Se opp Martin, her er Petter Northugs mål for sesongen

- Han har skumle hensikter til vinteren også.

SER MOT TOURENE: Her sliter Petter Northug seg gjennom en høydeøkt i Livigno sammen med treningskameratene Even Northug (skimtes til venstre), Pål Trøan Aune og Petter Soleng Skinstad. Når regnet byttes med snø satser Northug på å vippe Martin Johnsrud Sundby ned fra både Tour-tronene og verdenscupen.Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
SER MOT TOURENE: Her sliter Petter Northug seg gjennom en høydeøkt i Livigno sammen med treningskameratene Even Northug (skimtes til venstre), Pål Trøan Aune og Petter Soleng Skinstad. Når regnet byttes med snø satser Northug på å vippe Martin Johnsrud Sundby ned fra både Tour-tronene og verdenscupen.Foto: Tormod Brenna / DagbladetVis mer

VAL SENALES (Dagbladet): I går kunne Petter Northug trekke et lettelsens sukk, blant annet på sin egen og i denne sammenhengen omdiskuterte tv-kanal, da avtalen med skiforbundet endelig kom i havn

Måneder med dragkamp endte med en treårsavtale, der Northug får fri fra landslagspliktene utenom den internasjonale rennsesongen. 

Samtidig er det nå nærmest sikkert at Petter kommer til å gå i både Lathi-VM 2017, og Pyeongchang-OL i 2018 med denne avtalen i bånn. 

Mellom mesterskap
Og det er de to mesterskapene Northug stort sett har snakket om når han har fortalt oss hva motivasjonen hans er de kommende åra. 

HAR TRUA: Trener Stig Rune Kveen.Foto: John Rasmussen / Dagbladet
HAR TRUA: Trener Stig Rune Kveen.Foto: John Rasmussen / Dagbladet Vis mer

Men sesongen som bare er et par uker unna å stakes igang på Beitostølen har ingen mesterskap. Det er en såkalt mellomsesong der Tour de Ski og nyvinningen Tour of Canada er de to store trekkplastrene. 

- Det er jo mesterskap som trigger Petter mest, selvfølgelig, det vet alle. Det neste store hovedmålet er jo Lahti-VM, men Petter gleder seg veldig til den sesongen som kommer nå også. Han er sprudlende og i godt humør, har veldig stor motivasjon til både å trene og å konkurrere. Han har nok skumle hensikter til vinteren også, han, sier Northugs trener, Stig Rune Kveen til Dagbladet.

En mulig Tour de Ski-vinner?
Ved foten av det mektige fjellmassivet som tar langrennsløperne opp til Val Senales-breen på 3000 meter over havet trenger derimot spørsmålet seg på.

Kan Petter karre seg opp den såkalte monsterbakken og vinne Tour de Ski i år? I sitt tiende forsøk?

- Nå er det sånn at den bakken er jo der. Petter går vel mellom 35 og 40 skirenn i løpet av en sesong, og det er ti minutter motbakke der. Det er klart man kunne gjort alt for å bli helt rå på å gå den bakken, men det kan jo hende at det hadde gått på bekostning av de 35 andre skirennene. Den bakken passer ham ikke som hånd i hanske, men har han gode bein og et lite forsprang så er det fullt mulig å vinne Tour de Ski, sier trener Kveen.
 
Seks ganger har Petter stått på pallen i Tour de Ski. Man kunne kanskje tro at det er like tøff motbakke i hodet hans når han begynner på bakken i Val di Fiemme. 

- Nei, når vi vet hvor rå han er til å ta ut alt i konkurranser, så går det vel mest på at den bakken er bratt, slår Kveen fast.

En mann for sin Tour
For det er selvfølgelig ingen hemmelighet at Petter, også rent fysisk, er større enn de fleste andre i langrennssirkuset. De beste klatrerne er de som har minst å dra på oppover bakkene.

For det paradoksale i de ni mislykkede Tour de Ski-forsøkene er nemlig det at tour-konseptene passer ham veldig godt. Petter Northug tåler mange renn over få dager, og har som kjent en vinnerskalle noe over det normale.

Og dermed blir også Tour of Canada et stort mål denne sesongen. 

- Ja, der slipper du den bakken, da. Tour of Canada passer nok Petter bedre enn Tour de Ski, men samtidig kan Petter også være først opp bakken i Tour de Ski. Han har jo hatt trua på å vinne Tour de Ski hvert år han har stilt. Han går ikke inn i Tour de Ski og går for å bli nummer to eller tre, sier Kveen.

Sammenlagtdrømmen
Og legger du til at Petter Northug er blant de få som har lykkes i mesterskap etter også å ha vært med i teten i Tour de Ski, kan du begynne å fable om hva Northug kan få til i en sesong der han slipper å ta hensyn til et mesterskap noen uker seinere.

Det er en slags advarsel til Tour de Ski-vinneren og sammenlagt verdenscupvinner de to siste årene, Martin Johnsrud Sundby.

- Målet er å kjempe om seieren i verdenscupen totalt. Noe annet ville vært for dumt når han bruker så mye tid på dette. Så skal det deles ut en god del poeng i Kuusamo og i Canada, og lykkes man der er man jo med og kjemper om kula med en gang, sier Kveen.

- Slik det ser ut i dag ligger det an til at Petter kommer til å være med og kjempe i toppen sammen med Dario, russerne og selvsagt Martin.