Seiret over kreften

I 1997 ga legene Lance Armstrong 50 prosents sjanse til å overleve. I går utklasset han alle og leder Tour de France soleklart.

Lance Armstrong har stått for et av de største comebackene i idrettshistorien. Knappe to år etter at kreftsykdommen nær tok knekken på amerikaneren, ser ingen ut til å kunne frata ham den gule ledetrøya i verdens tøffeste sykkelritt - Tour de France.

Spyttet blod

Det var under VM i Oslo verden først fikk øynene opp for den unge amerikaneren fra Texas. Bare 21 år gammel vant han - som den yngste rytteren noensinne - VM for profesjonelle. Seinere fulgte flere gode resultater, før han i 1996 undertegnet en gullkantet kontrakt med det franske laget Cofidis.

Høsten samme år begynte han å føle seg uvel.

Først kjente han litt sårhet «der nede». Så begynte han å hoste blod.

- Det var ikke dråper - det var bøttevis, forteller 27-åringen til CNN.

Så kom hodepinen, tåkesynet, influensasymptomene, svimmelheten.

Beskjeden fra legen var klar: Testikkelkreft som spredde seg til lungene og hjernen.

Amerikaneren trodde han skulle dø. Legene var mer positive, men levnet ham på det verste ikke mer enn 50 prosents sjanse til å overleve.

Armstrong måtte fjerne den høyre testikkelen og gjennomgå tre måneder med behandling og terapi.

I mai 1998 begynte han sitt comeback.

Da teksaneren i mai 1998 begynte sitt comeback, var han nærmest glemt av publikum og de europeiske sykkellagene.

I går sjokkerte tempospesialisten konkurrentene med klatreegenskaper ingen visste han hadde. Kjører Armstrong like sterkt opp de ekstreme klatringene til L'Alpe d'Huez i dag, kan årets Tour allerede være avgjort.

Selv forholder amerikaneren seg nøktern:

- Etter kreftsykdommen og dødsfallet til Fabio Castarelli (hans italienske lagkamerat som døde av hodeskadene etter et krasj i Tour de France i 1995) vet jeg at ingenting i livet er enkelt, sier Lance Armstrong.

Mandag undertegnet han en kontrakt som gjør ham til en av sykkelsportens best betalte ryttere, med en årslønn på rundt 10 millioner kroner.

Arrangøren jubler

Suksessen til Lance Armstrong blir tatt imot med takk av Tour de France-arrangøren. Amerikanerens prestasjoner og sympatiske væremåte er velkomment i en sport som har vært preget av dopingskandaler og bråk. Selv sier Armstrong at han vil være en del av fornyelsen, og bevise at sykkelsporten er bedre enn sitt rykte.

HELT TEXAS: I går sjokkerte tempospesialisten Lance Armstrong konkurrentene med klatreegenskaper ingen visste han hadde. Kjører han like sterkt opp de ekstreme klatringene til L'Alpe d'Huez i dag, kan årets Tour allerede være avgjort.