Se TV hver eneste kveld!

Dette er tidenes Fotball-EM. Esten O. Sæther kommenterer.

VÆRMELDINGEN her på Dagbladet.no varsler regn i Innsbruck onsdag kveld. Da spiller svenskene mot Russland, og det passer perfekt. Den flotteste fotballen kommer når det øser ned akkurat som da Petr Cech, sannsynligvis verdens beste keeper slapp ballen etter ett av mesterskapets muligens letteste innlegg ut av begge hanskene sine.

En sånn tabbe skjer gjerne i de aller største turneringene, og denne er i ferd med å bli en klassiker.  Nye, raskere spillertyper fra Nederland, Kroatia og Portugal dominerer i en sport som er blitt enda flinkere til å beskytte sine beste utøvere.

Da er det bare å sette seg tett inntil TVen hver eneste kveld framover.

FOR gikk du glipp av Tsjekkia mot Tyrkia, har du allerede gjort en svak prioritering av sendeskjemaet. Dette oppgjøret hørtes kanskje ikke ut som forsommerens høydepunkt; en litt kynisk tsjekkisk utgave midt i generasjonsskiftet mot noen tyrkere mange trodde Norge absolutt burde ha slått i EM-kvaliken sist høst.

Så feil kan man ta.

Tsjekkerne overrasket med et par øyeblikk som nesten minnet om drømmelaget fra 2004, mens de kjappe tyrkerne var akkurat så fikse med ballen som de virkelig er.

Dessuten dampet kampen av fotballhøytid.

DU KUNNE ane hvilket oppgjør dette skulle bli da dommer Frøydfeldt allerede i spillertunnellen sendte den litt rufsete, men avgjort atletiske tyrkiske midtstopperen Servet, inn igjen i garderoben. Det var ikke Servets senhippie-look den langt mer strøkne, vel solariumsfreshe svenske kamplederen reagerte på, men derimot utseende på knottene til tyrkerens støvler.

UFORGLEMMELIGE ØYEBLIKK SOM DETTE: - En sånn tabbe skjer gjerne i de aller største turneringene, og denne er i ferd med å bli en klassiker, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP/SCANPIX
UFORGLEMMELIGE ØYEBLIKK SOM DETTE: - En sånn tabbe skjer gjerne i de aller største turneringene, og denne er i ferd med å bli en klassiker, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

De var lange. Veldig lange.

Uten de ekstra millimeterne under beina, begynte Servet straks å bruke armene i nærkampene. Det ga et greit bilde av det som skulle komme; en ikke helt real knokkelfight om retten til å få spille kvartfinale mot Kroatia.

TSJEKKERNES trenerlegende Karel Bruckner hadde tatt de tegnene lenge før spillerne prøvde seg med uregelmentert knotteskift i garderoben. Det var derfor kjempen Jan Koller var hentet inn igjen på topp etter å ha startet EM på en miserabel måte:

- Det var en genial avgjørelse å ta meg av banen, sa Koller etter å ha ruslet målløs og motløs ut mot Sveits.

Denne gangen kretset alt rundt hans fotballkraft i en førsteomgang der tsjekkerne spilte direkte, flott fotball. Bare 1 - 0 scoringen i seg selv var verdt TV-kvelden idet Koller dro den digre kroppen sin de nødvendige centimeterne bak ballen og fikk headet det ikke helt perfekte innlegget mot den borteste stolpen. Det var et sjeldent øyeblikk med tungvekstmagi.

SÅ BLE resten av kvelden fortryllende. Først med gløden som tyrkerne kastet seg inn i kampen med fra pause, så med det geniale løpet til Jaroslav Plasil før 2 - 0 og deretter i et virvar av dytt, kort, kutt, bandasjer og tyrkiske mål.

Den tyrkiske seieren var mer enn grei. Den var et tegn på at dette mesterskapet til slutt går til det laget som er villig til å ofre mest for triumfen. Store turneringer skal ende sånn for dette er fotballens sanne vesen. Den er en kampsport der du som regel får igjen det du legger inn.

Denne gangen la tyrkerne inn alt og gikk klissvåte av banen der en gjeng tsjekkere satt igjen i gresset uten riktig å skjønne hva som hadde hendt.

Se TV hver eneste kveld!

La ikke det skje deg i kveldene som kommer. Nå gjelder det å holde seg ved TVen for å få med alt, absolutt alt fra fotball-EM.