Seks måneder har gått, fortsatt har ikke svenskene levert blodverdiene

- Forstår ikke problemet, sier Per Elofsson.

BLODBØLGER: SVT-dokumentaren om blodverdier i langrennsmiljøet på 90-tallet fikk stor oppmerksomhet under vinterens VM. I kjølvannet ønsket både Norge og Sverige å offentliggjøre tall fra perioden, men arbeidet på svensk side har vært komplisert. Foto. NTB Scanpix/Dagbladet
BLODBØLGER: SVT-dokumentaren om blodverdier i langrennsmiljøet på 90-tallet fikk stor oppmerksomhet under vinterens VM. I kjølvannet ønsket både Norge og Sverige å offentliggjøre tall fra perioden, men arbeidet på svensk side har vært komplisert. Foto. NTB Scanpix/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Det ble bråk da SVT-dokumentaren Uppdrag Granskning truet med å overskygge det som ellers var et vellykket ski-VM i Val di Fiemme i februar.

Programmet tok for seg det man hevdet var unormalt høye hemoglobinverdier hos en rekke eliteløpere fra 90-tallets langrenn, og flere  profilerte norske 90-tallshelter ble navngitt i sendingen.

Beskyldningene ble tatt på det største alvor, og noen uker etter VM la Norges Skiforbund fram blodverdiene til norske langrennsløpere, i et forsøk på å tilbakevise påstandene.

Sveriges skiforbund lovte å gjøre det samme - men seks måneder senere har ingenting hendt. Nå er Per Elofsson, en annen 90-tallshelt,  lei av å vente på en endelig renvasking, sier han til SVT.

- Jeg forstår ikke hva som er problemet. Det finnes telefonnumre til alle legene, og det er bare for dem å ringe og hente fram resultatene, sier Elofsson.

Purret flere ganger
Allerede i sommer purret Elofsson på resultatene sine, som han trenger forbundets hjelp til å lete fram. Men det arbeidet har vist seg komplisert.

- Det er mange leger som er innblandet, og jeg har dessverre ikke fått inn alt ennå, men jeg skal presse enda hardere. Har vi det klart til august, så skal jeg være fornøyd, sa forbundssjef Per-Erik Yttergård til SVT i juni.

Nå er vi i september, og blodverdiene er fortsatt ikke publisert, selv om Elofsson og andre har gitt tillatelse til at forbundet kan hente fram den taushetsbelagte informasjonen.

- Jeg har selv purret flere ganger. Jeg har til og med spurt om jeg selv skal ringe legene og be dem ta fram verdiene. Men de har svart meg at jeg ikke trenger det, ettersom tallene snart skal offentliggjøres, sier Per Elofsson om kontakten med forbundet.

Nå sier forbundsdirektør Niklas Carlsson at det dreier seg om en misforståelse, og at han har tatt utgangspunkt i at det er utøvernes ansvar å kontakte sine leger.

- Helt spontant ser jeg at vi kan ha vært litt for utydelige i vår kommunikasjon med de individene som har ønsket å renvaske seg. Dette er noe vi støtter og som også er i vår interesse, sier Carlsson, og lover å blåse liv i saken på nytt.

Slo tilbake
Tallene Norges Skiforbund presenterte i mars viste at de norske blodverdiene ligger på rundt det samme i dag som de gjorde tilbake rundt 90-tallet.

Fire norske utøvere som ble mistenkeliggjort i den svenske dokumentarfilmen, Bjørn Dæhlie, Erling Jevne, Kristen Skjeldal og Marit Mikkelsplass, ba om at deres verdier ble lagt fram, og lege Ola Rønsen fra Olympiatoppen mente tallene viser at Norge ikke var med på «blodracet» på 90-tallet.

Den tidligere dopingjegeren Bengt Saltin, en av hovedkildene i den omstridte SVT-dokumentaren, har kritisert skiforbundets publiserte tall for å være mangelfulle.