilte slett ikke dårlig. De var bare ikke gode nok.

Hareide tenker spesielt på bruken av sidebackene Christer Basma og Ståle Stensaas når han svarer ja på spørsmålet om landslaget har noe å lære av Rosenborg.

Mot Molde sto de bak hvert sitt flotte målgivende innlegg, i tillegg til å være konstant engasjert i å hjelpe Rosenborg på offensiven.

Tørre å risikere

- Jeg er ikke så opptatt av spilleruttakene til Nils Johan, der mener jeg han stort sett velger de riktige spillerne. Men jeg er opptatt av at også landslaget må tørre å slippe fram backene mer _ og skape en variasjon til langpasningene. Fotball er variasjon, og man må tørre å risikere noe, sier Hareide til Dagbladet.

Årsbeste

I går fikk han oppleve Rosenborg på sitt ypperste også på hjemmebane. Spesielt i siste halvdel av første omgang fikk vi se noen angrepskombinasjoner ingen andre norske lag er i nærheten av å kunne utføre.

I hovedrollene: Tilrettelegger Ørjan Berg, lystløper Roar Strand og scoringsgarantistene Frode Johnsen og Harald Brattbakk. Men først og fremst ble det en kollektiv oppvisning i alt Rosenborg er på sitt beste:

Ballsikkerhet, gjennombruddsvilje, kalkulert risiko, høy arbeidsmoral og ekstrem effektivitet.

Det siste ikke minst. Rosenborg scoret etter Dagbladets opptelling fem mål på åtte sjanser.

- Skal vi lykkes i Europa, vi være effektive. Totalt sett var nok dette årsbeste av oss, sier Hareide, mens han taster inn pin-koden på mobiltelefonen.

Passe på meg

Det neste halvminuttet piper det like heftig som på julebordet til dommerstanden. Og ikke alle tekstmeldingene er like hyggelige. Spesielt ikke et par fra Molde.

- Ser ut som jeg må ta med meg et par mann til å passe på meg neste gang jeg skal dit, sier Hareide.

Og gliset er ikke mer overbevisende enn at det kan virke som han mener det oppriktig.

Utrolig bra

Kaptein Erik Hoftun vil ikke påstå at han i øyeblikket spiller på den beste Rosenborg-årgangen, men han var nok ganske nær utpå kvelden i går. For, som han sier:

Tippeligaen

Rosenborg - Molde 5- 0 (3- 0)

Lerkendal stadion, Tilskuere: 16760.

Mål: 1- 0 Harald Martin Brattbakk (25), 2- 0 Brattbakk (str. 28), 3- 0 Frode Johnsen (45), 4- 0 F. Johnsen (57), 5- 0 Øyvind Storflor (79).

Gult kort: Espen Johnsen, RBK

- Det kan i hvert fall ende opp som den beste. Men veldig mye avhenger av hvordan det går i Champions League-kvalifiseringen. Misser vi den, så er det jo plutselig ikke så bra. Men med den starten vi har fått i år, så ser det utrolig bra ut, sier Hoftun.

Mot Molde kunne han stort sett stå med ryggen mot egen keeper og kontrollere begivenheten _ og storkose seg.

- Når du står bak der og ser hvordan ting fungerer, så får du en sånn "wow!" følelse, sier Hoftun.

Han er en av de eldre, etablerte Rosenborg-spillerne som har lagt inn noen ekstra treningsøkter og tenkt noen ekstra tanker om hvordan en spiller i hans alder kan bli enda litt bedre.

- Jeg har trent mer av både styrke og kondisjon. Åge er flink til å stille krav, sier han.

Harald Brattbakks prestasjoner denne sesongen er et enda bedre eksempel på den bevisstheten som preger spillerne som er litt i forsvarsposisjone etter de mange suksessrike årene med Nils Arne Eggen.

Friere tøyler

I går scoret Brattbakk to mål. Et typisk 1-0-mål, da han sklei inn forlengelsen av et dårlig volleytreff fra Roar Strand. Og 2-0 på straffe. Moldes bestemann, keeper Eddie Gustafsson, var sjanseløs.

I tillegg var han arbeidssom defensivt. Folk reiste seg og applauderte da Brattbakk som nest-sistemann utførte en perfekt sklitakling innenfor egen sekstenmeter.

- Åge har gitt meg friere tøyler. Dermed havner jeg også i litt uvante situasjoner, sier Brattbakk.

Dessuten har han opparbeidet seg merkbart høyere kapasitet, både løpsstyrke og større duelltøffhet.

- Jeg har vel en litt annen oppfatning av jobben min enn jeg hadde tidligere. Jeg er blitt flinkere til å fokusere på trening, sier han.

I SKUDDET: Harald Martin Brattbakk var svært delaktig i Rosenborgs seier i går. Og han gjør det spissene på landslaget ikke klarer: Scorer mål i bøtter og spann.
SPILTE SKJORTA AV MOLDE: Harald Martin Brattbakk fortsetter å lure keeperne. I går scoret han to mot Molde - og gjenerobret posisjonen som toppscorer i Tippeligaen med ni mål hittil i sesongen. Her blir den målfarlige spissen gratulert av Ørjan Berg og Christer George, men bokstavene COS på t-skjorta ville han ikke røpe hva står for.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media