Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Seilerpresidenten har et OL-mareritt. Det handler om en plastpose

- Vi vil ha en rettferdig arena, og da må vi få søppelet ut av vannet.

FORURENSET: Det er påvist høye nivåer av virus og bakterier i farvannet der hundrevis av seilere skal konkurrere om OL-medaljer i august. Foto:
 EPA/MARCELO SAYAO/NTB Scanpix
FORURENSET: Det er påvist høye nivåer av virus og bakterier i farvannet der hundrevis av seilere skal konkurrere om OL-medaljer i august. Foto: EPA/MARCELO SAYAO/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andy Hunt, president i Det internasjonale seilerforbundet, har et mareritt. Det handler om en plastpose.

En seiler nærmer seg mållinjen i den avgjørende OL-regattaen i Guanabara-bukten. Han er i ledelse, med gullmedaljen innen rekkevidde. Plutselig mister båten fart. En plastpose har lagt seg rundt roret. Båtene bak fosser forbi og tar alle medaljene, og millioner av TV-seere ser en drøm bli knust. Av forurensning.

- Vi vil ha en rettferdig arena, og da må vi få søppelet ut av vannet, sier Hunt til nyhetsbyrået AP.

- Vi vil ikke ha nyhetssaker om seilere som stoppes av plastposer eller andre ting som kan ødelegge deres prestasjoner.

Hunt har denne uken hatt møter med lokale og regionale myndigheter i tillegg til den lokale organisasjonskomiteen. Han er ute etter løfter om at Guanabara-bukten skal få en effektiv ansiktsløftning.

Politikere i Rio har medgitt at det vil ta 20 år å løse alle problemene i bukta der en stor del av kloakken fra verdensbyen pøses ubehandlet ut.

Virus og bakterier Det er påvist høye nivåer av virus og bakterier i farvannet der hundrevis av seilere skal konkurrere om OL-medaljer i august.

Så langt har det vært en stor forbedring: Den nye Marina da Gloria. Bygningene er praktfulle, og vannet er renere bare måneder etter at et nytt renseanlegg ble installert for å hindre at brun gørr ble pumpet rett ut i den lille havnen.

- Vannet er renere, og det stinker ikke lenger, sier Hunt.

Under prøve-OL i fjor klaget deltakerne over lukten, og på sosiale medier la de ut opptak av kloakk som pøste ut i sjøen bare noen meter fra båtene.

- Vi er på rett vei, og vi er forsiktige optimister, sier Hunt.

- Det betyr ikke at vi kommer til å lette opp på presset.

Det internasjonale seilerforbundet tester ikke vannet i OL-arenaen for virus. Samtidig hevdes det at nivåene for bakterier er under grensen for helsefare.

I stedet angripes de synlige problemene: Flytende søppel skal ikke påvirke OL-seilasene. Hunt sier at et helikopter skal i lufta hver morgen og veilede 11 båter som skal plukke opp søppel i regattaområdet.

Hygiene Dessuten skal det opprettes 17 såkalte eko-barrierer som skal hindre døde dyr, plastposer og husholdningssøppel fra å flyte inn i bukta fra de omkringliggende elvene.

Hunt er også opptatt av at alle OLs seilernasjoner skal få informasjon om hvordan man skal holde seg frisk under oppholdet.

- Vi prøver å sørge for at de forbereder seg på hygieniske tiltak, sier Hunt.

Det planlegges fasiliteter for å skylle av seg med en gang seilerne er i land, og tilgang til antibakterielle og antivirale midler.

Det eksisterer også andre bekymringer. Tre spanske seilere ble forrige uke utsatt for væpnet ran under et treningsopphold i Rio. En av dem var Fernando Ehcavarri, som vant OL-gull i 2008.

- Flere andre seilere er også utsatt for ran i Rio de siste årene. Det er en svært skremmende opplevelse, sier Hunt.

- Det er viktig at nasjonale olympiske komiteer utsteder klare instrukser og veiledninger om hva utøvere og ledere kan og bør gjøre under OL, sier han.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!