Seier eller krise på Lerkendal

10 poeng bak Brann, må Rosenborg vinne når serielederen kommer til Lerkendal. Blir det 13, er også denne sesongen kjørt.

Sjelden har en 2. pinsedag vært viktigere enn den som nå kommer på Lerkendal. Etter fadesesesongen i fjor (7. plass) og den skralle åpningen på årets sesong, det skje noe i Trondheim. For Rosenborg kan ikke fortsette å leve godt uten nye seriemesterskap - det har de rett og slett ikke råd til.

Skal klubben tjene penger, må de ut i Europa.

-  På lengre sikt kan vi ikke bare spille i Tippeligaen - uten spill i Europa, vil omgivelsene miste interessen for oss, sier Rosenborgs administrerende direktør, Nils Skutle.

Det er rene ord for pengene. Økonomien på Lerkendal er nemlig hans ansvar. Og med Norges dyreste spillerstall på toppen av en betydelig administrasjon, går Rosenborg med underskudd uten pengene fra Europa.

DET ER IKKE så veldig mange seriegull som skal gå til Vålerenga, Brann og Lillestrøm før klubbens årsmøter blir langt mer ubehagelige enn det man opplevde nå sist.

Akkurat nå, slik de var det i fjor, er Rosenborg en presset klubb. Etter 0-3 for Ham-Kam for ei uke siden er Norges rikeste fotballklubb ute å kjøre igjen. For utgangspunktet er ikke slik Per-Mathias Høgmo fikk det til å høres ut for ei tid tilbake - at Rosenborg skal bygge stein på stein og derfor vil være fornøyd om de plasserer seg bedre enn i fjor. Alt en trener sier på TV, er jo nødvendigvis ikke sant.

-  Å si noe annet enn at vi skal vinne Tippeligaen er tøv. Selvfølgelig skal vi det. Vi er selvfølgelig ikke fornøyd med å bli nummer seks - det er ikke noe tema.

SLIK LYDER Nils Skutles versjon av det trønderske ambisjonsnivået Per-Mathias Høgmo prøver å pakke inn i langsiktig planlegging. Det er en versjon det er lettere å tro på.

For etter 13 strake seriemesterskap, sier det seg selv at Rosenborg og klubbens mange tilhengere ikke bryr seg om sølvmedaljer en gang.

Skal andreplass være godt nok, må den komme i et år da sølv gir en ekstra kvalifiseringsmulighet til Champions League.

Rosenborg har i alle år prøvd å få den norske virksomheten til å gå i balanse. Selv med fulle hus på Lerkendal og Norges beste sponsoravtaler, klarer de det ikke. Og derfor har ikke klubben råd til et lengre fravær fra UEFAs pengekiste.

Uten Champions League stopper Rosenborg.

ALL EGENKAPITALEN i Rosenborg er knyttet til Europa. Det er sveitserfranc vekslet om til norske kroner som har gjort klubben økonomisk sterk. Og ingen kan ta fra dem veien til rikdommen - ti år i Champions League er en voldsom prestasjon.

Men: Pengene kan forsvinne om ikke prestasjonene gjenskapes.

De siste par åra er svært lite blitt gjenskapt i Rosenborg. Bortsett fra problemer.

Brakka på Lerkendal har gått fra å være et åpent mønsterbruk til å bli en arbeidsplass der svært mange av de ansatte har fått problemer med trekken. Rosenborg har de siste åra spist en trener i sesongen, og akkurat nå er klubbens sportslige leder ute i permisjon for å lade batteriene.

At laget ikke leverer poeng som forventet, gjør ikke støyen mindre.

JEG VET IKKE hva som skjer hvis Brann slår Rosenborg på Lerkendal og parkerer trønderne denne sesongen også. Men noe - eller helst veldig mye - må forandres i løpet av den fotballferien FIFA har pålagt oss på grunn av VM. Og det bør i hvert fall ikke være langsiktig pjatt som kommer fra klubben om de nå skulle gå inn i det rekordtidlige sommerbrekket 13 poeng bak teten.

I en bransje der man ikke vet hvem de ansatte er i neste måned, kan langsiktighet være veien nedover tabellen.

BRANN KOMMER til Trondheim med en sjøltillit over gjennomsnittet.

Og ingenting smaker bedre enn en seier på Lerkendal.

For første gang i år tror jeg faktisk vi får se et Brann som makter å flytte beina fra start også. For sjelden har et lag som har fått så mye kritikk av treneren sin, ligget på toppen av en norsk tabell.

Det forteller en del om mulighetene og potensialet i serielederen.

Og hvor langt fram det kan være til Rosenborg neste gang får en mulighet til å lukte på de store pengene.