Seier for den snille fotballen

Sommerens dans heter tici-taca og musikken er spansk. Esten O. Sæther kommenterer.

DET MÅTTE en stabukk og et kultuskifte til for at spanjolene skulle få en skikkelig internasjonal fotballtittel. Det spanske EM-gullet for 44 år siden hører ikke til de store medaljene; dengang var dette mesterskapet nærmest en prøveordning.

Nå er det stor idrett vunnet av en trener som visste hva han ville og et europeisk fotballforbund som har laget rammer som gjorde det mulig.

Sånn ble Fotball-EM en seier for den snille fotballen.

LUIS ARAGONES framstår ikke som noen snill trener. Det er ikke mer enn et par år siden han ble frosset ut av deler av det internasjonale fotballmiljøet for tåplig rasistisk prat, og seinest under denne turneringen har sleivkjeften gått:

- Hvis Gattuso er god, er jeg en prest, sa han som oppvarming til bataljen mot Italia, og folk som ellers kjente holdningene til den 69-år gamle gubben var i hvert fall ikke tvil om hva Aragones mente om nivået til den iltre, suspenderte italienske midtbanespilleren.

Da er det kanskje verre å tolke hvorfor Aragones i takknemmelighet over EM-gullet nå legger ut på pilgrimstur til Santiago del Compostella; Spanias praktfulle pilgrimskirke høyt oppe på den værharde vestkysten.

HAN etterlater seg uansett en fotball til ettertanke. EM ble vunnet med det stilskiftet som Luis Aragones tilførte \'La Seleccion\'. Hans kortpasningsspill; \'tici-taca\' som spanjolene kaller det, beseiret alle andre måter å spille på.

Underveis har Aragones vært stri for å få det til akkurat som han ønsket. Det innebar en satsing på en ekstremt ballsikker sentral midtbane med indreløperne Xavi Hernandez og Andres Iniesta rundt ankeret Marcos Senna, men framfor alt en tenkning der hensynet til helheten hele tida har gått foran det individuelle behovet.

BEST: - De spanske guttene vant på vegne av alle som liker fotballen som et fair, ferdighetsbasert kunnskapsspill. Foto: Scanpix
BEST: - De spanske guttene vant på vegne av alle som liker fotballen som et fair, ferdighetsbasert kunnskapsspill. Foto: Scanpix Vis mer

DETTE gjorde at Aragones nektet den spill levende spanske fotballegenden Raul plass i EM-troppen, til tross for at den mangeårige angrepsstjernen har hatt en god sesong i Real Madrid.

Treneren var redd at det å få en så dominerende skikkelse inn i troppen ville ødelegge balansen. Spesielt fordi Raul på grunn av kvalitetene til David Villa og Fernando Torres, mest ville slitt innbytterbenken, og derfor lett kunne blitt oppfattet som en trussel mot disse to yngre klassespissene.

I ETTERKANT framstår denne vrakingen som et genialt valg. David Villa var spilleren som løftet Spania rett inn i turneringen og Fernando Torres spilte sin beste kamp da det gjaldt som mest. Bedre uttelling på spissvalgene kan ingen trener få.

Og bedre beskyttelse av de offensive spillerne sine, har ingen trener tidligere fått.

Suksessen til Spanias pasningsbaserte spill ligger også i de nye regeltolkningene til den internasjonale fotballen. De myke ferdighetene har fått stadig friere spillerom. Både FIFA og UEFA har planmessig formet en snillere fotball der gode offensive ferdigheter blir bedre betalt.

DERFOR tok det bare ti, tolv minutter før nivåforskjellen mellom lagene ble synlig. Tyskerne satte i gang med en herlig aggressivitet og fysikk som tidligere kunne ha vært nok til å endre styrkeforholdet, men nå holdt det ikke lenger. Det høye presset brøt spanjolenes rytme en kort stund; så var alt som det skulle være:

• Laget med de mest komplette ballferdighetene gjenvant kontrollen.

At det skjedde såpass fort mot en så sterk og disiplinert motstander, forteller hvor bra årets europamester er og hvor effektivt den nye regeltolkningen fungerer.

Seier for den snille fotballen

Nå er det angrepsevnen som bestemmer.

MEN MEST imponerende er egentlig den spanske spillforståelsen. Mange lag kan stille med teknisk sett strålende individualister; spillere som kan behandle ballen tilnærmet perfekt i de mest vriene situasjonene.

Men selve ballbehandlingen teller lite hvis den ikke kombineres med egne taktiske valg. Det er der spanjolene skiller seg ut:

• De velger oftest rett.

Fordi så mange gjør så fornuftige taktiske valg, har laget de siste årene vokst til en formidabel motstander.

ETTER en serie slike gode løsninger ristet spanjolene seg løs av det tyske åpningspresset, og viste alt som har gjort laget til mesterskapets desidert beste lag.

Vinnermålet var bare ett av flere eksempler på de forløsende spanske pasningene. Det så ut som om Philipp Lahm hadde kontroll på den harde, flate bakromsstikkeren fra Xavi, men det var synsbedrag. Torres kom først på ballen og avgjorde EM.

Slik endte et strålende mesterskap på riktigts mulig måte. Det finnes kulere musikk enn den spanske, men tica-taca er ingen ny liksomfestlig fugledans.

Det å få drive tica-taca uten å bli meid ned, gir fotballens nytt liv.

Sånn var det ikke spanjolene som gjorde opp en gammel gjeld etter 44 år uten gull. De vant på vegne av oss som liker fotballen som et fair, ferdighetsbasert kunnskapsspill.

Jeg tror vi er blitt flere etter denne sommerfesten.

44 ÅR SIDEN SIST: Luis Aragones ledet Spania til deres første trofé siden 1964.
HOLDT UNNA: Iker Casillas holdt målet rent i finalen.