Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Seksdobbelt finsk i badstu-VM

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Favoritten, den tredoble verdensmesteren Leo Pusa, måtte overlate tronen til landsmannen Timo Kaukonen under lørdagens svette konkurranse.

I 16 minutter og 15 sekunder holdt Kaukonen ut i den glovarme badstuen, der gradestokken viste 110 grader og det ble skvettet vann på steinene hvert halvminutt.

Ordinær badstutemperatur ligger vanligvis på rundt 75 grader, og selv det blir for mange i varmeste laget.

Het kvinne

Natallia Trifanava fra Hviterussland vaklet ut av kvinnebadstuen etter 13 minutter, som den siste og ganske sikkert heteste kvinnen, og slo dermed den mangeårige vinneren Annikki Peltonen fra Finland.

65 menn og 15 kvinner deltok under lørdagens verdensmesterskap, som fant sted på torget i Heinola, 140 kilometer nord for Helsingfors. Deltakerne kom fra 15 land, blant dem Marokko, Sveits og Kasakhstan.

To spesial-badstuer med store vinduer var reist for anledningen, med innsyn både for tilskuere og dommere.

Brutale regler

Deltakerne måtte legge fram legeattest før de slapp inn i de glovarme badstuene, og i motsetning til hva som vanlig er i finske badstuer iføre seg badetøy.

Reglene i mesterskapet er få og brutale: Den som sitter lengst vinner, og man må sitte oppreist på baken, med beina på gulvet og albuene på knærne.

- Vi har en svært profesjonell jury. De kan se på nesen til folk når de møter veggen. I så fall deler de ut advarsler i form av gule kort, eller beordrer dem ut med rødt kort, forteller leder for arrangementet, Riku Jaro, til BBC.

At det ble seksdobbelt finsk i klassen for menn, overrasket ikke Jaro det minste.

- Vi går i badstu to eller tre ganger i uka. Dette er en finsk greie, badstuen er et hellig ste for oss finner, sier Jaro.

NTB