Seiersmaskinen Røste Bo er rammet av kverke

Røste Bo er rammet av den beryktede og svært smittsomme sykdommen kverke. Det er lenge til travstjerna kan starte i løp igjen.

Kaldblodshesten Røste Bo ble mange V75-spilleres lykke i fjor. Seiersmaskinen vant hele ti løp i og slo også landets store stjerne Moe Odin i et V75-løp på Biri 11. november.

Lørdag var Røste Bo strøket fra V75-løpene på Klosterskogen. Hesten fikk brått høy feber. Grunnen er trolig den fryktede sykdommen kverke, skriver tgn.no.

Kverke kan forveksles med vanlig forkjølelse hos hest. Symptomene er bare så mye, mye verre. Kraftig snørring, renning fra øynene, hovne lymfekjertler, hoste og høy feber.

Så kommer byllene.

De kan også ramme indre organer, og dette kan være særdeles skummelt. Noen hester rammes hardt, og det kan medføre dødsfall.

Det er immunforsvaret som avgjør hvor hardt hestene rammes. Noen kan bli veldig syke, mens andre bare har en svak feber.

Føll og unghester rammes ofte verst, og særlig føllene som nettopp er tatt fra moren. Når immunforsvaret i morsmelka er borte, kan de bli et veldig lett bytte for kverke.

-Det startet med at jeg etablerte utegang for årets føll for to måneder siden, altså de som akkurat var tatt fra moren. De kom fra mange forskjellige steder, og hadde ikke fått noen felles bakterieflora ennå. Dermed ble de veldig lett syke.

FARLIG SJUK. DEn elegante travhesten Røste Bo er mest sannsynlig rammet av den meget smittsomme sjukdommen kverke. Foto: HESTEGUIDEN.COM
FARLIG SJUK. DEn elegante travhesten Røste Bo er mest sannsynlig rammet av den meget smittsomme sjukdommen kverke. Foto: HESTEGUIDEN.COM Vis mer

- Åringene og de eldre løpshestene klarer seg ofte uten medisiner. Kroppen ordner opp selv. I noen tilfeller må det gis antibiotika, men dette er ingen fordel da det virker som om bakteriene har lett for å kapsle seg inn. Dermed tar det lenger tid før hestene blir friske. Det beste er at sykdommen får gå sin gang, og at kroppen ordner opp selv, sier Lars O. Romtveit til Dagbladet.no.

-Hvor hardt rammet er Røste Bo?

-Han har ikke hatt det så lenge, og jeg er fortsatt litt usikker på om det er vanlig forkjølelse eller kverke. Han er foreløpig ikke så hardt rammet. Han har vel trolig et godt immunforsvar. Jeg tror sykdommen er på retur for hans del og at han er på bedringens vei. Løpshestene klarte seg og var friske helt til nyttår. Sykdommen brøt ut i en annen del av stallen der unghestene og avlshoppene står. Uansett er det innført karantene på stallen frem til ca. 20. februar.

-Hvordan behandles hestene som er rammet?

De får mest mulig ro. De som har kun svak feber og lite symptomer får gå ute i luftegård. De trenes ikke mens de er syke. Hestene må få mest mulig ro til å bli friske. Jeg prøver å skjerme hestene best mulig.

-Når tror du vi får se Røste Bo i løpsbanen igjen?

- Jeg har et håp om at han skal være løpsklar i midten av mars. Det finnes mange grader av kverke. Det har sammenheng med alder og immunforsvar. Noen blir fortere friske enn andre. Det er veldig individuelt.

Mange trenerstaller har vært rammet av kverke den siste tiden, senest den store stallen tl Steinar Holm.

Årets mål for Lars O. Romtveit har allerede gått i vasken. Han hadde planene klare for Røste Bo i det prestisjetunge løpet Jacob Meyers Pokalløp. Den store drømmen for alle som driver med kaldlodsrasen er å vinne dette løpet.

Løpet går 3. februar, men uten Røste Bo.

BEKYMRET. Trener Lars O. Romtveit er bekymret over at stjerna hans Røste Bo kan ha blitt smittet av kverke.