Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Se opp, sovende elg i sporet

Kjetil Backen på 5. plass i Iditarod.

(Dagbladet.no): Like før midnatt i går kveld gikk startskuddet for årets Iditiarod-blodslit i Alaska. I løpet av ni-ti døgn skal 38-årige Backen og spannet med 16 bikkjer kjøre 1800 km fra Anchorage til Nome.Ann-Kristin Laeskogen er pressetalskvinne for Backens Team Norway og forteller at det alltid er kaotisk de første timene ut fra restarten i Willow.

Elg i sovegroper

- Kjetil trakk startnummer 42 og må forbi spann. Det er en tidkrevende prosess. Det blir kaotisk med 96 spann samlet på de første etappene, sier Laeskogen til Dagbladet.no.

I dag tidlig hadde Backen kjørt seg opp fra 19. til 5. plass, han er ute av sjekkpunktet Skwentna - det andre etter starten - en drøyt time bak ledende Gerry Willomitzer.

- Det er viktig at Kjetil finner rytmen og fokuset og prøver å unngå krasj i trær. Det kan fort bli linekluss, sier pressetalskvinnen.

Hun tror det er lite å lese ut av resultatlista så langt, annet enn at Backen har fått en fin start.

Turen gjennom ødemarken er lang og kald. I år er det lite snø enkelte partier, andre steder har voldsomme mengder snø gitt et nytt problem:

Sovende elg, som plutselig blir morgengretten.

image: Se opp, sovende elg i sporet

- Elgen har slått seg til sporet, med sovegroper på partiene med mest snø, sier Laeskogen.

Og den nordamerikanske elgen er en større og sintere fetter til den norske.

- Elgen er en fare i år. Vi håper scooterne skremmer dem vekk, for den amerikanske elgen er mindre vennligsinnet enn den norske. Det er ikke morsomt å kjøre inn i elg, det er ille nok med den norske når du kommer med spann. Det blir en guffen opplevelse, sier Laeskogen.

En natts søvn på ni-ti døgn

Kulde og is er ikke det verste i Iditarod, fram til midten av neste uke får Backen kanskje én god natts søvn.

- Det første døgnet er verst, da er kroppen ikke vant til ikke å sove. Det blir ikke mye søvn framover, den eneste gode kommer på 24-timershvilen. Ellers blir det en time her og der.

- Hvor gode sjanser har Kjetil til seier?

- Kjetil har like gode sjanser som de andre toppløperne. Ting skal klaffe, men han har et supergodt spann. Han har alle forutsetninger for å vinne. Men han skal ha marginene på sin side. Det hadde ikke Robert Sørlie i fjor, sier Laeskogen.

Team Norways Sørlie ble nummer 12 i fjor, etter at han tok sin andre Iditarod-seier i 2005.  I 2006 ble teamkollega Bjørnar Andersen sjettemann i verdens mest kjente hundeløp.

Backen er kjent som teamets Iditarod-strateg og ble selv tredjemann i 2004-løpet.

- Kjetil var kjempefornøyd før start og har store forventninger, sier pressetalskvinnen.

Sigrid fra Sparbu

Også Sigrid Ekran deltar for Norge i Iditarod. Hun åpnet med en 17. plass, etter at hun ble beste rookie med 20. plass i fjorårets løp - etter nesebrudd underveis.

- Hun er god nok for topp 10, er Team Norways spådom om den 27-årige jenta fra Sparbu i Nord-Trøndelag - nå bosatt i Alaska.

PÅ FEMTEPLASS: Etter to sjekkpunkter har Kjetil Backen plassert seg på en fin femteplass.
ALASKA-ELG: Elgen ligger i sporet i årets Iditarod, og det kan føre til ubehagelige opplevelser for hundespannene.
BLE BESTE NYKOMMER I FJOR: Sigrid Ekran er den andre norske deltakeren i Iditarod.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media