Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Seks til åtte Premier League-managere kan bestikkes

TV-programmet som vil ryste England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kl. 22 norsk tid i kveld sender BBC One det mye forhåndsomtalte programmet som varsler alvorlige avsløringer av en bestikkelses-kultur i engelsk toppfotball.

Programmet «Football\'s Dirty Secrets» (fotballens skitne hemmeligheter) skal navngi både managere og agenter som er involvert i avtaler der managere får penger under bordet i forbindelse med overganger.

Knut Auf dem Berge, en tysk trener og tidligere halvprofesjonell spiller, ga seg ut for å være fotballagent. Han jobbet med skjult kamera i ett år.

Navngir agenter

Luton-manager Mike Newell navngir på tv-kanalen to agenter som har tilbudt ham penger for å kjøpe spillere av dem: Agenten Charles Collymore og hans assistent Mark Wilson.

Newell fortalte i januar at han har opplevd å bli forsøkt bestukket. Han fikk også støtte av Plymouth-manager Ian Holloway, som på det tidspunktet var sjef i QPR.

- Hvis George Graham er den eneste som har latt seg bestikke de siste ti åra, blir jeg overrasket, sa Newell i vinter.

Graham ble sparket som Arsenal-manager og suspendert fra fotball i ett år da han fikk omkring 5,5 millioner kroner i lomma i forbindelse med klubbens kjøp av Pål Lydersen fra Start og danske John «Faxe» Jensen fra Brøndby.

USKYLDIG? Bolton-sjef Sam Allardyce vet at BBC-avsløringene kommer til å handle delvis om ham, og er naturlig nok bekymret. Foto. Scanpix/Ap
USKYLDIG? Bolton-sjef Sam Allardyce vet at BBC-avsløringene kommer til å handle delvis om ham, og er naturlig nok bekymret. Foto. Scanpix/Ap Vis mer

Hauge vil ikke se programmet

Rune Hauge mistet agentlisensen på livstid for sin rolle i Graham-saken, men straffen ble seinere omgjort til to års utestengelse.

Men mens fotballagenter og managere venter i frykt på hva BBC vil avsløre i kveld, er Rune Hauge helt avslappet.

Han kommer ikke til å se programmet på BBC i kveld.

- Nei. Det interesserer meg ikke, sier han til Dagbladet.no.

Mike Newell anmeldte agentene til det engelske fotballforbundet (FA), som satte i gang en etterforskning ledet av den tidligere Metropolitan Police-sjefen Lord Stevens.

Funnene hans er ventet å bli offentliggjort i nær framtid.

- Jeg tror noe vil bli avslørt, for en som Lord Stevens ville ikke startet en etterforskning og brukt seks-sju måneder og ikke finne noe som helst. Hvis han ikke hadde funnet noe, ville han sagt det nå, sier Mike Newell i et radio-intervju med BBC.

image: - Seks til åtte Premier League-managere kan bestikkes

Seks til åtte managere

Men først får vi altså avsløringene fra BBCs Panorama-redaksjon.

De har blant annet filmet agent Collymore med skjult kamera mens han forteller at det er seks til åtte managere i Premier League som er villige til å ta imot bestikkelser.

- Jeg kjenner ikke til Charles Collymore, sier Rune Hauge til Dagbladet.no.

- Hva tenker du om påstanden hans?

- Du får ingenting av meg om dette, men det sier seg selv hva jeg synes om det, sier Hauge.

- Jeg løy

Charles Collymore kom i går med en pressemelding der han hevdet at påstandene han kommer med på skjult kamera er rein løgn.

- Gjennom en tredje person kom jeg i kontakt med en Knut Auf dem Berge. Jeg ble mistenksom da han hevdet å være talsmann for en investor. For å avsløre hans virkelige identitet og sannheten i påstanden hans, kom jeg med noen fullstendig usanne uttalelser for å avgjøre hans egentlige agenda. Jeg kan kategorisk si at jeg aldri har tilbudt eller mottatt en bestikkelse fra noen, hevder Collymore.

Det er ventet at minst én Premier League-manager vil bli utsatt for «ødeleggende beskyldninger» i programmet, skriver det engelske nyhetsbyrået PA.

«Big Sam» er bekymret

Bolton-sjef Sam Allardyce er bekymret ettersom han vet at han og sønnen Craig, som er fotballagent, har vært i søkelyset til Panorama-redaksjonen.

- Vi er bekymret i øyeblikket, fordi jeg er knyttet til programmet. Fra et juridisk synspunkt kan jeg ikke si mer enn det. Jeg vil se nærmere på det etter at programmet har blitt vist, fordi jeg ikke vet hva det inneholder, sa Allardyce til BBC Radio Five Live i går.

Faktum er at ingen vet akkurat hva programmet vil inneholde. Ifølge engelske aviser gikk BBCs advokater fortsatt gjennom programmet i går kveld.

Den endelige redigeringen antas å bli gjort først i ettermiddag, skriver The Mirror.

Ikke engang andre avdelinger hos den britiske kringkasteren har fått se programmet på forhånd, slik vanlig praksis tilsier.

Redknapp bedyrer uskyld

Men noen av avsløringene kan man gjette seg til på forhånd. Både gjennom BBCs forhåndsreklame og gjennom involverte som vil bedyre sin uskyld på forhånd.

I tillegg til Allardyces uttalte bekymring, gikk Portsmouth-manager Harry Redknapp i helga ut og hevdet at han var «en million prosent uskyldig».

BBC kan trolig vente seg søksmål fra noen av de som blir beskyldt for juks i programmet. Både Allardyce og Redknapp har antydet at de kan gå til slike skritt.

Samtidig står BBC i fare for å få samarbeids-problemer med en del av managerene og angentene som nevnes.

Alex Ferguson har ikke gitt BBC et eneste intervju siden et program om Manchester United-manageren og hans sønn Jason for over to år siden, skriver The Independent.

• Din kommentar: Tror du den engelske fotballen er skitten?

USKYLDIG? Harry Redknapp har forsvart seg før anklagene kommer.
ER IKKE INTERESSERT: Rune Hauge, agent som ble utstengt på 90-tallet, kommer ikke til å se BBCs program.