Seier og andreplass i roing

Olaf Tufte og Fredrik Bekken seiler opp som gullfavoritter til VM i roing om halvannen måned. I dag slo de toerne i dobbeltsculler med over tre sekunder. Samtidig var firer uten styrmann nærmere sine tøffeste konkurrenter enn noen sinne.

På mindre enn tre uker har Kjetil Undset, Sture Bjørvig, Steffen Størseth og Nils Torolv Simonsen tatt inn mer enn to sekunder på Storbritannia, der gullgrossistene Steve Redgrave og Matthew Pinsent sitter sammen med James Cracknell og Edward Coode.

I dagens verdenscupavslutning i Luzern var nordmennene bare 0,61 sekunder bak britene.

Den norske båten gikk knallhardt fra start, og ledet så vidt etter 200 meter. Men de erfarne britene kom raskt tilbake, og de to båtene kjempet side om side helt til mål.

Uventet

- Det var enormt spennende, og gutta var strålende fornøyd etterpå. Ingen hadde ventet at de skulle kjempe i toppen så fort, sa generalsekretær Kjell Emblem til NTB.

Steve Redgrave, som har fire OL-gull, var ikke overrasket over presset fra de norske gutta. - Men vi visste at de ikke ville holde helt inn. Vi måtte ikke ta i så veldig mot slutten, men økte takten litt. Vi har fortsatt noen gir igjen å gå på, sa Redgrave.

Tufte og Bekken, som overtok dobbeltsculleren etter «sølvguttene» Undset og Størseth denne sesongen, har tatt to av tre seire i verdenscupen. I forrige regatta, i Wien, ble det andreplass. Dermed er nordmennene klare vinnere av verdenscupen i dobbeltsculler.

Tyskland med Sebastian Mayer og Stefan Röhnert åpnet hardt, men da Tufte og Bekken fikk kontakt, fosset de fra. I mål var Norge 3,13 sekunder foran tyskerne og over fire sekunder foran Frankrike på tredjeplass.

- Det var et veldig bra løp, i alle fall de siste 1000 meterne. Jeg visste halvveis at vi ville vinne, sa Bekken.

- Målet er gull

- Det er klart at Olaf og Fredrik har et stort press på seg, i og med at vi har toppet dobbeltsculleren. Målet i VM er jo gull, sa Emblem.

VM går i St. Catharines i Canada den siste uken i august. Sammen med firer uten styrmann og dobbeltsculler, reiser dobbeltfireren (Kristian Skorgevik, Håvard Luim, Stian Kjennvold og Knut Georg Engebu) og Kristine Bjerknes i singlesculler.

VM fungerer som kvalifisering til neste års OL i Sydney.

(NTB)