JEVNT: Det er sju lag som har mulighet til å ta seg videre til VM sammen med Brasil. De fire beste nasjonene går videre. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/NTB Scanpix
JEVNT: Det er sju lag som har mulighet til å ta seg videre til VM sammen med Brasil. De fire beste nasjonene går videre. Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/NTB ScanpixVis mer

VM-kvalifisering

Se så jevnt det er! Superstjerner kan være i kjempetrøbbel

Seks nasjoner i Sør-Amerika kjemper om VM-billett. For Argentina og Chile begynner det å se skummelt ut.

(FourFourTwo): Det begynner virkelig å dra seg til i VM-kvalifiseringen, og vi har så smått begynt å se konturene av hvilke nasjoner som vil få billett til mesterskapet i Russland. I Sør-Amerika skal det avgjøres i løpet av den neste uka.

En stornasjon som har kniven på strupen før helgas runde er Argentina, som i øyeblikket er på kvalikplass i den søramerikanske gruppa. Lionel Messi og co. står bokført med seks seire på 16 kamper, med to kamper igjen å spille.

Det positive for de stripete er at de kan gjøre jobben selv. Med seier over Peru hjemme på Estadio Alberto José Armando fredag og seier over Ecuador i avslutningen, vil VM være sikret. Med poengtap i en av de to kampene vil de være avhengige av andre lag.

- Vi har to kamper igjen mot Peru og Ecuador og vi må vinne begge to, sa manager Jorge Sampaoli etter 1-1 mot tabelljumbo Venezuela sist.

Men det blir ingen enkel oppgave for mannskapet til Sampaoli. Peru ligger i skrivende øyeblikk poenget foran Argentina på en fjerdeplass i gruppa. nasjonen har vunnet tre strake kamper og er formlaget sammen med Brasil.

- Komplisert

Kampen mot Ecuador blir kanskje enda hardere. Argentina har kun vunnet én av de siste fem kampene på Estadio Olímpico Atahualpa i høyden (stadion ligger 2782 meter over havet).

- Ting er mer komplisert nå fordi vi trodde at vi ville være automatisk kvalifisert etter så mange kamper, sier Sampaoli.

Nasjonen står bare med 16 nettkjenninger i kvaliken, nest minst av samtlige lag. Med tanke på at Argentina kan mønstre angripere som Lionel Messi, Paulo Dybala, Sergio Agüero og Mauro Icardi, er det vanskelig å skjønne.

Lionel Messi har mistet flere av kvalikkampene denne sesongen. Argentina har spilt åtte kamper uten talismanen, noe som har endt med én seier, fire uavgjort og tre tap.

- Det er vanskelig å fjerne denne «Messi-avhengigheten» fra et lag når Messi er her. Når du vet du har den beste spilleren i verden vil du alltid se mot ham, sier Sampaoli.

Argentina har åpenbart slitt mye i kvaliken og har også hatt tre forskjellige trenere underveis (Gerardo Martino og Edgardo Bauza i tillegg til Sampaoli). Du må helt tilbake til 1970 sist Argentina ikke klarte å kvalifisere seg for et verdensmesterskap.

Sanchez og Chile i trøbbel

I samme gruppe spøker det også veldig for Chile. Alexis Sanchez og co. står med tre tap på de fire siste kampene og ligger poenget bak Argentina i det som er en veldig jevn gruppe. Det er bare sju poeng som skiller plassene to og åtte, og alle kan i teorien ta seg videre.

Det er veldig overraskende at Chile sliter, med tanke på at nasjonen har vunne Copa America to ganger på rad. Nå gjenstår kamper mot Ecuador (hjemme) og gruppevinner Brasil (borte). Chile må klare seg uten Alexis Sanchez mot Ecuador etter at angriperen pådro seg et gult kort sist.

Brasil står bokført med ett tap og er allerede kvalifisert for VM i Russland til sommeren. Laget har aldri tapt en VM-kvalikkamp på hjemmebane. Det sier litt om hvor stor utfordringen til Chile er.

Fordelen for Argentina er altså at utfordrerne Chile og Ecuador møtes i neste runde.

De fire beste lagene i gruppa tar seg direkte videre til VM. Nasjonen som blir nummer fem møter New Zealand over to kamper i november. Bolivia og Venezuela kan ikke kvalifisere seg.

Øvrige resultater

I Asia spilles det to kvalifiseringsgrupper. Her har følgende nasjoner kvalifisert seg til VM: Iran (gruppevinner), Sør-Korea (gruppetoer), Japan (gruppevinner), Saudi-Arabia (gruppetoer).

Syria og Australia skal spille kvalik 5. og 10. oktober om VM-billett. Begge ble nummer tre i sine respektive grupper.

Fra Europa er det kun Belgia og vertene Russland som er helt klare for VM. Her kan du se en oversikt over hvordan tingenes tilstand er i Europa før helgas kamper.

Mexico har også kvalifisert seg til VM ved å vinne CONCACAF-gruppa foran Costa Rica og Panama. Costa Rica er så godt som klar, mens Panama kniver med USA og Honduras om direktekvalifisering, med to kamper igjen å spille (se tabell nederst i denne artikkelen).

Tre nasjoner fra CONCACAF-gruppa tar seg direkte videre til VM, mens fjerdeplassen må ut i play off-kamp mot vinneren av Syria og Australia 6. og 14. november.

Mexico18503113+8
Costa Rica15413125+7
Panama1022475+2
United States92331211+1
Honduras9233916-7
Trinidad & Tobago3170415-11