HØYDEPUNKTER: Her er noen av de gode involveringene til Martin Ødegaard over to playoff-kamper mo Utrecht. Video: Viasat

Se «skrytevideo» av Martin Ødegaard: - Veldig høyt nivå

Martin Ødegaard (18) imponerte tidvis mot Utrecht, selv om det ble tap i to strake kamper. 

(FourFourTwo): 10. januar ble Martin Ødegaard hentet på lån til Heerenveen fra Real Madrid. Han skal ifølge planen være i Nederland i 18 måneder, og det var mange lovord om klubbvalget han tok.

I Real Madrid ble det som ventet minimalt med spilletid på A-laget, og nordmannen måtte ta til takke med Real Madrid Castilla på nivå tre. Heerenveen var et etterlengtet nivå opp og en sjanse for 18-åringen til å vise seg fram fra sin beste side igjen.

Men i stedet for at Ødegaard har spilt seg til fast plass på laget og herjer i Nederlandsk Eredivisie, som sannsynligvis noen så for seg, har det blitt variert med spilletid og få store overskrifter.

Nedtur

Heerenveen startet sesongen bra med ett tap på de elleve første kampene. Rundt nyttårstider lå klubben på en fjerdeplass. Så kom Martin Ødegaard inn, og etter seieren i nordmannens debut (han fikk noen minutter som innbytter) fulgte fem kamper uten seier (fire tap).

Sju av de ni siste ligakampene endte med tap, og det ble også tap over to kamper i Europa League-playoff mot Utrecht. Ødegaard ble for mange selve symbolet på klubbens nedtur.

Det mener Viasat-kommentator Arnstein Friling er tull.

- Heerenveen har ikke hengt sammen i det hele tatt den siste halvdelen av sesongen. Noen forsøker å henge det på Ødegaard, det syns jeg er bare tull. Det har vært mye rart, med trenerens valg av taktikk og slike ting. Folk har veldig kunnskapsløst forhold til slike ting: at det bare er å rusle ut og være god i Nederland, men slik er det ikke. Det er gode mannfolk som spiller i ligaen, som holder et veldig høyt nivå. PSV og Ajax har spilt jevnt med kjempegode klubber i Europa. For meg er det ikke gitt at han skal være outstanding i den ligaen, sier Friling.

For Ødegaard selv ble det også minimalt med spilletid over en kort periode, men i playoffen spilte han samtlige 90 minutter i begge oppgjørene. Friling kommenterte begge kampene, som endte med 1-3-tap på hjemmebane og 1-2-tap borte.

- Jeg syns han var ganske god. Både han og laget led veldig av en nærmest uforståelig taktikk i den første kampen, som gjorde at laget lå veldig dypt på hjemmebane i den første omgangen og fikk skikkelig juling. Så flyttet de opp spillet i andre omgang og i lagets gode periode var han kjempegod, den beste. Han scoret blant annet målet. De slet litt på slutten og det var ingen som utmerket seg i første omgang. Det var ikke hans skyld. Han var helt sentral i det gode de gjorde i den andre omgangen, sier Friling.

Exit

Ødegaard scoret sitt første mål i Nederland, men det ble en fattig trøst. Heerenveen kom inn i playoff-kampene helt ute av form, mens Utrecht var i kjempeform med sju seire på åtte kamper. 3-1-seieren i det første oppgjøret la grunnlaget for Heerenveen-exiten.

- Han var jevnt over ganske bra i den andre kampen også, det var en jevnere kamp selv om de tapte den også. Han skapte mye fint der også. Jeg syns han holdt generelt et veldig høyt nivå. Det var mye bra, sier han.

Seinere har det dukket opp en «skrytevideo» av noen av involveringene til Ødegaard i sosiale medier. Viasat har også satt sammen en video som viser noe av det Ødegaard gjorde med ballen (se video øverst i artikkelen). Friling mener videoen er representativ for hvordan Ødegaard framsto for Heerenveen over to kamper.

- Den er veldig representativ. De tingene han gjorde med ball over de to kampene holdt bra nivå. Han gikk av folk, fikk frispark. Han hadde smarte tanker med pasningene sine. Han kamuflerer pasninger godt, han åpnet spillet. Han hadde til og med avslutning og scoring. Han vil noe med ballen, sier Friling.

Lang vei å gå

Kommentatoren mener likevel at vi ikke på langt nær har sett det beste av Martin Ødegaard i Nederland.

- Jeg syns det er en ganske lang vei fram for ham. Han er ikke i nærheten av å være, slik jeg vurderer det, den type spilleren vi håper han blir; den sentrale offensive spilleren. Han kan bli en god mellomromspiller, men da må han ta større plass enn det han gjør. Han gjemmer seg, om ikke gjemmer seg, så krever han for lite på banen. Han klarer ikke å prege spillet og blir borte i kamper, sier Friling.

Kommentatoren mener man legger for lite merke til Ødegaard i store deler av kamper. Friling peker også på en annen ting som han har bitt seg merke i.

- Det er noe som bekymrer meg litt også, jeg syns det går litt vel mye i samme fart med ham. Han gjør alt nett og fint, men de virkelig gode spillerne får tempoet i kamper til å endre seg. Plutselig har de eksplodert og tredd ballen gjennom et ledd, sier Friling.

Nå håper kommentatoren at oppkjøringen inn mot neste sesong vil gjøre både klubben og Ødegaard godt.

- Når ting funker for Heerenveen, har de et veldig godt lag. Det er veldig mye av det defensive som har vært problemet. Hvis han blir der og får tillit, så mener jeg det er en utmerket arena for ham å bli en utmerket fotballspiller. De to kampene tyder på at det kan være en ny vei videre for Heerenveen, å gjøre ham mer sentral og mer med i det oppbyggende spillet. Klokka tikker for ham også, han må gi på, sier Friling.