Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Se, to klimanøytrale skiløpere

- Tenker snø og miljø, sier Jørgen Aukland.

(Dagbladet.no): Forrige helg gikk skiskytter Frode Andresen ut i Aftenposten og etterlyste større klimafokus i skiskyting spesielt og toppidrett generelt.

Blant annet oppfordret han kollega Ole Einar Bjørndalen til å parkere Porchen.

To som allerede har bestemt seg for å satse klimavennlig, er langrennsbrødrene Anders og Jørgen Aukland.

- Kjøper klimakvoter

De hevder nå å være noe så sjeldent som klimanøytrale toppidrettsutøvere.

- Først og fremst kjøper laget vårt klimakvoter for de distansene vi tilbakelegger med fly og bil til konkurranser og trening. Det er den enkleste måten vi kan bidra på, forteller Jørgen Aukland til Dagbladet.no.

- Gjør dere også noen andre offer?

- Vi har forsøkt å begrense antallet samlinger langt unna, men for øvrig er vi avhengig av å gjøre det som gir best resultater for å kunne henge med i toppen, svarer 32-åringen.

For tida befinner brødrene seg i Italia, hvor de søndag skal gå det 70 kilometer lange rennet Marcialonga. På grunn av klimaet, er halve løypa lagt med kunstsnø.

GÅR FOR SEIER: Men langrennsløperne Jørgen (t.v.) og Anders Aukland er samtidig bevisste på at reisingen deres påvirker miljøet. Derfor ønsker de å være klimanøytrale. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
GÅR FOR SEIER: Men langrennsløperne Jørgen (t.v.) og Anders Aukland er samtidig bevisste på at reisingen deres påvirker miljøet. Derfor ønsker de å være klimanøytrale. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

- Sporten kan dø

Og nettopp i dette ligger noe av årsaken til at det lille laget nå vil være klimanøytralt. 

- Vi håper at det vil finnes langløp i framtida, også for våre etterkommere. Det skjer ikke hvis det blir stadig mindre snø. Vi kan ikke fylle så lange løyper med kunstsnø, så derfor kan sporten rett og slett dø, forklarer Aukland.

- Hvorfor tror du så få toppidrettsutøvere tenker på dette temaet?

- Jeg tror flere og flere tenker på det, for vi ser jo at det blir mindre og mindre snø. Mange er nok bevisste på problemstillingen nå, tror lillebror Aukland.

Likevel: Så vidt han vet er det ingen andre i langrennsmiljøet som har gått så langt som til å erklære seg klimanøytrale.

- Kanskje skyldes det rett og slett ressurser, penger og budsjetter, som veies opp mot sportslig satsning. Vi er jo et lite lag, som reiser relativt lite. Dessuten får vi støtte av sponsoren til å dekke opp klimakostnadene våre, legger han til.

- Oppfordrer andre til etterfølgelse

image: Se, to klimanøytrale skiløpere

- Jeg håper uansett at vi kan gå litt foran. Vi vil oppfordre alle andre lag og forbund til å gjøre det samme, sier han.

I søndagens langløp håper de to brødrene som vanlig å få minst én mann på pallen.

Storebror Anders (35) leder FIS Marathon Cup, og Jørgen innrømmer at de har et minst like stort fokus på å vinne som på klimaet. Iallfall når starten går.

- Når vi står på startstreken, er det nok bare seier som teller. Men etterpå kan det være andre ting som opptar tankene våre. Så det er vanskelig å sette miljøengasjement og toppidrett opp mot hverandre, sier han.

- Men vi har iallfall stort fokus på miljø og snø, forsikrer tønsbergmannen.

• Diskutér på Dagbladet.no: Hva er ditt syn på idrettens ansvar for miljøet?

KJØPER KVOTER: Jørgen (t.v.) og Anders Auklands reising blir dekket opp ved kjøp av klimakvoter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media