OLJESØL: En seilbåt på Guanabarabukten i Rio de Janeiro, hvor oljen flyter. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
OLJESØL: En seilbåt på Guanabarabukten i Rio de Janeiro, hvor oljen flyter. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB ScanpixVis mer

Seilbåter i Rio så ut som «toalett»: - Vi har ikke sett noe liknende

Nye problemer i OL-byen.

(Dagbladet): I fjor sommer kom det rapporter som sendte sjokkbølger gjennom idrettsverden. Undersøkelser viste nemlig at det kan bli rent helsefarlig å være olympisk utøver i Rio de Janeiro under OL.

I Rodrigo de Freitas skal det blant annet konkurreres i roing og kano - og vannet har vært svært forurenset. Undersøkelsen viste at det florerer av virus og bakterier fra menneskelig avføring og annen kloakk i vannet der ro-konkurransen finner sted. I enkelte av testene var forurensningen av vannet hele 1,7 millioner ganger høyere enn det som blir sett på som «farlig» ved et vanlig strandområde.

PROBLEMER: Borgermesteren i Rio de Janeiro, Eduardo Paes, snakker om Rios svakheter og problemer i forbindelse med OL. Video: CNN Vis mer

En ny rapport i desember slo fast at situasjonen hadde blitt enda verre. Med en snau måned igjen til lekene er det fortsatt grunn til bekymring.

Oljesøl

Det har nemlig oppstått nye problemer i Guanabarabukten der seilerne blant annet skal konkurrere under OL. Utøvere er for tiden i området for å trene fram mot mesterskapet, og klager på at et lag med olje i vannet gjorde at de hvite båtene ble brune.

- Vi har ikke sett noe liknende. Det var overalt. Det var umulig å styre unna det, sier den finske seileren Camilla Cedercreutz ifølge AP.

Hun forteller at vannet var fullt av olje, og at hele båten ble dekket av klisset.

- Dette er andre gang vi er i Rio. Vi hørte det var skikkelig dårlig. Du blir sinna fordi det skal ikke være slik noe sted. Det skal ikke være så skittent. Men det er ikke noe vi kan gjøre med det, sier Cedercreutz.

Hennes partner, Noora Ruskola, forteller at andre seilere fortalte henne at «båten din ser ut som et toalett».

En mannlig seiler forteller om døde fisk i det samme vannet. En annen utøver forteller at vannet nå ser «litt bedre ut», etter at det var gulgrønt sist han besøkte byen.

Ifølge myndighetene i byen skal det være trygt å konkurrere i vannet, selv om studier av AP forteller at vannet er sykdomsfremkallende.

SØPPEL FLYTER: Dette bildet ble tatt i Guanabarabukten juni 2015. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix
SØPPEL FLYTER: Dette bildet ble tatt i Guanabarabukten juni 2015. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo/NTB Scanpix Vis mer

Kritiske

Flere idrettspersonligheter har rettet kritikk mot arrangøren. Norges OL-håp Olaf Tufte fortalte til Dagbladet tidligere i år at han er skeptisk.

- Jeg håper jeg ikke taper OL-finalen fordi jeg får død og råtten fisk på åra. Men det er klart man er bekymret fra et helseperspektiv også. Vi kommer til å tilbringe en del timer utpå det vannet, og vi får masse vann i både munnen og på hendene. Da hadde det vært fint om vannet ikke var helsefarlig, sa Olaf Tufte til Dagbladet.

- Dette ser ikke bra ut i det hele tatt, la Tufte til.

I sommer ble 13 roere syke under testing av OL-vannet. OL-seileren Erik Heil måtte til behandling på sykehus i Berlin etter å ha blitt rammet av en kjøttetende bakterie.

De olympiske sommerlekene i augsut vil trekke mer enn 10 000 atleter fra 205 nasjoner til den brasilianske storbyen. Nesten 1400 av dem kommer til å seile, svømme, padle eller ro.