Seks hundredeler fra VM-medalje

Men Alexander Dale Oen knuste den nordiske rekorden.

(Dagbladet.no) For et par dager siden sa Alexander Dale Oen på spøk at han var på badeferie i Manchester.

Det var selvfølgelig ikke helt riktig, for han er i England for å svømme om VM-medalje. Og dessuten er det ingen som drar til Manchester på badeferie.

Vestkantsvømmeren var nest raskest i gårsdagens semifinaler på 100 meter bryst, bare slått av ukrainske Igor Borysik - med ett tiendel.

Dermed lå alt til rette for en superspennende finale i Evening News Arena. Det ble det også.

Ny rekord

Alexander svømte fantastisk og han knuste sin egen nordiske rekord. Han var et stykke bak i starten, men så skjøt han fart. 22-åringen ble klokket inn på tida 58,14. Den forrige rekorden var på 58,60.

Dette var bare åtte hundredeler fra pallen, og han måtte nøye seg med en 4. plass.

- Jeg hadde ikke akkurat hundredelene med meg i denne finalen, men selv om det ikke ble medalje, satte jeg en flott norsk rekord, så jeg er i grunnen fornøyd, sa Alexander Dale Oen til NTB

IMPONERTE IGJEN: Alexander Dale Oen svømte inn til ny nordisk rekord. Han hadde selv den gamle, som han knuste i Manchester. Foto: REUTERS
IMPONERTE IGJEN: Alexander Dale Oen svømte inn til ny nordisk rekord. Han hadde selv den gamle, som han knuste i Manchester. Foto: REUTERS Vis mer

Oleg Lisogor (Ukraina) kom på tredjeplass på tida 58,08. Landsmannen Igor Borysik ble verdensmester med tida 57,74 og Cameron van der Burgh (Sør-Afrika) kapret sølvet med 57,92.

- De tre som slo meg var veldig sterke i dag. De fortjente medaljene, sier nordmannen.

Har mer å hente

Årsaken til at Dale Oen fleipet om at han var på badeferie, er at han hadde to mål foran denne sesongen. Det var EM og OL - og altså ikke VM.

EM passet bedre terminlistemessig og så var det langbane - som passer Dale Oen best. Det viste han til de grader også, for han tok med seg en gullmedalje og to i sølv fra mesterskapet i Eindhoven i påska.

En av grunnene til at han trives best i de 50 meter lange bassengene er at vendingene ikke er hans største styrke.

- Alexander har verdens raskeste svømmehastighet, mens vendingene kan sies å være hans svake punkt, sa landslagssjef Petter Løvberg til Dagbladet.no tidligere i dag.

Nå reiser Alexander rett hjem til Norge for å forberede seg til NM om en uke. 

Seks hundredeler fra VM-medalje

- Grunnlaget er lagt

- OL-oppkjøringen starter for alvor i mai. Jeg må passe på at motivasjonen blir holdt ved like. Rent treningsmessig er grunnlaget lagt, så det gjelder å finnepusse på detaljene, sier Dale Oen til NTB.

Etter EM-suksessen analyserte landslagsledelsen vendingene til Dale Oen, og da kom det fram at han tapte nesten tre tiendeler til de beste ved hver vending.

Nå er målet å jobbe videre med dette fram mot OL - som er fire måneder unna.

- Selvfølgelig er det noe som er genetisk betinget, ut fra spenst og den typen ting. Men vi har tro på at det er mulig å gjøre nye store framskritt fram mot august, sier Løvberg.

• DagbladetTV: Her er Alexanders treningstips

- GRATULERER: Nordmannen gratulerer verdensmester Igor Borysik.