Se opp, sovende elg i sporet

Kjetil Backen på 5. plass i Iditarod.

(Dagbladet.no): Like før midnatt i går kveld gikk startskuddet for årets Iditiarod-blodslit i Alaska. I løpet av ni-ti døgn skal 38-årige Backen og spannet med 16 bikkjer kjøre 1800 km fra Anchorage til Nome.Ann-Kristin Laeskogen er pressetalskvinne for Backens Team Norway og forteller at det alltid er kaotisk de første timene ut fra restarten i Willow.

Elg i sovegroper

- Kjetil trakk startnummer 42 og må forbi spann. Det er en tidkrevende prosess. Det blir kaotisk med 96 spann samlet på de første etappene, sier Laeskogen til Dagbladet.no.

I dag tidlig hadde Backen kjørt seg opp fra 19. til 5. plass, han er ute av sjekkpunktet Skwentna - det andre etter starten - en drøyt time bak ledende Gerry Willomitzer.

- Det er viktig at Kjetil finner rytmen og fokuset og prøver å unngå krasj i trær. Det kan fort bli linekluss, sier pressetalskvinnen.

Hun tror det er lite å lese ut av resultatlista så langt, annet enn at Backen har fått en fin start.

Turen gjennom ødemarken er lang og kald. I år er det lite snø enkelte partier, andre steder har voldsomme mengder snø gitt et nytt problem:

Sovende elg, som plutselig blir morgengretten.

Se opp, sovende elg i sporet

- Elgen har slått seg til sporet, med sovegroper på partiene med mest snø, sier Laeskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og den nordamerikanske elgen er en større og sintere fetter til den norske.

- Elgen er en fare i år. Vi håper scooterne skremmer dem vekk, for den amerikanske elgen er mindre vennligsinnet enn den norske. Det er ikke morsomt å kjøre inn i elg, det er ille nok med den norske når du kommer med spann. Det blir en guffen opplevelse, sier Laeskogen.

En natts søvn på ni-ti døgn

Kulde og is er ikke det verste i Iditarod, fram til midten av neste uke får Backen kanskje én god natts søvn.

- Det første døgnet er verst, da er kroppen ikke vant til ikke å sove. Det blir ikke mye søvn framover, den eneste gode kommer på 24-timershvilen. Ellers blir det en time her og der.

- Hvor gode sjanser har Kjetil til seier?

- Kjetil har like gode sjanser som de andre toppløperne. Ting skal klaffe, men han har et supergodt spann. Han har alle forutsetninger for å vinne. Men han skal ha marginene på sin side. Det hadde ikke Robert Sørlie i fjor, sier Laeskogen.

Team Norways Sørlie ble nummer 12 i fjor, etter at han tok sin andre Iditarod-seier i 2005.  I 2006 ble teamkollega Bjørnar Andersen sjettemann i verdens mest kjente hundeløp.

Backen er kjent som teamets Iditarod-strateg og ble selv tredjemann i 2004-løpet.

- Kjetil var kjempefornøyd før start og har store forventninger, sier pressetalskvinnen.

Sigrid fra Sparbu

Også Sigrid Ekran deltar for Norge i Iditarod. Hun åpnet med en 17. plass, etter at hun ble beste rookie med 20. plass i fjorårets løp - etter nesebrudd underveis.

- Hun er god nok for topp 10, er Team Norways spådom om den 27-årige jenta fra Sparbu i Nord-Trøndelag - nå bosatt i Alaska.

PÅ FEMTEPLASS: Etter to sjekkpunkter har Kjetil Backen plassert seg på en fin femteplass.
ALASKA-ELG: Elgen ligger i sporet i årets Iditarod, og det kan føre til ubehagelige opplevelser for hundespannene.
BLE BESTE NYKOMMER I FJOR: Sigrid Ekran er den andre norske deltakeren i Iditarod.