Seiler på luft og kjærlighet

Treningspartnerne Siren Sundby (21) og Christoffer Gundersen (20) har det gøy på vannet, men det er moro å være på land også. Særlig etter at de ble kjærester.

ATHEN (Dagbladet): Han visste hva han ville ha, Snarøy-gutten Christoffer Gundersen, da han for tre år siden begynte å seile sammen med Siren Sundby.

Ikke penger. Lønn har han ikke fått.

Ikke medaljer. Europajolle for menn er ikke OL-båt.

-  Jeg har levd på luft og kjærlighet, sier han.

Luft har det vært nok av, på sjøen sammen med Siren. Kjærlighet har det vært mindre av. Drømmedama har vridd seg av kroken uansett hvor mye Christoffer har fisket.

-  Nå var jeg drittlei av å vente. Har stått på i tre år - uten å oppnå noe, sier han og ler.

Hun er best

Han kan skrive under på at det ikke lønner seg å gi opp. Endelig, for tre måneder siden, ble Siren og Christoffer et par.

-  Det er vel ingen tvil om at vi alltid har hatt et litt godt øye til hverandre, men det har modnet først nå, sier Christoffer.

Det har muligens også hjulpet at Olympiatoppen har spyttet inn midler til å dekke utgiftene hans det siste halve året. Det har gitt de to enda flere timer sammen på reise rundt i verden.

-  Hva betyr forholdet for det profesjonelle samarbeidet? Dere kan vel ikke seile rundt og flørte på sjøen?

-  Vi har egentlig ikke forandret på noe, men vi vil jo gjerne hjelpe hverandre. Og når jeg har kjæresten min med på tur, så vil jeg jo ikke være noe annet sted.

Svarer Siren.

-  Nå er jeg jo egentlig bare med for å slå henne, jeg, sier Christoffer og gliser.

-  Ja, hvem er best av dere?

-  Det er vel jevnt, men så langt har jeg vel vært det lille hakket foran.

Svarer OL-håpet Siren.

Sjefer mer

Sammen med trener Thomas Guttormsen skal de to oppholde seg i Athen store deler av sommeren. Dagbladet møter dem på stranda noen hundre meter fra OL-arenaen. Vi sitter og snakker, mens de venter på vind. Det er på dette vannet Siren skal vinne OL-gullet hun er suveren favoritt til. Hun er ubeseiret i Europajolle det siste året. Det til tross for at hun er seks-sju år yngre enn de andre jentene. Og dessuten mangler 10- 15 centimeter på optimal kroppshøyde for båttypen. Likevel er hun best, desidert best. Og nyter mer og mer respekt blant konkurrentene.

Lunefull vind

-  Å ja. Jeg merker at jeg har gjort det bra over lengre tid nå. Og da blir det nesten lettere å fortsette å gjøre det bra. De andre gir meg litt mer plass fordi de regner med at jeg vinner likevel. Derfor får jeg litt mer plass i starten, og de andre følger mer etter meg. Da blir det mye lettere å styre feltet.

Akkurat nå er sju av de ti beste jentene på plass i Athen for å plukke opp de siste detaljene om OL-farvannet. Siren vet det meste allerede, men vinden kan være lunefull.

-  Når det blåser fralandsvind, så kommer vinden ned over de høye fjellene bak her. Ut fra de fjellene kommer det ganske vanskelig vind som skifter ekstremt mye. Jeg må prøve å lære meg et system for hvordan vinden skifter, i alle fall en tendens, sier hun.

Ute under OL

Diskusjonene om vind og vær med treneren og kjæresten er viktige for Siren. Hun kan mye om meteorologi. I vinter holdt hun foredrag om temaet for de andre seilerne. Men det gjelder å få enda mer på plass før OL. Under lekene får hun nemlig ikke sett mye til Christoffer.

-  Han får ikke akkreditering, og vi får ham ikke inn på seilarenaen eller ut på vannet. Christoffer kommer til å være med på utsida av leiren som turist. Og skulle Siren trenge en annen samtalepartner enn meg og de andre som er med på laget, så har hun Christoffer som backup, sier Thomas Guttormsen.

Siren godtar dette, men synes det er rart at ikke ting kan være som vanlig.

-  Christoffer får ta OL som bonus, sier hun.

-  Den overhengende faren er at jeg slår opp om hun ikke vinner, sier Christoffer.

-  Ja, det er selvfølgelig et press, sier Siren.

Så ler de nyforelsket begge to.

PAR I VINDEN: Rent følelsesmessig er Siren Sundby (foran) og Christoffer Gundersen i samme båt, men i trening- og konkurransesammenheng må de sitte i hver sin. Siren skal snart gjøre det i OL - som en av storfavorittene.