Seier er ikke nok

To spisser. Myggen. Leo. Navn og begreper fotballfolk flest har et positivt forhold til, og som skal skape entusiasme og optimisme rundt Norge.

For første gang på 90-tallet holder det ikke å vinne en viktig fotballkamp.

Flere av landslagsspillerne har brukt uttrykk som «tapt fotballære» og «såret stolthet» etter EM, og delvis 1-3-tapet for Finland for to uker siden. Nå skal æren gjenvinnes og stoltheten plastres - og da holder det ikke å vinne over en nasjon som Armenia.

  • Det må gjøres overbevisende. Med stil og et solid antall mål - og definitivt med en enorm innsatsvilje.

Det vet spillerne, landslagssjefen - og publikum.

Men utgangspunktet er langt fra perfekt: Dårligere motstandere på Ullevaal Stadion er blitt en plage for landslaget.

Ekstra sympati

Men Nils Johan Semb legger i hvert fall forholdene best mulig til rette i forsøket på å sjarmere publikum.

  • Ved å etterkomme folkets ønske om to spisser, uten at det har vært utslagsgivende. Det ligger andre - og fullgode - sportslige argumenter bak en slik vurdering.
  • Ved å bidra til at en publikumsfavoritt som Erik Mykland gikk fri fra en suspensjon mot Armenia.
  • Ved å dytte innpå en suksessfaktor som Øyvind Leonhardsen, selv om Leo gjør best nytte for seg i en midtbanefemmer - ikke firer, som i dag.
  • Og ved å signalisere en vilje til høyere press og en litt mer risikobetont stil.

I sum gir dette landslaget litt ekstra sympati og støtte før kampen. Forhåpentligvis øker begge deler etter hvert.

Helt nytt

Gårsdagens landslagsstrening viste at den siste plassen på midtbanen står mellom Steffen Iversen og Roar Strand. Dagbladet håper han velger Strand. Fordi:

  • Strand er i meget bra form for tida, følgelig er han en av Norges beste midtbanespillere. Iversen var svak mot Finland, og har ikke overbevist i sesonginnledningen i England.
  • Strand er midtbanespiller i utgangspunktet, men mestrer uansett alle roller. Iversen er spiss, han har vært ustabil på Norges midtbane, og det blir noe helt nytt å opptre i en midtbanefirer.
  • Det er en spennende tanke å se to ekstreme løpegutter som Leo og Strand på hver sin flanke av den sentrale midtbaneduoen Skammelsrud og Mykland.

Dagbladet tror likevel Semb velger Iversen.

Revansjere

Andre valg som kan diskuteres:

  • Tore André Flo i stedet for Thorstein Helstad: Flo hadde et svakt EM, og har ikke scoret på landslaget siden 2-1-seieren over Latvia for snart et år siden. Helstad var meget positiv da Norge gikk over til to spisser mot Finland for to uker siden, scoret et flott mål, og har den farta Norge alltid har savnet.

Men: Flo har hatt en positiv sesongoppkjøring i England, har fortsatt status som Norges beste spiss - og viktigst:

Ønsket om å revansjere seg er meget sterkt. Med Solskjær som spisskollega er forutsetningene de beste.

  • Erik Hoftun i stedet for Bjørn Otto Bragstad: Forutsatt at Hoftun er helt frisk, så er han et bedre valg i en kamp som vil gi midtstopperne få rene dueller, men desto flere muligheter til å bidra med ballen i laget. Bragstad var dessuten svakere enn Hoftun borte mot Finland.
<B>MÅ PRESTERE: Erik Mykland bør helst vise hva han kan mot Armenia i ettermiddag.