VM- og OL-håp: Gjert Ingebrigtsen har trent fram tre medaljehåp: Filip (bildet), Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VM- og OL-håp: Gjert Ingebrigtsen har trent fram tre medaljehåp: Filip (bildet), Jakob og Henrik Ingebrigtsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Seint VM skaper hodebry for friidrettshåpene

Seint VM i 2019 skaper hodebry: - Roter til OL-planene

At VM går seint på høsten gjør at friidrettshåpene må tenke annerledes. Gjert Ingebrigtsen sier at familien må vurdere hvor mye de skal legge i mesterskapet.

BYRKJELO (Dagbladet): Fra 28. september til 6. oktober skal de norske håpene kjempe om edelt metall i Qatar. Det er nesten to måneder seinere enn normalen.

Og nettopp at det går så seint, gjør at flere av de norske håpene må gjøre om på sesongplanene, på grunn av OL i Tokyo som kommer året etter. Det er naturligvis høydepunktet for de fleste. Regjerende verdensmester Karsten Warholm har allerede varslet at det kan bli til at han deler sesongen i to.

- At VM i Doha går så seint på året, er spesielt og utradisjonelt. Det skjer jo ganske kort tid før OL, så det blir en utfordring. Vi må sette oss ned og finne en måte å løse det på, sier Warholm.

Det klusser også til sesongplanene for noen andre gullhåp i Qatar, nemlig brødrene Ingebrigtsen. Overfor Dagbladet sier far og trener Gjert at de rett og slett må vurdere hvor mye de skal legge i mesterskapet.

GULLHÅP: Henrik og Jakob Ingebrigtsen. Her med sølv- og gullmedaljen fra 5000-meteren i EM. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
GULLHÅP: Henrik og Jakob Ingebrigtsen. Her med sølv- og gullmedaljen fra 5000-meteren i EM. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Roter til sesongplanene

- Vi må legge et litt annet mønster, og bestemme oss for hvor mye vi skal legge i det VM-et. Det kan rote til OL-sesongen. Og det vil vi ikke, det er på OL vi vil ha fokus, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

Sønnene har hatt en kanonsesong. Filip Ingebrigtsen (25) har satt ny norsk rekord på 1500 meter, mens yngstemann Jakob (17) har tatt to EM-gull, på 1500 og 5000 meter. På sistnevnte distanse tok Henrik (27) sølv.

Akkurat nå er de naturlige medaljehåp i OL i 2020.

- Vi må ta en diskusjon på hvor mye vi skal legge i det. VM kommer så langt ut på høsten at det roter til våre planer for 2020, sier Gjert Ingebrigtsen.

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, konsentrerer seg først og fremst om å bli ferdig med denne sesongen og ha fullt fokus på det.

- At VM kommer veldig sent med påfølgende OL-år, gjør at det får konsekvenser for planen. Men det får vi kommer tilbake til. Først 2018, sier Tjørhom til Dagbladet.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Kan vinne VM

På spørsmål om en av sønnene kan vinne VM, kommer svaret fra Gjert Ingebrigtsen kontant: Ja.

- Hvis ikke hadde vi ikke drevet med dette. I teorien kan alle tre bli verdensmestre. De som hevder seg i EM, hevder seg også veldig bra i VM. Filip og Jakob er nummer tre og fire på 1500 meter i verden i år. De kan vinne VM, er Gjert Ingebrigtsens klare dom.

Filip Ingebrigtsen bekrefter overfor Dagbladet at OL er viktigst.

- OL henger høyere siden det er hvert fjerde år, men de samme folkene løper i VM. Nå håper jeg bare at jeg får forberedt meg slik jeg vil, og at jeg får gjort det jeg skal mot neste sesong. Toppnivået er veldig bra, og da kan jeg kjempe om medalje uansett om det er VM, EM eller OL, sier han.

Om én og en halv uke er sesongavslutningen i Diamond League. Der er Filip en av favorittene på 1500 meter. En seier der gir også en pen pengesum i premie.