STOR OPPGAVE: Jürgen Klopp har en jobb å gjøre dersom Liverpool skal kjempe om ligatittelen neste sesong. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
STOR OPPGAVE: Jürgen Klopp har en jobb å gjøre dersom Liverpool skal kjempe om ligatittelen neste sesong. Foto: Kieran McManus/BPI/REX/Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Seks ting Klopp må gjøre i sommer for at Liverpool skal være tittelutfordrere

Dybde i troppen, defensiv stabilitet og en viktig endring i mentaliteten. Dette er hvordan Klopps Liverpool kan ta ekstra steg neste sesong. 

(FourFourTwo): Med fem kamper igjen av inneværende sesong, har Liverpool allerede tatt flere poeng enn de gjorde i seks av de sju foregående sesongene.

Med tanke på at Liverpool er inne blant topp-4 og har Champions League-kvalifiseringen innen rekkevidde, er det tydelig at det har vært framgang å spore under Jürgen Klopps første fulle sesong som sjef på Anfield. Og med 69 scoringer totalt, noe som er mer enn noe annet lag i Premier League og seks scoringer mer enn laget maktet forrige sesong, har Klopp gått tilbake til den underholdende og offensive fotballen som fansen vil se.

Siden det ikke er noe europeisk fotball på Anfield denne sesongen, søkte Klopp en mindre tropp som han da kunne jobbe ekstra tett med, og brukte den ekstra tiden han fikk mellom kamper på treningsfeltet godt. Ved begynnelsen av året så det til og med ut til at det var mulig å blande seg inn i tittelkampen, før en lang rekke forferdelige kamper i januar gjorde at håpet om gull ble byttet ut med håp om topp-4 i stedet.

Matt Ladson, som står bak Twitter-kontoen This Is Anfield, har kommet med sine synspunkter på hva Klopp bør gjøre denne sommeren.

1. Finne en reserve for Mané

En av de store grunnene til at Liverpool opplevde en formdupp i januar var at laget ikke maktet å erstatte Sadio Mané, som var veldig effektiv på den siste tredjedelen i banen. Selv om Afrikamesterskapet ikke vil være noen bekymring i 2017/18-sesongen, trenger Liverpool likevel en spiller med liknende egenskaper som den senegalesiske angriperen.

Å finne alternativer til den offensive trioen på topp, og samtidig minske avhengigheten av stjernene Sadio Mané, Roberto Firmino og Philippe Coutinho, vil være nøkkelen for Klopp, særlig siden Daniel Sturridges framtid er uviss.

En hurtig angriper som kan bidra med mål og løp i bakrom, og er kapabel til å spille sentralt og på høyresiden, vil være ideelt.

2. Få et pålitelig stopperpar

Alle suksessfulle lag er bygd på en solid og pålitelig stopperduo. Få lag, om noen, har vunnet trofeer uten et stopperpar som har spilt 90 prosent av kampene.

En av Liverpools problemer denne sesongen har vært at Jöel Matip og Dejan Lovren har startet sammen i bare 14 av 33 kamper. At det hele tiden byttes på stopperplass har gitt Liverpool en defensiv inkonsekvens som undergraver lagets offensive kvaliteter.

En ny venstrebeint midtstopper er nødvendig for å danne en duo med Matip. Virgil van Dijk er etter rapportene Klopps hovedprioritet der, og du vil ikke se mange Liverpool-fans klage dersom han blir den siste i rekken av Southampton-spillere som kommer inn portene til Anfield. Å kvalifisere seg for Champions League vil være essensielt dersom The Reds skal få nederlenderen.

3. Kjøpe en venstreback

En av de mest kontroversielle tingene Klopp gjorde forrige sommer, var å ikke signere en ny venstreback og heller omskolere James Milner til rollen, som er visekaptein og en av de som har vært lengst i klubben.

Selv om den allsidige spilleren har gjort det bra totalt sett, er han langt unna å være en langsiktig løsning i en alder av 31.

Det å ha en naturlig venstrebeint spiller som kan komme på overlapp og slå innlegg fra venstre ville gitt Liverpool mye mer balanse, i motsetning til Milner som forståelig nok trekker innover i banen for å slå innlegg med høyrefoten (noe som kan gjøre at angrep stopper opp).

4. Bli kvitt den svake mentaliteten

Den nøyaktige grunnen til at Liverpool sliter mot antatt dårligere lag, mens de hever seg mot de beste, er ikke svart og hvit. Men det peker på et mentalt problem innad i troppen.

Spillere bør ikke være glade for en poengdeling, og må være klare for å slåss for hvert eneste poeng. De må jobbe fram seire på samme måte som mot Stoke og West Bromwich, og riste av seg det som ble vist mot Burnley og Swansea.

De tidligere Liverpool-spillerne Jamie Carragher og Luis Garcia har begge sagt at de røde mangler «karakterer» eller «ledere» til tider denne sesongen, mens fansen fortsatt drømmer om en spiller som Javier Mascherano. Å få inn en spiller eller to med samme holdning som Mascherano, Luis Suarez eller Dirk Kuyt ville ikke vært dumt, mens spillere som Emre Can, Matip og Coutinho må bli ledertyper på banen.

5. Løse skadeproblemene

Liverpool har pådratt seg flere skader denne sesongen enn i noen av de foregående åtte årene, til tross for at laget har spilt færre kamper. Uansett hva som er grunnen til dette, er det noe som må fikses.

Handler det om trening? Må Klopp forandre tilnærming til den fysisk helsa og oppkjøringsperioden? Eller er noen av spillerne rett og slett for skadeutsatte?

Kaptein Jordan henderson har spilt 27 kamper denne sesongen, én mer enn forrige sesong da han også mistet en stor del kamper på grunn av en skade i foten. Liverpools kaptein må kunne spille mer enn 30 kamper per sesong.

Sturridge har igjen vært plaget av skader, mens Lovren har hatt åtte forskjellige småskader og har nok en gang ikke maktet å spille 30 kamper.

Pålitelige og robuste spillere må være førstevalget og utgjøre ryggraden i laget.

6. Få mer dybde ved å signere spillere som går rett inn på laget

Mens Klopp gjorde det riktige ved å ha en mindre tropp denne sesongen, må han styrke laget før et eventuelt gjensyn med europeisk fotball.

Unge spillere som Trent Alexander-Arnold, Ben Woodburn og Ovie Ejaria har fått førstelagserfaring på grunn av den lille troppen, og har tjent på å være involvert mer enn det som ville vært tilfelle dersom Klopp hadde hatt en større tropp til rådighet. De vil nå ha ytterligere et år på baken og det vil være bra for dybden i troppen neste sesong.

Måten Klopp må forsterke på er ikke antallet, men å få mer kvalitet inn i startelleveren med fire eller fem nye spillere i nøkkelposisjoner: En midtstopper, en venstreback, en sentral midtbanespiller og en angriper.

Heldigvis ser det ut til at tyskeren er fullstendig klar over hvor det er svakheter i laget, og dersom de riktige spillerne ikke er tilgjengelige, vil han ikke hente andre spillere bare for å gjøre det (noe som ofte fører til at spillere som ikke passer inn blir hentet og blir vanskelig å bli kvitt etterpå). Det er også noe han har sagt ved flere anledninger.

Klopp har lært mye i sin første hele sesong i England, om troppen, individuelle spillere, ligaen og det som kreves. Uansett hvordan denne sesongen ender, bør Liverpool-supportere se fram til Klopps andre fulle sesong, ettersom vi vil se forbedringer.