Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sebastian Foss Solevåg vil ta opp kampen med Kristoffersen og Hirscher

Sebastian (26) er alpinsirkusets mest stabile kjører: - Skal gi gass i OL

Foss Solevåg har kommet topp ti i samtlige renn denne sesongen.

STABIL: Sebastian Foss Solevåg er alpinsirkusets mest stabile utøver. I samtlige renn denne sesongen har ålesunderen havnet topp 10, og i OL håper han å snike seg opp på pallen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
STABIL: Sebastian Foss Solevåg er alpinsirkusets mest stabile utøver. I samtlige renn denne sesongen har ålesunderen havnet topp 10, og i OL håper han å snike seg opp på pallen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skyggen av Henrik Kristoffersen, kan Norge ha en til medaljekandidat i slalåm i ermet.

Sebastian Foss Solevåg er sammen med Kristoffersen den utøveren som har havnet topp 10 i verdenscupen flest ganger denne sesongen. Og på spørsmål om han kan hamle opp med lagkameraten og suverene Marcel Hirscher når de står på startstreken i Pyeongchang, er han klar i sin sak:

- Det kan jeg, sier han offensivt. Men det er en mindre offensiv tankegang som har sikret han gode resultater denne sesongen.

Stabiliteten selv

Foss Solevåg er slalåmspesialist, og denne sesongen har han etablert seg som stabiliteten selv. Resultatrekka fra sesongens renn lyder som følgende: 7, 9, 8, 8, 7.

- Det er ikke dumt det, smiler 26-åringen, som forteller at bevisste endringer har resultert i den jevne formen.

- Jeg har prøvd å være stabil i år, bygge selvtillit og finne det riktige spenningsnivået. Det er viktig å ikke få overtenning, godta at jeg ikke vinner og ta ned forventningene. Jeg må risikere så mye mer for å få topplasseringene.

Tidligere har alpinisten gått for offensivt til verks og fått merke konsekvensene av det. Denne sesongen er det kun fem løpere som har kjørt bedre slalåm enn nordmannen.

- Nå ligger jeg som nummer seks i verdenscupen, får tidligere og tidligere startnummer, og veien opp til pallen er ikke lang.

- Gi gass i OL

Ålesunderen vokste opp like ved en slalåmbakke, men treningsforholdene der var langt fra optimale. Takket være dedikerte og støttende foreldre kom Foss Solevåg seg ofte i bakken, men da gjerne en biltur på to timer unna hjemmet i sunnmørsbyen.

De nærliggende Sunnmørsalpene byr på gode fasiliteter, og sammen med Løseth-familien, hvorav tre av søstrene har kjørt verdenscup, tok de ukentlig, og noen ganger daglig, turen til snødekte fjellsider.

Satsingen har gitt resultater og Foss Solevåg er nå inne i sin femte verdenscupsesong. I løpet av den perioden har han klatret opp på podiet to ganger. Han var også med i Sotsji-OL 2014, og har planer om å hente med seg erfaringen derfra til Sør-Korea. Her tenker han imidlertid å legge vekk den sikre kjøringen som har gitt så gode resultater så langt denne sesongen.

- Det er litt lettere å gi gass i OL, og det er kun medalje som teller. Jeg og folk rundt meg gir faen i 6-8. plasser der, det er det ingen som husker, mener han.

Alpinisten har stor tro på at han kan hevde seg i OL, og mener den ukjente bakken jevner ut forskjellene.

- Det er en ny plass og ingen har vært der før. Der stiller alle likt, og man trenger ikke å være så rutinert. Jeg har kjørt verdenscupen de siste fire-fem årene, og kan de fleste bakkene der, men i Sør-Korea er det ikke renn til vanlig, forteller Foss Solevåg.

Det siste slalåmrennet før OL er 23. januar i Schladming. Nesten en måned seinere, 22. februar, skal det konkurreres i det samme i Pyeongchang.

Vil satse på kombien

Han er en utpreget slalåmspesialist, men ønsker også å satse på kombinasjonen. Der går en omgang i bratte utforheng, mens den andre er vanlig slalåm.

Foss Solevåg har fått trent litt utfor, men vil gjerne få inn flere treningsøkter før han bestemmer seg for om han stiller i øvelsen i OL. Med et solid støtteapparat og verdens beste utforkjørere på laget, har han best tenkelige treningsforhold.

- Jeg klarer å holde sånn høvelig følge med de, og skal vurdere å kjøre kombien i OL, men i utfor måler jeg meg mot de slalåmutøverne. Jeg er litt for lett, og har også prøvd å holde meg lett for slalåmen. Jeg veier mindre nå enn jeg gjorde på videregående, da ble det for mye kreatin og benkpress, ler det 82 kilo tunge OL-håpet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!