NYE UTESTENGELSER: Ekaterina Lebedeva (nummer 25) får ikke konkurrere i vinter-OL i Pyeongchang under nøytralt flagg. Foto: Gene J. Ouskar / AP Photo / NTB Scanpix
NYE UTESTENGELSER: Ekaterina Lebedeva (nummer 25) får ikke konkurrere i vinter-OL i Pyeongchang under nøytralt flagg. Foto: Gene J. Ouskar / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Flere russiske ishockeyspillere utestenges fra vinter-OL

Seks russiske ishockeyspillere utestenges fra OL

IOC skriver at flere saker kan bli åpnet i en pressemelding tirsdag.

(Dagbladet): De russiske ishockeylandslagene er allerede utestengt, men de seks spillerne får heller ikke konkurrere under nøytralt flagg.

- De seks utøverne erklæres som ikke egnet til å bli akredittert i noen form for kapasitet til alle utgaver av vinter-OL etter OL i Sotsji i 2014, skriver IOC i en pressemelding.

Avgjørelsen gjelder Inna Dyubanok, Ekaterina Lebedeva, Ekaterina Pashkevich, Anna Shibanova, Ekaterina Smolentseva og Galina Skiba.

IOC meddeler også at en sak mot én utøver lukkes uten noen sanksjon. For å beskytte utøveren ønsker IOC ikke å gå ut med identiteten til utøveren.

Verken herre- eller kvinnelandslaget til Russland i ishockey tok medalje under OL i Sotsji.

Utelukker ikke nye saker

IOC skriver videre at flere høringer vil bli holdt de kommende ukene.

- Oswald-kommisjonen har annonsert at alle høringer av aktive utøvere som kan kvalifisere seg til vinter-OL i Pyeongchang vil fullføres raskt.

Kommisjonen har åpnet totalt 46 saker, hvor 33 av dem allerede er hørt, og to av disse igjen er henlagt.

De utelukker ikke at nye saker kan bli åpnet hvis etterforskningen viser at det er nødvendig.

Krav til deltakelse

IOC-leder Thomas Bach la fram følgende krav under en pressekonferanse forrige tirsdag for at russiske utøvere skal kunne delta under nøytralt flagg.

* Russiske utøvere som vil til OL under «Olympic athlete from Russia (OAR)» må betraktes som rene av et panel og må ikke ha blitt diskvalifisert for brudd på antidopingreglene tidligere.

* Vedkommende må også ha gjennomgått et omfattende testprogram i forkant av testene og andre testkrav spesifisert av panelet.

Det omtalte panelet ledes av Valerie Fourneyron, tidligere sportsminister i Frankrike, som nylig ble valgt til leder av det nyopprettede antidopingbyrået ITA (International Testing Authority). Med seg har hun tre personer fra Pre-Games Testing Task Force (PTFF), gruppen som skal sørge for at alle utøvere i OL er rene.