Seiersmaskinen Røste Bo er rammet av kverke

Røste Bo er rammet av den beryktede og svært smittsomme sykdommen kverke. Det er lenge til travstjerna kan starte i løp igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kaldblodshesten Røste Bo ble mange V75-spilleres lykke i fjor. Seiersmaskinen vant hele ti løp i og slo også landets store stjerne Moe Odin i et V75-løp på Biri 11. november.

Lørdag var Røste Bo strøket fra V75-løpene på Klosterskogen. Hesten fikk brått høy feber. Grunnen er trolig den fryktede sykdommen kverke, skriver tgn.no.

Kverke kan forveksles med vanlig forkjølelse hos hest. Symptomene er bare så mye, mye verre. Kraftig snørring, renning fra øynene, hovne lymfekjertler, hoste og høy feber.

Så kommer byllene.

De kan også ramme indre organer, og dette kan være særdeles skummelt. Noen hester rammes hardt, og det kan medføre dødsfall.

Det er immunforsvaret som avgjør hvor hardt hestene rammes. Noen kan bli veldig syke, mens andre bare har en svak feber.

Føll og unghester rammes ofte verst, og særlig føllene som nettopp er tatt fra moren. Når immunforsvaret i morsmelka er borte, kan de bli et veldig lett bytte for kverke.

-Det startet med at jeg etablerte utegang for årets føll for to måneder siden, altså de som akkurat var tatt fra moren. De kom fra mange forskjellige steder, og hadde ikke fått noen felles bakterieflora ennå. Dermed ble de veldig lett syke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer